Home » Când, unde, cum » Cum arată și unde se află Palatul Vânturilor, construcția uimitoare cu 953 de ferestre. FOTO

Cum arată și unde se află Palatul Vânturilor, construcția uimitoare cu 953 de ferestre. FOTO

Manolică Anca / 22.06.2021, 10:15

Cu siguranță puțini sunt cei care nu au auzit niciodată de Taj Mahal, minunatul monument arhitectural din orașul indian Agra. Însă, India este plină de palate care îți taie respirația doar datorită aspectului lor exterior. Acesta este și exemplul Palatul Vânturilor, construcția uimitoare cu 953 de ferestre. Iată unde se află, mai exact, și cum arată.

Palatul Vânturilor, construcția uimitoare cu 953 de ferestre

În toată lumea regăsim numeroase construcții uimitoare, edificii care impresionează prin aspect, înălțime sau volumul lor. Din această categorie face parte și Hawa Mahal, un palat din Jaipur, India, ce a fost construit în întregime din gresie roșie și roz. În hindi, Hawa Mahal înseamnă Palatul Vânturilor, construcția fiind deja un simbol al zonei, cunoscut în întreaga lume.

Palatul Vânturilor sau construcția uimitoare cu 953 de ferestre a fost construit începând cu anul 1799 de către maharajahul Sawai Pratap Singh și a fost proiectat de către Lal Chand Usta. Era parte din marele Palat al Orașului și avea funcția de zenana, cameră a femeilor din harem. Inițial, acesta le permitea femeilor din harem să admire viața cotidiană de pe stradă, fără ca ele să poată fi văzute.

Palatul Vânturilor
Palatul Vânturilor

Are aspectul unui fagure de miere

Hawa Mahal are aspectul unui fagure de miere, iar cele 953 de ferestre mici evidențiată și mai mult forma clădirii. Ferestrele mici, înconjurate de grilaje complicate, sunt de mare folos și vara, când temperaturile sunt tot timpul caniculare. Acesta crează un spațiu răcoros, pentru că nu permit soarelui să pătrundă prea mult în clădire. De altfel, numele palatului vine de la vântul care străbate ferestrele și care face ca această clădire să se mențină răcoroasă tot timpul anului.

Palatul Vânturilor are cinci nivele și o înălțime totală de 15 metri. Partea superioară este puțin mai extinsă, ceea ce dă o formă piramidală clădirii. Modul de construcție urmează întocmai liniile arhitecturale din Jaipur. De altfel, orașul este considerat a fi una dintre cele mai bine planificate zone din lume, atunci când vine vorba de modul de organizare al clădirilor.

Iar palatul Hawa Mahal este reprezentantul perfect al unei combinații dintre arhitectura hindusă și cea islamică. Cupolele, copertinele și modele florare fac parte din stilul hindus, în vreme ce arhitectura islamică este valorificată de arcurile edificiului și de decorațiunile realizate din ghips în piatră. Culoarea roz caracteristică a palatului provine din gresia naturală folosită pentru construire, care îi dă și orașului Jaipur porecla de „Orașul roz”.

Palatul Vânturilor, construcția uimitoare cu 953 de ferestre
Palatul Vânturilor

Palatul Vânturilor este deschis astăzi tuturor vizitatorilor

Intrarea în Palatul Vânturilor se face printr-o ușă imperială, care se deschide într-o curtefoarte largă, cu clădiri duble pe trei laturi. Hawa Mahal se află pe latura de est, în aceeași curte fiind și un muzeu arheologic unde sunt expuse obiecte foarte vechi. Interiorul palatului este la fel de splendid ca și exteriorul, eleganța fiind cuvântul care definește cel mai bine camerele interioare. Efectul de răcire pe care ferestrele foarte mici îl formează este completat de mici fântâni arteziene plasate chiar în mijlocul camerelor.

Dacă în trecut aici avea acces numai familiile regale, astăzi el are porțile deschide pentru toată lumea. Orașul Jaipur din India este bine conectat prin legături rutiere, feroviare și aeriene, astfel încât nu va fi deoc greu să ajungi la palat. Hawa Mahal este o clădire impresionantă la orice oră din zi și din noapte, dar la răsărit edificiul este de-a dreptul frapant. Lumina aurie a soarelui evidențiază și mai mult frumusețea clădirii.