Home » Când, unde, cum » Cu cât timp înainte de expirare se poate schimba permisul auto? Informații esențiale pentru șoferi

Cu cât timp înainte de expirare se poate schimba permisul auto? Informații esențiale pentru șoferi

Alexandru Cazacu / 12.08.2021, 13:08
Cu cât timp înainte de expirare se poate schimba permisul auto? Informații esențiale pentru șoferi

Dacă din diferite motive trebuie să îți schimbi permisul de conducere, în următoarele rânduri vei găsi informații esențiale care să te ajute în acest sens. De asemenea, noi îți vom spune și cu cât timp înainte de expirare se poate schimba permisul auto și ce riști dacă conduci cu documentul expirat.

Cu cât timp înainte de expirare se poate schimba permisul de conducere

Ei bine, dacă permisul tău de conducere este pe cale să expire, trebuie să urmezi procedura de reînnoire a acestuia. De asemenea, această procedură este necesară și atunci când ai pierdut permisul, dacă ți-ai schimbat numele din buletin sau dacă documentul s-a deteriorat. Permisul de conducere este foarte important pentru multe persoane care sunt nevoite să se deplaseze zilnic cu mașina, așadar trebuie să avem grijă la data expirării acestuia.

Dacă te întrebi când poți începe procedură de schimbare a permisului de conducere, trebuie să știi că este recomandat să începi procesul cu până la două luni înainte de data de expirare a documentului actual. Deși poți solicita preschimbarea permisului de conducere românesc înainte de expirarea valabilității acestuia, din punct de vedere legal nu există o anumită perioadă.

Ce acte se depun la ghișeu pentru schimbarea permisului auto

Atunci când vrei să îți reînnoiești permisul auto, mai întâi trebuie să te asiguri că ai încă valabilă cartea de identitate, iar poza din buletin reflectă imaginea ta de acum. Adică, schimbările de aspect nu ar trebui să fie prea mari, pentru că din această cauză poți întâmpina unele probleme la ghișeul de permise auto. Așadar, actele de care vei avea nevoie sunt următoarele:

  • cererea-tip de la ghișeul instituției, pe care trebuie să menționezi motivul reînnoirii permisului auto și să o semnezi;
  • dovada plății unei taxe pentru reînnoirea permisului auto (89 de lei);
  • cartea de identitate (original și copie);
  • fișa medicală în original;
  • vechiul permis de conducere, în caz de reînnoire, deteriorare sau schimbarea numelui.

Din fericire, pentru reînnoirea unui permis de conducere nu mai este nevoie de un nou examen. După cum se arată în OUG nr.195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice, eliberarea unui permis de conducere cu o valabilitate nouă se poate face fără ca șoferii să susțină din nou examenul auto.

Cu cât timp înaintea expirării se poate schimba permisul auto
Cu cât timp înaintea expirării se poate schimba permisul auto

Potrivit legii, preschimbarea permisului de conducere poate fi efectuată numai după confirmarea autenticității și valabilității acestuia, pe categorii, de către autoritatea competentă a statului emitent.

Ce riscă conducătorii auto care conduc cu permisul expirat

Potrivit legislației rutiere din România, condusul unui autovehicul cu un permis de conducere expirat reprezintă o contravenție. Așadar, pentru această faptă, șoferul șoferul în cauză va fi sancționat cu amendă din Clasa a III-a de sancțiuni conform Codului Rutier. Mai exact, asta înseamnă între 6 și 8 puncte penalizare.

În ceea ce privește amenda, aceasta poate fi între 800 și 1200 lei. Ba chiar mai mult de atât, fapta atrage după sine și interdicția de a părăsi sau a intra în țară. În concluzie, dacă te afli la volanul mașinii și un agent de control de la graniță constată faptul că ai permisul auto expirat, cu siguranță vei avea o zi neplăcută.