Home » Când, unde, cum » Cine este Vasile Petrariu, liderul de sindicat din STB, și ce apare în declarația lui de avere

Cine este Vasile Petrariu, liderul de sindicat din STB, și ce apare în declarația lui de avere

Nistor Alexandru / 24.01.2022, 13:23
Cine este Vasile Petrariu, liderul de sindicat din STB, și ce apare în declarația lui de avere

Vasile Petrariu este președintele Sindicatului Transportatorilor din București, sindicatul cu cei mai mulți membri din compania de transport. El este acuzat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, că a pus la cale greva angajaților societății de transport public din București, paralizând zile întregi traficul. Ce se arată în declarația sa de avere.

Vasile Petrariu, șeful Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice

Vasile Petrariu este președintele Sindicatului Transportatorilor din București, majoritar în Societatea de Transport București, cu peste 8.000 de membri. Acesta este este consilier PSD în Consiliul General al Capitalei, iar la alegerile locale din anul 2020 sindicatul și-a anunțat susținerea pentru Gabriela Firea și echipa de consilieri generali PSD.

Lăcătuș mecanic la bază, Vasile Luliu Petrariu a fost numit în luna august 2021 șef al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice. Totodată, el este acționar în Centrul de Sănătate al STB, o clinică medicală ce are circa 80 de angajați și care deservește în special angajații societății de transport. Este o societate pe acțiuni în care STB deține 95% și Sindicatul Transportatorilor din București – 5%.

Vasile Petrariu, liderul de sindicat din STB
Vasile Petrariu, liderul de sindicat din STB

Are un venit anual de aproape 43.000 de lei

Potrivit declarației sale de avere din 2021, Vasile Petrariu încasează un venit net anual de 42.700 de lei, adică circa 3.500 de lei pe lună, pentru funcția de președinte al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice.

Potrivit Libertatea, la această sumă se adaugă un venit de 12.000 de lei pe tot anul ca președinte al unei asociații de proprietari. În declarație nu se arată și cât primește de la Centrul de Sănătate al STB și nici ce indemnizație are pentru funcția de consilier general.

Vasile Petrariu este acuzat de Nicușor Dan că a orchestrat greva generală STB

Nicușor Dan a acuzat zilele trecute că greva de la STB nu este una spontană, și una politică, pusă la cale de sindicatul reprezentativ care este condus de Vasile Petrariu, consilier PSD. De asemenea, în septembrie 2020, în campania electorală pentru alegerile locale, actualul primar la Capitalei a acuzat că sindicatul principal al Societății de Transport București (STB) face campanie electorală pentru Gabriela Firea, candidatul din partea PSD la Primăria Generală a Bucureștiului.

Nicușor Dan a susținut atunci că în autobaza STB din Militari a fost transmis mesaje angajaților din partea Sindicatului Transportatorilor București, condus de Vasile Petrariu:

„Votează cu cel ce ți-a dat, nu cu cel care promite! Păstrează ce ai, poate se va înmulți! Nu vota cu creierul. E sentimental. Burta simte foamea și neajunsurile! Dacă prezentul e acceptabil, viitorul poate fi sumbru!

Fără subvenție, călătoria va fi 7-8 lei! Votezi falimentul? Vezi cu cine votezi!!! Poate serviciul comercial dispare?? NU ALEGI SIGURANȚA FAMILIEI?”, ar fi găsit scris angajații STB pe o tablă la Autobaza Militari.

Ample proteste ale conducătorilor STB
Ample proteste ale conducătorilor STB

Directorul STB îi aduce și el acuze

Joi, 20 ianuarie 2022, directorul STB, Adrian Criț, l-a acuzat pe liderul de sindicat Vasile Petrariu de incompatibilitate și a spus că îi manipulează pe angajați.

„Liderul de sindicat are incompatibilități. Au fost identificate mari afaceri în care este implicat, afaceri pe care le are cu STB prin centrul de sănătate și diferiți furnizori.

Domnul Petrariu simte că a pierdut puterea, această societate este condusă, nu mai conduce sindicatul reprezentativ”, a declarat Adrian Criț.

După tot acest val de acuzații, Vasile Petrariu a transmis că demisionează din PSD și din funcția de consilier general la Primăria Capitalei. Anunțul a fost făcut chiar luni, 24 ianuarie.

A fost haos zilele acestea pe străzile din Capitală din cauza grevei angajaților de la STB. Aceștia au intrat joi dimineață în grevă aşa-zis spontană, după acțiunea de protest de miercuri, astfel că a urmat un haos total pe străzile Capitalei. Aceștia sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă și solicită o majorare de 10%.