Home » Când, unde, cum » Copacul idiot. Unde se află, cum arată și de ce a fost denumit așa

Copacul idiot. Unde se află, cum arată și de ce a fost denumit așa

Cojocaru Cristian / 14.09.2021, 12:40
Copacul idiot. Unde se află, cum arată și de ce a fost denumit așa

Copacul idiot care poartă și denumirea de ”Dinozaurul Verde” reprezintă una dintre cei mai vechi arbori de pe teritoriul Australiei. Află de ce a fost numită așa planta.

Unde poate fi găsit copacul idiot

Denumirea științifică a plantei este de Idiospermum australiense și singurul loc în care poate fi găsit este reprezentat de pădurile tropicale din North Queensland, fiind înscrise în patrimoniul mondial cu cea mai mare populație rămasă. Chiar și așa, numele comune sunt cele care arată multe despre acest arbore care are o denumire aparte.

Idiospermum provine din greaca veche, ”idios” însemnând individualitate sau particularitate, iar ”sperma” care înseamnă sămânță, făcând referire la fructele unice pe care le face arborele. Astfel, copacul idiot este o traducere greșită a termenului. Totodată este denumit Dinozaurul verde datorită faptului că are descendenți antici. Un alt lucru interesant este faptul că acest copac face cele mai mare semințe din Australia, fiind de mărimea unui pumn uman.

Prima dată, arborele a fost descoperit de către botanistul germna Ludwig Diels, în anul 1902, la acea vreme făcând cercetări asupra acestuia și totodată colectând floarea pe care a dus-o la Ierbarul din Berlin. Din cauza bombardamentelor din anul 1943, specimenul a fost distrus într-un incendiu.

Vreme de mai mulți ani, botanicii considerau că ceea ce a descoperit Diels era doar o plantă de grădină care a ajuns cumva în tropicele umede ale Queensland-ului. Frunzele copacului sunt simple, în timp ce florile sunt de culoare crem, astfel că acest copac era greu de distins printre celelalte plante verzi.

”Abia în anii ’70 când John Nicholas, un fermier Daintree, s-a trezit într-o dimineață pentru a descoperi că două sau trei dintre vacile sale au murit, oamenii au ajuns să cunoască Idiospermum australiense. De fapt, el credea că vitele sale erau otrăvite. Așa că a chemat poliția, poliția a chemat veterinarul guvernului, iar veterinarul a făcut autopsia”, a explicat Stuart Worboys, botanist la Ierbarul tropical australian.

copacul idiot
Semintele copacului sunt foarte otravitoare

Semințele copacului sunt foarte otrăvitoare

Veterinarul, Doug Clague, a descoperit în stomacul vacilor semințe de Idiospermum relativ intacte, care fuseseră înghițite întregi. Semințele au avut capacitatea de a doborî complet vitele, asta după ce, înainte le-a provocat spasme și paralizii la nivelul nervului. Ulterior, veterinarul a trimis mai multe specimene la Ierbarul din Queensland.

”I-au spus că a făcut descoperirea botanică a secolului. Este singurul membru al familiei sale din emisfera sudică și este restricționat la aproximativ 2.300 de hectare din zona patrimoniului mondial Wet Tropics din Daintree. Deoarece este atât de divergent de majoritatea celorlalte plante, crește foarte mult biodiversitatea Tropicelor umede”, a mai spus Stuart.

Potrivit cercetătorilor, cele mai vechi fosile cunoscute ale copacului idiot datează de acum 120 de milioane de ani. Stuart a explica că este o descendență veche pentru plantele cu flori.

”Florile rămân foarte puțin schimbate din acea fosilă veche de 120 de milioane de ani. Semințele masive produc un răsad care are o înălțime de 80 cm până la un metru. Aș presupune că răsadul așteaptă acolo ani de zile, chiar decenii, până când există un decalaj în baldachinul pădurii tropicale și apoi primește suficientă lumină pentru a putea crește și a-și lua locul în pădure „, a spus el, potrivit Australian Geographic.