Pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, ies noi detalii la iveală despre oamenii care l-au sprijinit pe Putin în toți acești ani de când se află la putere. Se pare că și Roman Abramovich, patronul clubului de fotbal Chelsea, are relații apropiate cu liderul de la Kremlin. Acestea au fost stabilite înainte de ascensiunea acestuia din urmă la funcția de președinte. Iată cine este Roman Abramovich.
Roman Arkadyevich Abramovich este un om de afaceri și politician rus. Acesta s-a îmbogățit în anii care au urmat după prăbușirea Uniunii Sovietice, obținând active petroliere rusești la prețuri mult sub valoarea de piață în cadrul controversatului program de privatizare al Rusiei prin împrumuturi pentru acțiuni. Abramovich a fost un confident al fostului președinte rus Boris Elțin și al actualului lider rus Vladimir Putin.
Abramovich este proprietarul principal al companiei private de investiții Millhouse LLC și este cel mai bine cunoscut în afara Rusiei ca proprietar al clubului de fotbal din Premier League, Chelsea FC. A fost fost guvernator al regiunii autonome Chukotka din 2000 până în 2008. Potrivit indicelui miliardariilor Bloomberg, averea netă a lui Abramovici este de aproximativ 15 miliarde de dolari, situându-se pe locul 141.
Roman Abramovich a fost prima persoană care i-a recomandat lui Elțîn ca Vladimir Putin să fie succesorul său în funcția de președinte al Rusiei. Când Putin și-a format primul cabinet ca prim-ministru în 1999, Abramovich a fost cel care a intervievat fiecare dintre candidații pentru posturile din cabinet înainte ca aceștia să fie aprobați.
Ulterior, Abramovich a rămas unul dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Putin. În 2007, Putin s-a consultat în cadrul unor întâlniri cu Abramovich cu privire la întrebarea cine ar trebui să fie succesorul său în funcția de președinte. Medvedev a fost atunci recomandat personal de magnat.
Chris Hutchins, un biograf al lui Putin, a descris relația dintre președintele rus și Abramovici ca fiind asemănătoare cu cea dintre un tată și un fiu preferat. Abramovici a declarat că, atunci când i se adresează lui Putin, folosește formula formală a limbii ruse „вы” spre deosebire de informalul „ты”. Afaceristul spune că motivul este că „el este mai senior decât mine”. În cadrul Kremlinului, Abramovici este numit „domnul A”. Mulți îl consideră un intermedia financiar de bază al președintelui rus.
Patronul clubului Chelsea, Roman Abramovich, a predat brusc, sâmbătă, 26 februarie 2022, „administrarea și îngrijirea” clubului de fotbal din prima ligă engleză către administratorii fundației sale caritabile. Mișcarea a venit după ce un membru al parlamentului britanic a cerut miliardarului rus să predea clubul în urma războiului pornit de Rusia în Ucraina.
Celebrul și secretosul Abramovich, care și-a făcut miliardele din petrol și despre care se spune că este un apropiat al lui Vladimir Putin, a devenit proprietarul integral al clubului londonez în 2003. De la investiția sa, Chelsea a câștigat 18 trofee importante, inclusiv două titluri de Liga Campionilor, cea mai prestigioasă competiție paneuropeană. Acesta nu a făcut nicio mențiune despre război în declarația sa.
„În timpul celor aproape 20 de ani în care am deținut Chelsea FC, mi-am văzut întotdeauna rolul de custode al clubului, a cărui sarcină este să mă asigur că avem cât mai mult succes astăzi, dar și să construim pentru viitor, jucând în același timp un rol pozitiv în comunitățile noastre
„Întotdeauna am luat decizii având în vedere interesul clubului. Rămân angajat față de aceste valori. Acesta este motivul pentru care le încredințez astăzi administratorilor fundației caritabile a lui Chelsea administrarea și îngrijirea lui Chelsea FC. Cred că, în prezent, ei sunt în cea mai bună poziție pentru a veghea asupra intereselor clubului, jucătorilor, personalului și fanilor.”, a declarat Roman Abramovich.
Se înțelege că Abramovich a luat această decizie pentru a proteja Chelsea de legăturile continue cu situația politică globală mai largă, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina.
Zilele trecute, folosindu-se de privilegiul parlamentar, deputatul liberal-democrat Layla Moran l-a numit ca fiind unul dintre cei 35 de „facilitatori cheie” ai liderului rus Vladimir Putin care ar trebui sancționați.