Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Sisoe, ce minuni povestesc credincioșii că a făcut și ce semnifică de fapt celebra expresie de mirare

Cine a fost Sfântul Sisoe, ce minuni povestesc credincioșii că a făcut și ce semnifică de fapt celebra expresie de mirare

Manolică Anca / 07.07.2021, 11:27
Cine a fost Sfântul Sisoe, ce minuni povestesc credincioșii că a făcut și ce semnifică de fapt celebra expresie de mirare

„Sfinte Sisoe!”, expresia pe care o auzim adesea atunci când cineva se miră extrem de tare. Însă, puțini dintre cei care o folosesc știu că, de fapt, acest sfânt chiar a existat. Iată cine a fost Sfântul Sisoe, ce minuni a săvârșit și cum a ajuns un egiptean să fie pomenit de români în expresiile de mirare maximă.

Cine a fost Sfântul Sisoe

În vocabularul universal, expresia „Sfinte Sisoe” reprezintă uimirea din cale-afară. Formula este des întâlnită și în traducerile producţiilor cinematografice, atunci când translatorii trebuie să evite anumite reacţii mai puţin ortodoxe. Însă „Sfântul Sisoe” nu este o simplă expresie. Acesta chiar a existat.

Sfântul Sisoe cel Mare, supranumit Cuviosul, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 6 iulie. Plin de evlavie şi iubitor de Hristos, cuviosul Sisoe a trăit în pustiul Egiptului din secolul al IV-lea, sub ascultarea sihastrului Hor. Era foarte smerit, încât îi ruga pe credincioşi să nu povestească nimănui despre minunile pe care le înfăptuieşte. Mărinimia sa oferea oamenilor şansa de îndreptare, fiindcă Sfântul Sisoe era convins că greşeala poate fi reparată prin căință sinceră și iertarea celui care a greșit și nu prin certare aspră şi pocăinţă îndelungată.

Sfântul Sisoe, ucenicul lui Antonie cel Mare

Cine a fost Sfântul Sisoe. Sfântul Sisoe a fost ucenicul lui Sfântul Antonie cel Mare (prăznuit la 17 ianuarie), iar după moartea acestuia s-a retras în locurile care aveau nevoie de credințele și învățăturile sale. A trăit 72 ani, într-un continuu post și rugăciune. Postea atât de mult, încât ajungea să nu mănânce nimic cu zilele.

A plecat din această lume în anul 429 şi după moartea lui s-a creat și o legendă. Se spune că, presimţind că i se apropie ceasul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe a văzut adunându-se la căpătâiul său apostoli, profeți, îngeri, alături de Sfântul Antonie. Mai mult, se spune că Însuşi Iisus Hristos a venit să-l treacă pe Sfântul Sisoe în rândul celor drepţi. Iisus le-ar fi spus celorlalţi: „Duceţi vasul ales al pustiului!”.

Trecerea sa la cele sfinte ne dă tuturor o lecţie despre împăcarea de sine, după o viaţă întreagă dedicată ajutorării semenilor. Sfântul Sisoe cel Mare a fost înzestrat de la Dumnezeu cu puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele şi de a învia morţii.

Sfântul Sisoe cel Mare a fost înzestrat de la Dumnezeu cu puterea de a învia morții
Sfântul Sisoe cel Mare a fost înzestrat de la Dumnezeu cu puterea de a învia morții

Scrierile teologice amintesc despre una dintre minunile lui

Despre acest sfânt există o mulțime de scrieri religioase, care fac trimitere, îndeosebi, la minunile săvârşite de acesta.

„Într-una din zile, un om se îndrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, însă tatăl, fără a se tulbura şi-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe. A intrat în chilia acestuia cu fiul său în braţe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe.

Bătrânul, necunoscand că fiul acestuia este mort, i-a spus:

– Ridică-te şi du-te afară!

După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat şi a ieşit. În urma acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.”, potrivit Adevărul.

Legenda surorii din chilie

În folclor, mai există o legendă care spune că el ar fi avut o soră. Aceasta s-a închis într-o chilie, împreună cu două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l naște pe cel de-al şaselea copil al ei. Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe mare furtună, la peştera surorii lui. Atunci când acesta a intrat, împreună cu el s-a strecurat şi diavolul, luând forma unui grăunte sub copita calului.

După ce Diavolul a furat copilul, Sisoe a plecat în căutarea lui. A întrebat o salcie dacă știe de el și fiindcă aceasta i-a spus că nu știe nimic, el a blestemat-o să ănflorească şi să nu rodească. Rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii. În schimb, pentru că paltinul l-a ajutat, el a fost binecuvântat să stea în fața bisericii şi să cheme păcătoşii spre pocăinţă. Sisoe a salvat copilul şi a alungat diavolul, iar de atunci a rămas cunoscut în popor ca fiind protectorul copiilor şi cel care alungă răul.