Home » Când, unde, cum » Cum a apărut Poarta Iadului, locul unde focul arde de peste 50 de ani. De ce se dorește stingerea lui

Cum a apărut Poarta Iadului, locul unde focul arde de peste 50 de ani. De ce se dorește stingerea lui

Cojocaru Cristian / 12.01.2022, 10:25
Cum a apărut Poarta Iadului, locul unde focul arde de peste 50 de ani. De ce se dorește stingerea lui

Poarta Iadului este un loc în care focul arde de peste 50 de ani. Acesta este cunoscut în întreaga lume, fiind similar cu un portal spre Iad, de unde și numele. Acum, președintele țării unde se află aceast loc dorește închiderea Porții Iadului. Află care este motivul din spatele liderului politic, dar și cum a apărut acest fenomen natural.

Locul unde se află Poarta Iadului

Acest loc cunoscut și sub un nume mai puțin apocaliptic, craterul Darvaza reprezintă o gaură în deșert care măsoară 70 de metri lățime și cel puțin 20 de metri adâncime. Excavarea acestei găuri a început în anul 1971 în timpul unei operațiuni de foraj sovietic pentru a putea extrage gazele naturale.

Turkmenistan, pentru că acolo se află Poarta Iadului, este o națiune ex-sovietică. Dezastrul a avut lco când solul de sub instalația de foraj s-a prăbușit, iar instalația a căzut într-o cavernă a gazelor naturale. Pe măsură ce gazul metan nociv a ajuns în aer, geologii au hotărât că cea mai bună soluție este să dea foc craterului.

Aceștia au estimat că gazul interior ar arde doar pentru câteva săptămâni. Realitatea arată că, cincizeci de ani mai târziu, Poarta Iadului încă arde. Între timp, acest loc a devenit una dintre atracțiile turistice de top din Turkmenistan. Craterul în flăcări a câștigat notorietate în cadrul unor imagini postate pe internet în anul 2019. Atunci, președintele Berdymukhamedov a lansat un videoclip în care conducea prin deșert, lângă gaură, într-o mașină de raliu, făcând drifturi.

Craterul a fost prezentat într-un episod din serialul National Geographic Channel Die Trying. În episodul „Crater of Fire” din 16 iulie 2014, exploratorul George Kourounis a devenit prima persoană care a pus piciorul acolo, adunând mostre de microorganisme extremofile. O fotografie editată a craterului a fost, de asemenea, lansată ca publicitate pentru filmul Godzilla din 2014, cu imaginea înfățișând agenți și vehicule MONARCH care investighează situl.

Deși craterul a captat imaginația publicului ca un mister și a fost numit „Poarta Iadului”, craterul este o simplă anomalie geologică. Un buzunar de gaz superficial care a permis pământului să se scufunde într-o depresiune naturală, permițând gazului natural care scapă încet dintr-un câmp mare de gaz natural mai adânc să se acumuleze și să ardă fără a fi stins de vânt . Gazul de la scurgeri de gaz similare, mai mici din zonă sunt dispersate rapid de vântul din deșert. În 2018, craterul cu gaz a fost folosit ca oprire peste noapte în mitingul auto Amul-Hazar.

poarta iadului
Presedintele Turkmenistanului a cerut stingerea craterului in 2010

Președintele dorește închiderea locului

Liderul Turkmenistanului ar dori să închidă în cele din urmă „Porțile Iadului” care au ars continuu în deșertul Karakum al națiunii timp de cinci decenii, potrivit remarcilor televizate recente. Într-o apariție pe 8 ianuarie la postul de televiziune de stat din Turkmenistan, președintele Gurbanguly Berdymukhamedov i-a îndemnat pe oficiali să „găsească o soluție pentru stingerea incendiului”, invocând îngrijorarea pentru sănătatea oamenilor care locuiesc în apropierea craterului în flăcări, precum și oportunități de afaceri pierdute.

„Pierdem resurse naturale valoroase pentru care am putea obține profituri semnificative și să le folosim pentru a îmbunătăți bunăstarea poporului nostru”, a spus Berdymukhamedov.

Cu toate că nu se știe de ce președintele Turkmenistanului dorește să facă acest lucru, se pare că preocupările sale economice par a fi un indiciu în acest sens. Turkmenistanul se află pe a patra cea mai mare rezervă cunoscută de gaz natural din lume, iar economia țării depinde în mare măsură de exporturile de gaze naturale. Președintele Berdymukhamedov le-a ordonat anterior experților să închidă Poarta Iadului în 2010, deși aceste eforturi nu au avut succes.