Home » Când, unde, cum » Cum a apărut mitul unicornului. Lucruri mai puțin știute despre creatura mitică divinizată de-a lungul secolelor

Cum a apărut mitul unicornului. Lucruri mai puțin știute despre creatura mitică divinizată de-a lungul secolelor

Manolică Anca / 12.04.2022, 12:57
Cum a apărut mitul unicornului. Lucruri mai puțin știute despre creatura mitică divinizată de-a lungul secolelor

Unicornul este una dintre cele mai cunoscute creaturi mitice, pe care îl vedem adesea reprezentat ca un cal alb cu un corn spiralat care îi iese din frunte. Multă vreme în trecut s-a crezut în existența acestei creaturi, oamenii creând fel și fel de povești în jurul ei. Iată cum și de unde a apărut acest mit.

Totul despre mitul unicornului

Imaginile asemănătoare unicornului datează din Civilizația Valea Indusului (aproximativ 3300 î.Hr. până în 1300 î.Hr.) din Asia de Sud, care includea părți din Afganistan, Pakistan și India de astăzi. O imagine din profil a ceea ce pare a fi un cal cu un singur corn apare pe sigiliile din acea perioadă. Cu toate acestea, imaginile erau probabil reprezentări ale aurochs (Bos primigenius), un bou sălbatic acum dispărut, potrivit Muzeului St. Neots din Anglia.

Descrierile scrise în limba chineză ale unui unicorn asiatic datează încă din jurul anului 2700 î.Hr., potrivit Muzeului American de Istorie Naturală din New York. Acest „unicorn” părea să fie o combinație de animale diferite și avea corpul unui cerb, coada unui bou, o haină multicoloră sau solzoasă asemănătoare unui dragon și un corn (sau coarne) acoperit(e) de carne. În ciuda diferențelor fizice, unicornii asiatici au fost descriși ca fiind creaturi evazive și solitare, la fel ca în înregistrările europene ulterioare.

Primele menționări în literatura occidentală

Prima mențiune consemnată a unicornilor în literatura occidentală a apărut în secolul al IV-lea î.Hr.. Ctesias, un medic și istoric, a consemnat povestiri de la călătorii indieni și a descris „măgari sălbatici” de mărimea unui cal, cu trupuri albe, ochi albaștri, capete roșii și un corn multicolor de aproximativ 0,5 metri lungime, a relatat Time în 2008.

Unicornul lui Ctesias s-a bazat probabil pe descrierile mai multor animale, cum ar fi măgarii sălbatici și rinocerii indieni (Rhinoceros unicornis). Dar traducerile greșite au trasnformat unicornii din animale compozite confuze în creaturi albe maiestuoase.

Cum a apărut mitul unicornului
Cum a apărut mitul unicornului

În secolul al III-lea î.Hr., savanții care au tradus Biblia din ebraică în greacă au luat cuvântul ebraic „re’em”, probabil numele pentru aurochs, și l-au transformat în cuvântul grecesc „monokeros”, care însemna „un singur corn”, care fusese folosit pentru rinoceri. Cuvântul a devenit ulterior „unicornus” în traducerile latine ale Bibliei grecești și „unicorn” în versiunile englezești ale latinei, potrivit Merriam-Webster. Unicornul a devenit astfel un animal biblic asociat cu Iisus Hristos și cu puritatea.

Ce descriere i-a făcut Marco Polo

Exploratorul italian Marco Polo a constatat că poveștile despre unicorni nu prea se potrivesc cu realitatea atunci când a călătorit prin Asia și a văzut pentru prima dată ceea ce credea că este un unicorn, în secolul al XIII-lea. „Le place să trăiască în mocirlă și în noroi”, a scris el. „Este o fiară hidoasă la vedere și nu seamănă deloc cu ceea ce gândim și spunem în țările noastre.”

Polo a descris creatura ca având un corn mare și negru, păr ca al unui bivol și picioare ca ale unui elefant. Astăzi, este larg acceptat faptul că „unicornul” pe care l-a văzut Polo era un rinocer, potrivit Brown University Library.

În Evul Mediu, marinarii și negustorii au introdus colți de narval (Monodon monoceros), o specie de balenă cu dinți din Antarctica, pe piețele europene și i-au vândut drept coarne de „unicorn”. Masculii narvalilor posedă un dinte proeminent cu o lungime cuprinsă între 2 și 3 m care seamănă cu un corn.

Pui de narval
Pui de narval

Europenii nu aveau o imagine coerentă a modului în care ar trebui să arate coarnele de unicorn înainte de comercializarea colților de narval. Dar după ce au ajuns pe piețele medievale, coarnele de unicorn au fost aproape întotdeauna descrise ca fiind lungi, albe și spiralate, la fel ca cei de narval.

Deși narvalii existau cu adevărat, majoritatea oamenilor nu auziseră de ei, astfel încât colții au contribuit la consolidarea poveștilor despre unicornii mitici, care nu erau reali, dar în care se credea în mod obișnuit. Astfel, credința comună a europenilor că unicornii au existat cu adevărat a dispărut până în secolul al XVIII-lea, potrivit Live Science.