Cine au fost, de fapt, Sfinții Petru și Pavel. Au purtat cuvântul lui Iisus de la Ierusalim până la Roma, capitala lumii, unde și-au aflat și sfârșitul. Petru a fost crucificat cu capul în jos, în timp ce Pavel a fost decapitat. Singura „vină” a lor a fost că au ales să creadă în Hristos. Astăzi sunt considerați ocrotitorii penitenciarelor din România.
Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este o sărbătoare liturgică dedicată martirilor de la Roma, Apostolii Sfântul Petru și Sfântul Pavel. Sărbătoarea de origini străvechi, este celebrată în fiecare an pe 29 iunie.
Simon Petru, pe numele adevărat Shimon, s-a născut în Betsaida, un sat din partea de nord a lacului Genezaret, astăzi El Aradsch din Siria. El a fost fratele apostolului Andrei și era de meserie pescar. Cel care i-a decis numele de Petru a fost chiar Mântuitorul, care, după propunerea de a-l face „pescar de suflete”, I-a zis Kepha (care înseamnă piatră în aramaică) din cauza fizicului solid. Ulterior, numele i-a fost tradus odata cu Biblia în greacă drept Petros și apoi în latinescul Petrus.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Viața de apostol a lui Petru își are începutul la Ierusalim. Aici, alături de Iacob, fratele lui Iisus și cu Ioan, a pus bazele primei comunități iudeo-creștine. Potrivit credințelor sale, numai evreii puteau fi convertiți la creștinism. Acest lucru se datora faptului că non-evreii, trebuiau să fie supuși circumciziei pentru a se converti, o intervenție dureroasă și riscantă pentru adulți, de altlfel.
Pe de altă parte, prima funcție importantă a acestuia a fost de episcop al Antiohiei, el începând teoretizarea dogmei creștine. Mai mult, pentru că obișnuia să predea învățături noi la catedră, s-a considerat că Biserica este Catedra lui Iisus, urmând ca sediul episcopului să fie denumit Catedrală.
Întors după o perioadă la Ierusalim, el a fost arestat și pus în lanțuri. Însă, ca printr-o minune, un înger l-a eliberat, el reușind să plece la Roma în anul 57, unde devine liderul iudeo-creștinilor din capitala Imperiului. După ce Nero a incendiat Roma în anul 64, împăratul a dat vina pe creștini, începând astfel arestarea credincioșilor, printre care și Petru.
Potrivit unor legende, Petru l-ar fi demascat pe Simon Magul, care se prezenta ca fiind noul Mesia și încerca să păcălească mulțimea cu o demonstrație de levitație. În plus, apostolul Petru ar fi cerutsă fie crucificat cu capul în jos pentru a nu fi mai presus de Iisus.
Cine au fost, de fapt, Sfinții Petru și Pavel și cum au devenit martiri. Apostolul Pavel, cel numit Saul de către evrei, Paul de romani și Pavel de slavi, s-a născut la Tars, în Cilicia (Turcia de astăzi). A avut numeroase scrieri, din care ne putem da seama că a fost un membru activ al societății tarsiene. Orașul său de origine avea renume în Antichitate pentru școlile de retorică și filosofie. Din acest motiv, Pavel ajunge mai apoi să fie recunoscut de către ceilalți apostoli, ca fiind unul dintre învățați. Pavel ar fi urmat școala rabinică, cel mai probabil pe cea a lui Gamaliel, în Ierusalim.
Cu toate acestea, apostolul a intrat în zona creștinismului în calitate de evreu fanatic. El a luat parte la izgonirea creștinilor, fiind martor la uciderea diaconului Ștefan, un protomartir. Supărarea pe creștini l-a dus către Damasc, unde a căutat facă ordine printre ucenicii lui Iisus din zonă. Însă, pe drum, Iisus i s-a arătat pe drum într-o lumină orbitoare.
Saule, Saule, de ce mă prigonești?
Dar cine ești tu, Doamne? a întrebat Pavel.
Sunt eu, Iisus, cel pe care îl persecuți.
Orbit de lumină,Pavel a ajuns la Damas dus de mână, unde a fost și botezat de Ananias. Tot acesta, i-a redat și vederea, punându-i mâinile pe față. Astfel, Pavel s-a convertit la creștinism, fiind de atunci unul dintre apostolii cei mai de seamă în răspândirea cuvântului lui Iisus.
Viața apostolului Pavel a una plină de aventură, un șir de eșecuri și succese. A petrecut trei ani ca ascet în pustiul Arabiei, după care s-a întors la Damasc. Aici, în încercarea de a scăpa de gărzile regelui, a fost ascuns într-un coș de nuiele. Ulterior, a revenit la Ierusalim, și aici a primit susținerea apostolului Barnaba pentru a deveni unul dintre creștinii de încredere.
A fost biciuit, falimentat, încarcerat, în drumul său din Efes, către Macedonia și apoi în Grecia pentru a se întoarce la Ierusalim. A fost prigonit de către evrei, întemnițat, flagelat și, în final, decapitat în anul 61, conform unei decizii romane. El a contribuit la constituirea Bisericii Creștine la nivel de instituție, cele mai cunoscute scrieri creștine fiind Scrisorile către Corinteni, Romani, Galateni.
De asemenea, apostolii Petru și Pavel sunt considerați a fi sfinții ocrotitori ai penitenciarelor din România, din cauza întemnitării lor de-a lungul vieții, dar și pentru că cei doi au greșit în fața lui Dumnezeu. Petru s-a lepădat de Iisus în Joia Mare, iar Pavel a participat la prigonirea creștinilor.