Home » Când, unde, cum » Cine a fost William Patrick Hitler, „dezgustătorul nepot al lui Hitler”, și ce relație au avut de fapt cei doi

Cine a fost William Patrick Hitler, „dezgustătorul nepot al lui Hitler”, și ce relație au avut de fapt cei doi

Alexandru Cazacu / 10.03.2022, 11:50
Cine a fost William Patrick Hitler, „dezgustătorul nepot al lui Hitler”, și ce relație au avut de fapt cei doi

Cu siguranță, toată lumea a auzit de Adolf Hitler, dictatorul german din pricina căruia a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial, soldat cu pierderi de vieți omenești colosale. Cu toate acestea, nu mulți știu că Hitler a avut un nepot care a devenit celebru pe spinarea sa. Află în rândurile de mai jos, cine a fost William Patrick Hitler, cel pe care Führerul îl considera „dezgustător”.

Cine a fost William Patrick Hitler

Adolf Hitler a avut un frate vitreg pe nume Alois Hitler Jr, iar William Patrick era unicul fiu al acestuia. Trebuie să menționăm faptul că Adolf și Alois Jr. au fost fii legitimii ai lui Alois Hitler, din două relații diferite.

Alois Hitler Jr. și-a luat de tânăr viața în piept, deoarece tatăl său nu prea a fost preocupat de soarta lui. Așadar, pe când avea 27 de ani, el a ajuns să lucreze ca și chelner într-un hotel din Dublin, Irlanda. Ulterior, el a reușit să cucerească o tânără de prin părțile locului, Bridget Dowling. Tânăra, în vârstă de 17, ani era fiica lui William Dowling, care s-a opus vehement relației dintre cei doi.

Cu toate acestea, Alois și Bridget și-au unit destinele în 1910, iar un an mai târziu a venit pe lume și fiul lor, William Patrick Hitler. Copilul s-a născut la Liverpool, într-un bloc de locuințe modest. În 1914, ajungând falit, Alois Hitler Junior și-a părăsit familia și a plecat în Germania. Izbucnirea Marelui Război l-a blocat aici, iar el și-a abandonat de tot soția și fiul.

În 1919, Alois Jr. se recăsătorește, fără ca Bridget să își dea acordul, însă avea încă sentimente puternice față de fiul său William. Astfel, el îi scrie fostei soții că își dorește ca William să îl viziteze. Ei bine, femeia a acceptat și l-a trimis pe fiul lor, care împlinise deja 18 ani, în Germania, în anul 1929.

William Patrick Hitler, funcționar la banca Reich-ului

În Germania, William și-a cunoscut fratele vitreg, Heinrich, care avea să ajungă un nazist înfocat. Ei bine, William nu semăna deloc cu Heinrich, devenind cunoscut ulterior ca profitor de pe urma numelui său de familie (Hitler). Între 1930 și 1933, Wiliam a trăit în Anglia, însă s-a reîntors în Germania după ce Adolf Hitler a ajuns la putere.

Se pare că William a vrut să profite de ascensiunea unchiului său și să tragă foloase din dubla sa cetățenie (britanică și germană). La rugămintea tatălui său, William s-a angajat ca funcționar la Reichsnabk (Banca Reich-ului ). Deși cunoștea destul de bine limba germană, el avea un accent britanic, iar acest lucru era ciudat pentru cei din jur. De asemenea, William nu era nici arian, iar asta era o problemă și pentru unchiul Adolf.

Cine a fost William Patrick Hitler
Cine a fost William Patrick Hitler

A început să-l șantajeze pe Adolf Hitler

Încă de mic, William Patrick era la curent cu toate poveștile din familie cu privire la originile neclare ale lui Adolf Hitler. Nefiind mulțumit decât primea și conștient că lui Hitler îi era teamă să nu apară în străinătate zvonuri despre nepotul său, William a început să-l șantajeze, fie pentru bani, fie pentru un loc de muncă mai bine plătit.

Dacă Adolf Hitler nu se conforma, nepotul său amenința că vinde presei informații cu privire la bigamia lui Alois Hitler Jr. sau privind originile evreiești ale bunicului patern al Führer-ului. Evident, toate aceste informații i-ar fi putut pune bețe în roate unchiului său.

Și uite așa, William Patrick ajunge să lucreze în Uzinele Opel, iar mai apoi vânzător de mașini. Totuși, nici aceste lucruri nu l-au mulțumit pe William, așa că a ajuns să-l critice pe unchiul său că îi găsește doar slujbe de mizerie. Astfel, tensiunile dinte cei doi escaladează.

William Patrick Hitler a fugit în America

Adolf Hitler i-a promis în cele din urmă o slujbă mult mai bună, însă William trebuia să renunțe la cetățenia britanică. Fiindu-i teamă că este o cursă, William Patrick Hitler s-a panicat și a fugit la Londra, unde a scris pentru revista Look articolul „De ce îmi urăsc unchiul”. În 1939, el a plecat împreună cu mama sa în SUA, la invitația magnatului William Randolph Hearst.

În toate discursurile sale, William Patrick Hitler avertiza că unchiul său va declanșa o conflagrație fără precedent. Ei bine, deși americanii îl ascultau cu interes, nu credeau că este posibil ca Hitler să declanșeze un război care să-i afecteze și pe ei, mai ales că erau la mii de kilometri distanta. De fapt, erau mai mult curioși de lucrurile pe care le spunea William despre unchiul său. Ei bine, după cum bine știm, avertismentele sale s-au împlinit, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea război Mondial.