Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Mucenic Haralambie și care sunt cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții care se respectă pe 10 februarie

Cine a fost Sfântul Mucenic Haralambie și care sunt cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții care se respectă pe 10 februarie

Cojocaru Cristian / 10.02.2022, 09:44
Cine a fost Sfântul Mucenic Haralambie și care sunt cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții care se respectă pe 10 februarie

Considerat a fi făcător de minuni și apărător de boli, Sfântul Haralambie este prăznuit în calendarul creștin-ortodox în fiecare an, la data de 10 februarie. Vezi în continuarea acestui articol cine a fost Sfântul Mucenic Haralambie și care sunt cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții care creștinii ortodocși le respectă pe 10 februarie.

Cine a fost Sfântul Mucenic Haralambie

Sfântul Haralambie a venit pe lume în cetatea Magnesia și a trăit între anii 89-202, pe vremea domniei împăratului Septimiu Sever. În caz că nu știați deja acest lucru, Sfântul Haralambie este considerat a fi cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini.

Pentru că a refuzat să închine idolilor, el a fost persecutat de guvernatorul cetății de la vremea respectivă. Sfântul Haralambie împlinise deja 113 ani, iar tiranul Lucian spera că, din cauza vârstei înaintate, el nu va rezista chinurilor și va renunța la credința sa necontestată în Hristos și se va lepăda de Domnul.

Cu toate acestea, chiar și după ce a fost jupuit de viu și a trecut prin chinuri groaznice, Sfântul Mucenic nu a cedat. Se spune că în timp ce era torturat, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul Sfântului Haralambie și nu s-au dezlipit până în clipa în care mucenicul a rostit o rugăciune. Fiind martori la această minune, mulți s-au convertit la creștinism.

Sfântul Mucenic Haralambie, apărător de boli și făcător de minuni

După cum spuneam Sfântul Haralambie nu a renunțat la credința sa în Iisus Hristos nici după chinurile prin care a trecut, așadar a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. Se spune că mucenicul a rostit o rugăciune înainte de a muri, iar atunci cerurile s-au deschis și Sfântul l-a văzut pe Mântuitor și pe îngerii Săi.

Atunci, Sfântul Mucenic i-a cerut lui Dumnezeu să ocrotească locul în care îi vor sta moaștele, astfel încât locuitorii din acel loc să nu sufere niciodată de foamete sau boli. Dumnezeu i-a ascultat dorința și i-ar fi promis că acesta se va îndeplini. Apoi, Domnul a urcat la ceruri împreună cu sufletul mucenicului. Sfântul Haralambie s-a stins din viață înainte de a-i fi tăiat capul.

Cine a fost Sfântul Haralambie
Cine a fost Sf. Haralambie, prăznuit la data de 10 februarie în calendarul creștin ortodox

Tradiții și obiceiuri ale creștinilor de Sf. Haralambie

Pe data de 10 februarie, oamenii din unele zone ale țării îi cer preotului paroh să facă agheasmă la biserică. Se spune că oamenii credincioși care beau din această apă sfințită se pot vindeca de diferite boli. De asemenea, agheasma respectivă se mai folosește pentru sfințirea gospodăriilor, a animalelor și a pomilor.

Tot în ziua Sfântului Mucenic Haralambie se fac pomeni pentru cei care au trecut în neființă și au avut parte de o moarte grea.

În unele locuri din țară, femeile pregătesc un colăcel pe care îl rup în patru. Apoi, aruncă câte o bucată înspre fiecare dintre patru puncte cardinale pentru a ține duhurile necurate la distanță.

Totodată, de Sfântul Haralambie credincioșii merg la biserică să sfințească colaci și colivă, pe care le împart ulterior persoanelor care suferă de diverse boli.