Home » Când, unde, cum » Cine este Lynx Vilden, femeia care trăiește în sălbăticie de 30 de ani. Imagini incredibile

Cine este Lynx Vilden, femeia care trăiește în sălbăticie de 30 de ani. Imagini incredibile

Manolică Anca / 11.05.2021, 13:49

În timp ce de mai bine de un an de zile ne confruntăm cu realitatea Covid-19, ideea de a trăi liber, în pădure, departe de aglomerație și de magazinele alimentare, parcă nu mai sună atât de rău. Lynx Vilden face exact asta de zeci de ani, în timp ce îi învață și pe alții cum să trăiască primitiv. Iată cine este Lynx Vilden, femeia care trăiește în sălbăticie de 30 de ani.

Cine este Lynx Vilden, femeia care trăiește în sălbăticie de 30 de ani

Lynx Vilden, o fostă rockeriță punk a renunțat acum aproximativ 30 de ani la viața obișnuită și s-a retras în munți, învățând să trăiască în sălbăticie. Născută și crescută la Londra, într-o familie obișnuită, aceasta a plecat în adolescență în Suedia și apoi în SUA, unde a început să studieze botanica.

A devenit rapid extrem de fascinată de tot ce avea legătură cu natura, astfel că, la 24 de ani, a decis să se refugieze într-o regiune izolată din Statele Unite, preferând să ducă o existență aproape ca în Epoca de Piatră. Ajunsă la 55 de ani, ea se declară extrem de fericită de faptul că a reușit atât de mult timp să supraviețuiască în sălbăticie.

Cum a luat această decizie

Cu aproximativ 30 de ani în urmă, Lynx a cumpărat, cu banii primiți dintr-o moștenire, o baracă din lemn și un teren de două hectare într-un loc izolat, departe de lume. Acolo, iarna, temperaturile coboară până la minus 15 de grade Celsius. Iar traiul în mijlocul codrului, unde nu calcă picior de om, cu resurse limitate, sigur nu este un lucru prea ușor.

Lynx Vilden
Lynx Vilden

Îndrăgostită de natură și decisă să nu renunțe, rockerița britanică a învățat de una singură ce poate mânca, a învățat să vâneze și cum să aprindă focul în pustietate pentru a supraviețui. Ea și-a povestit întreaga experiență în cadrul programului „New Lives In The Wild/Vieți noi în sălbăticie”, transmis de postul TV Channel 5. Aceasta a recunoscut că nu a fost de mică iubitoare și apărătoare a naturii, însă momentul ei de „trezire” a apărut pe la 20 de ani, după o perioadă libertină petrecută în Amsterdam, unde se integrase în fenomenul muzicii punk rock.

„După ce m-am supus la abuzuri de tot felul în Amsterdam, am realizat că trebuie să mă curăț. Am multe rude în Suedia și am decis să mă duc acolo și să stau o vreme în pădure. A fost ceva foarte benefic pentru mine la vârsta aceea”, a povestit Lynx, potrivit Daily Mail.

Ulterior, a călătorit apoi prin varii regiuni izolate din America și a luat cursuri de supraviețuire, învățând cum să-și facă singură unelte și arme, cum să vâneze sau cum să aprindă focul în mai puțin de 30 de secunde. Acelea au fost momentele în care și-a dat, de fapt, seama că vrea să renunțe la viața obișnuită și să se retragă pentru totdeauna în natură: „M-am întins pe pământ și mi-am zis că asta vreau să fac, să apăr pământul și să trăiesc cu un impact cât mai mic posibil asupra planetei, dar să-i ajut și pe alții care vor să trăiască așa.”

Cum a fost viața pentru Lynx Vilden în inima munților

După ce s-a plimbat prin diferite locuri izolate, ea s-a stabilit în regiunea North Cascades din Washington. Deși are o baracă din lemn care este conectattă la electricitate cu ajutorul panourilor solare și o sobă cu lemne, precum și o antenă prin satelit pentru telefon în caz de urgențe, femeia preferă să stea în „Earth lodge”, cum numește ea beciul pe care l-a săpat singură sub pământ.

„Casa” lui Lynx Vilden
„Casa” lui Lynx Vilden

Tot singură și-a construit și o magazie din lemn, pe care o folosește pentru a supraviețui iernilor crunte din regiune. Acolo stochează hrana pe care o pregătește în lunile de vară. De asemenea, iarna folosește zăpada pentru spălat dar și ca apă potabilă, în anotimpul cald luându-și apa necesară din râuri.

Dinții și-i curăță cu mlădițe de plante. Nici de toaletă nu are nevoie, pentru că merge în natură. Are, în schimb, o baie „homemade” într-un fel de butoi pe care l-a construit ea dintr-o tobă prinsă cu bucăți de lemn. Hainele, încălțămintea și sacii de dormit le confecționează din pielea animalelor pe care le vânează pentru a le mânca.

„Am numărat toate hainele pe care le-am purtat ieri, când a fost frig, și erau vreo 25 de piei – de cerb, de vulpe, de lup, de coiot și de ren”, a spus ea.

Cine o mai vizitează din când în când

Deși ar părea imposibil, Lynx a găsit înlocuitori naturali pentru toate nevoile sale, iar la lucrurile pe care nu le-a putut înlocui a renunțat și s-a obișnuit cu asta. Preferă mai mult liniștea și forța pe care i le oferă natura. Deși trăiește în sălbăticie, ea cheltuiește cam 10.000 de dolari pe an, mare parte din această sumă mergând pe furajele celor patru cai pe care îi are și pentru cele necesare ca să treacă peste iernile grele.

Banii îi câștigă din cursurile de supraviețuire pe care le face uneori cu mici grupuri de elevi și studenți. Alături de aceștia, singura care o mai vizitează este fiica sa, Clara, în vârstă de 22 de ani, care trăiește în Seattle. Restul zilelor și le petrece singură, în pustietate, și a recunoscut că i-ar plăcea să găsească un „om al peșterii sensibil”, cu care să trăiască.