Home » Când, unde, cum » Cine este pe bancnota de 100 lei, când a fost pusă în circulație și ce se află pe spatele ei

Cine este pe bancnota de 100 lei, când a fost pusă în circulație și ce se află pe spatele ei

Alexandru Cazacu / 26.01.2022, 10:24
Cine este pe bancnota de 100 lei, când a fost pusă în circulație și ce se află pe spatele ei

Cu siguranță, nu există român care să nu fi văzut măcar o dată în viață o bancnotă de 100 de lei. În articolul de mai jos, veți afla când a fost pusă în circulație, cine este persoana de pe bancnota de 100 lei și ce se află pe spatele acesteia. De asemenea, în continuare vă vom spune și care sunt dimensiunile unei dintre cele mai folosite bancnote românești.

Cine este pe bancnota de 100 lei, când a fost pusă în circulație

După cum spuneam, toți românii știu cum arată o bancnotă de 100 de lei, însă nu mulți știu data la care a fost pusă în circulație aceasta. Află în continuare, cine este pe  bancnota de 100 de lei, ce reprezintă clădirea de pe spatele acesteia, dar și alte detalii importante despre una dintre cele mai utilizate bancnote românești.

În caz că nu știați, această bancnotă are dimensiunile de 147 x 82 mm ± 1mm. După cum bine știm, culoarea predominantă a acesteia este albastru, iar imprimarea este făcută pe polimer, mixtă (plană și în relief) pe ambele fețe. În ceea ce privește data punerii în circulație, aceasta este 1 iulie 2005.

Pe fața bancnotei de 100 de lei este portretul marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale. De asemenea, pe aversul bancnotei putem găsi și elementele următoare:

  • o violetă;
  • două măști de teatru;
  • stema României;
  • denumirea băncii centrale emitente;
  • un medalion cu sigla Băncii Naționale a României;
  • valoarea nominală atât în cifre, cât și în litere;
  • semnăturile guvernatorului și casierului central;
  • data punerii în circulație.
Cine este pe bancnota de 100 lei, când a fost pusă în circulație
Cine este pe bancnota de 100 lei și când a fost pusă în circulație

Ce se află pe spatele bancnotei de 100 lei

Cel mai probabil, toți cei care au ținut în mână o bancnotă de 100 lei au observat că pe spatele acesteia este reprezentată o clădire. Mai exact, este vorba de vechea clădire a Teatrului Național din București. Pe lângă clădirea respectivă, pe reversul bancnotei există și alte elemente, iar acestea sunt următoarele:

  • statuia lui Ion Luca Caragiale;
  • valoarea nominală a bancnotei în cifre și litere;
  • denumirea băncii centrale emitente;
  • sigla Băncii Naționale a României (în colțurile din stânga-jos și dreapta-sus);
  • textul „Falsificarea acestor bilete se pedepsește conform legilor”;
  • seria și numărul bancnotei. Acestea sunt imprimate cu negru, în stânga, pe verticală, iar cu roșu și caractere de înălțime crescătoare, în dreapta, pe orizontală.

Bancnota de 100 lei a fost cea mai falsificată bancnotă românească în 2020

Conform raportului anual al Băncii Naționale a României, în 2020, falsurile de bancnote românești au totalizat un număr de 3.959 bucăți. Asta însemna o creștere cu aproape 13% față de anul precedent. Se pare că cea mai falsificată a fost bancnota de 100 lei.

„Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3.154 bucăți (din care 334 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 388 de falsuri și bancnota de 10 lei, cu un număr de 247 falsuri”, se arată în documentul respectiv, potrivit hotnews.ro.

Din cele 3.959 de bancnote false, un număr de 661 au fost confiscate de oamenii legii în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a ajunge în circulație. Restul, 3.298 de bancnote false au fost depistate în circulație.