Home » Când, unde, cum » Cine a fost Vasili Arkhipov, bărbatul care a salvat lumea. Cum a oprit al III-lea Război Mondial

Cine a fost Vasili Arkhipov, bărbatul care a salvat lumea. Cum a oprit al III-lea Război Mondial

Manolică Anca / 27.10.2021, 13:45
Cine a fost Vasili Arkhipov, bărbatul care a salvat lumea. Cum a oprit al III-lea Război Mondial

Vasili Arkhipov este omul care a salvat omenirea. Exact acum 59 de ani, pe 27 octombrie, lumea a fost la un pas de un război nuclear. Tensiunile din Conflictul Rece dintre SUA și URSS au ținut, la vremea respectivă, lumea cu sufletul la gură.

Vasili Arkhipov, bărbatul care a salvat lumea

Războiul Rece dintre SUA și URSS reprezintă o perioadă neagră în istoria omenirii, care a fost la un pas de a porni un conflict nuclear planetar, al Treilea Război Mondial. În anul 1962, relațiile diplomatice dintre cele două state nu mai funcționau aproape deloc.

În luna octombrie 1962, în plină Criză a Rachetelor Cubaneze, americanii au descoperit că rușii asamblau rachete în Cuba. Acestea puteau oricând să radă de pe fața pământului un oraș întreg. Atunci, președintele SUA John F. Kennedy a ieșit public și le-a solicitat sovieticilor să își retragă armamentele din apropiere, în caz contrar vor risca declanșarea unui război nuclear. În cele 13 zile de tensiune, soarta omenirii a atârnat de un fir de ață.

De asemenea, Marina Americană detectase în apele Mării Caraibilor un submarin sovietic. Asta se întâmpla când Kennedy tocmai instituise blocada asupra Cubei, lucru care interzicea traficul naval în zonă. Ceea ce nu ştiau americanii era că submarinul rusesc B-59 avea la bord armament nuclear. Tot conflictul ar fi putut fi declanșat de la bordul acelui submarin, însă deciziile luate de Vasili Alexandrovich Arkhipov au oprit un nou Război Mondial, care ar fi omorât sute de milioane de vieți.

Vasili Arkhipov, bărbatul care a salvat lumea
Vasili Arkhipov, bărbatul care a salvat lumea

Submarinele rusești au stat o săptămână sub apă

Vasily Alexandrovich Arkhipov se afla și el la bordul submarinului B-59, care era încărcat cu focoase nucleare. Puterea acestora era echivalentă cu bombele lansate, în anul 1945, la Nagasaki și Hiroshima. Pe măsură ce se apropia de teritoriul Cubei, capitanul rus, Valentin Savitsky, a decis să ducă sub apă submarinul, pentru a evita navele și elicopterele americane.

De teama unui conflict, toate cele trei submarinele rușești care se aflau atunci în Marea Caraibelor au stat sub apă vreme de o săptămână. Însă rușii deja ajungeau la capătul răbdării, conviețuirea devenind din ce în ce mai vrea. Multe dintre echipamentele submarinelor se stricaseră, iar temperatura atingea și 60 de grade Celsius. Mâncarea a fost porționată și ea, iar fiecare membru de la bord avea dreptul la doar un pahar de apă pe zi.

„Temperatura a urcat la 60-65 de grade Celsius. În zona motoarelor depășise 70 de grade. Și asta nu pentru 5-10 minute, ci pentru ore întregi. Nu puteam să contactăm Moscova și nu știam ce se întâmplă. Tot ce știam și tot ce am făcut a fost ascultându-l pe Kennedy la radio”, a povestit Ryurik Ketov, un comandant de pe unul dintre submarine.

Submarinul B-59 interceptat de Armata Americană
Submarinul B-59 interceptat de Armata Americană

O singură decizie și Vasili Arkhipov a oprit al Treilea Război Mondial

SUA era pe poziții, bombardierele B-52 fiind încărcate cu armamente nucleare, gata să riposteze în orice clipă. Dar cum navele americane nu știau de forța impresionantă de distrugere de pe submarinele rusești, au încercat să pună tot mai multă presiune pe ele. Aruncau în apă cu grenade de avertizare pentru a le scoate la suprafață. Comandanții submarinelor ajunseseră la limita răbdării și au crezut că a izbucnit conflictul între SUA și URSS.

În acele momente, căpitanul de pe submarinul B-59, Valentin Savitsky, a dat ordin ca racheta de la bord să fie pregătită pentru lansare, cu toate că nu avea niciun fel de aprobare venită de la superiorili de la Moscova. Intervenția lui Vasily Alexandrovich Arkhipov, adjunctul căpitanului, l-a convins pe acesta să nu ia o decizie pripită, într-un moment de tensiune și oboseală. Submarinul a ieșit, ulterior, la suprafață, unde a observat că era înconjurat de nave și elicoptere americane.

Rușii au scăpat și s-au putut întoarce în țară

Nu se știe cu exactitate cum l-a convins pe Savistky să nu lanseze proiectilul, însă cert este că a reușit și a oprit ceea ce avea să fie o catastrofă. Submarinul a ieșit în cele din urmă la suprafață, unde a observat că era înconjurat de nave și elicoptere americane. Nu s-a iscat niciun conflict între cele două părți, deoarece americanii nu aveau certitudinea că la bordul submersibilului se afla, într-adevăr, o rachetă nucleară.

Într-un final, marinarii ruşi au primit acordul de a se întoarce în ţara lor. Odată ajunși în Rusia, Arkhipov a fost promovat în grad fiindcă reuşise să salveze echipajul de la bordul sumbarinului, cu toate că a întrerupt acea misiune importantă.

Vasili Alexandrovich Arkhipov a decedat pe 19 august 1998, după ce a pierdut lupta cu cancerul la rinichi. Povestea sa a fost scoasă la lumină 40 de ani mai târziu, în 2002, de șeful National Security Arhive, Thomas Blanton, care a spus că „Arkhipov a salvat lumea”.