Home » Când, unde, cum » Cine este și cum arată Intisar al-Hammadi, tânăra de 20 ani arestată pentru că este frumoasă. FOTO

Cine este și cum arată Intisar al-Hammadi, tânăra de 20 ani arestată pentru că este frumoasă. FOTO

Manolică Anca / 05.07.2021, 12:36

Cine este și cum arată Intisar al-Hammadi, tânăra de 20 ani care, pe 20 februarie, a fost arestată în timp ce mergea spre o şedinţă foto. Acuzațiile sunt legate de prostituţie şi consum de droguri, însă adevăratul motiv a încarcerării are legătură cu frumusețea ei. La ce chinuri îngrozitoare a fost supusă în închisoare.

Cine este și cum arată Intisar al-Hammadi

Intisar al-Hammadi este un model în vârstă de 20 ani, din Yemen, aflată în plină ascensiune. Ea cochetează cu moda de aproximativ patru ani, timp în care a jucat și în două seriale TV yemenite. Potrivit avocatului ei, actrița și modelul născută dintr-un tată yemenit și o mamă etiopiană, are de obicei grijă de mama ei bolnavă, tatăl în vârstă și fratele de 12 ani care are dizabilități mintale.

Intisar al-Hammadi a apărut uneori în fotografii online, inclusiv în postările de pe rețelele de socializare, fără jihab, sfidând astfel normele sociale stricte din țara musulmană conservatoare.

Avocatul ei a spus că se deplasa într-o mașină cu alte trei persoane la Sana’a, pe 20 februarie, când forțele rebele Houthi au oprit-o și i-au arestat. Acestea susțin că au găsit canabis în posesia unuia dintre ceilalți pasageri din mașină. După ce a fost reținută, a fost inițial transferată la secția de poliție Chamlan și apoi dusă la Direcția de Investigații Criminale din Guvernoratul Sana’a, unde a fost reținută timp de 10 zile.

Intisar al-Hammadi, tânăra de 20 ani arestată pentru că este frumoasă
Intisar al-Hammadi, tânăra de 20 ani arestată pentru că este frumoasă

A fost supusă multor remarci sexiste și rasiste

În acel timp, a fost ținută în secret și fost supusă unor interogatorii repetate în timp ce era legată la ochi, abuzată fizic și verbal, supusă insultelor rasiste și forțată să „mărturisească” mai multe infracțiuni, inclusiv posesie de droguri și prostituție. Ea i-a spus atât procurorului, cât și avocatului ei că a fost obligată să semneze o declarație pre-scrisă, cu amprenta în timp ce era legată la ochi – ceea ce ar fi „mărturisirea” ei că a fost implicată în infracțiuni legate de droguri.

„Telefonul i-a fost confiscat, iar fotografiile ei de modelare au fost tratate ca un act de indecență și, prin urmare, ea a fost o prostituată (în ochii autorităților Houthi)”, a declarat avocatul pentru HRW.

De asemenea, avocatul ei a mai spus că, în timpul detenției, forțele de securitate au trezit-o în miezul nopții și au condus-o la mai multe case, întrebând proprietarii dacă obișnuia să lucreze acolo ca „damă de companie”. În luna iunie, autoritățile au adus-o pe Intisar al-Hammadi de două ori în fața instanței municipale din Sanaa, capitala Yemenului, pentru acuzații de săvârșire a unor „acte indecente” și „deținere de droguri”.

A fost amenințată și cu un „test de virginitate” forțat

Mai mult, procurorii ar mai fi amenințat-o și cu un „test de virginitate” forțat, însă au renunțat la această procedură, după ce Amnesty International a emis o declarație pe 7 mai, prin care a condamnat aceste acțiuni. „Testarea virginității” este recunoscută la nivel mondial ca fiind o încălcare a drepturilor omului și este considerată drept o formă de tratament crud, inuman, degradant și discriminatoriu.

Intisar al-Hammadi este un model în plină ascensiune
Intisar al-Hammadi este un model în plină ascensiune

Totodată, autoritățile i-au refuzat accesul avocatului lui al-Hammadi la documentele instanței, după ce, în luna martie, acesta fusese numit din oficiu să se ocupe de cazul tinerei. Astfel, în luna mai, acestuia i-a fost suspendat dreptul de a-și asista clientul în istanță, aparent ca o „pedeapsă” pentru comentariile sale în spațiul public asupra cazului. Mai mult, pe 27 aprilie, avocatul ar fi fost abordat de un om armat care l-ar fi amenințat și i-ar fi cerut să renunțe la caz.

Intisar al-Hammadi a încercat să se sinucidă

Pe 24 mai, un grup de 13 persoane, printre care apărători ai drepturilor omului și avocatul lui Al-Hamadi, a primit accesul să o viziteze în închisoare timp de aproximativ 40 de minute. Human Rights Watch i-a intervievat pe doi dintre membrii grupului, care au declarat că al-Hammadi le-a spus că nu există dovezi împotriva ei. Mai mult, la primele interogatorii, ofițerii Houthi i-au spus că ar putea-o elibera dacă este de acord să colaboreze cu ei în stabilirea unor capcane pentru dușmanii lor, seducându-i pe aceștia cu relații intime, droguri și alcool. Tânăra a refuzat.

Din păcate, pe 28 iunie 2021, Intisar al-Hammadi a încercat să se sinucidă în celula din închisoarea centrală din Sanaa, unde este închisă de rebelii houthi care le impun femeilor un „cod moral” strict. După această întâmplare, ea a fost transferată la spitalul închisorii. Mai mult, potrivit informațiilor transmise de Centrul din Golf pentru Drepturile Omului (GCHR), un copil care îşi însoţea mama deţinută ar fi văzut chipul modelului „albastru după ce ea a încercat să se spânzure”.

„Surse de încredere au confirmat pentru GCHR că ea a încercat să se sinucidă din cauza deciziei administraţiei închisorii centrale de a o transfera în secţia rezervată prostituatelor”, a adăugat organizaţia de apărare a drepturilor omului.