Home » Când, unde, cum » Cum calculezi vârsta reală a creierului tău. Nu are legătură cu cea din buletin

Cum calculezi vârsta reală a creierului tău. Nu are legătură cu cea din buletin

Cojocaru Cristian / 18.03.2022, 16:05
Cum calculezi vârsta reală a creierului tău. Nu are legătură cu cea din buletin

De multe ori ne putem da seama de trecerea anilor doar uitându-ne în oglindă. Ceea ce nu vedem însă este cât de repede îmbătrânim la interior. Astfel, de multe ori ajungem să ne punem întrebarea: cum calculezi vârsta reală a creierului. Află cât de diferită poate fi aceasta în comparație cu vârsta biologică.

Modul prin care poți să calculezi vârsta reală a creierului tău

Mai mulți medici au pus la punct un test cu ajutorul căruia îți poți afla vârsta reală a creierului tău. Acesta are la bază un anumit număr de întrebări care au legătură cu stilul de viață, condiția fizică, fumatul, consumul de alcool, colesterolul și greutatea.

Toți acești facotori pot crește riscul de a dezvolta demență mai târziu în viață, afectând în principal creierul. Acest nou instrument de calcul a fost dezvoltat de către Public Health England, fiind conceput pentru a ne încuraja să ne implicăm în obiceiuri sănătoase.

Acest test computerizat urmează a fi testat de către medici și urmează a fi oferit pacienților de vârstă mijlocie. Responsabilul PHE pentru demență, Charles Alessi a declarat pentru The Mirror că acest program este unul de tip voluntar. De asemenea, medicii au efectuat mai multe controale de sănătate pentru a putea extinde aria pe care o pot acoperi cu ajutorul acestui test.

„Oferim oamenilor o oportunitate de a ști exact cum pot influența factorii de risc rata de declin a funcțiilor lor cognitive. Demența este un întreg grup de afecțiuni și putem gestiona unele dintre riscuri.”, spune Charles Alessi, responsabilul PHE, conform The Mirror.

vârsta reală
Testul de mai jos iti poate spune care este varsta creierului tau

Testul cu care poți afla vârsta creierului tău

Un alt test, destul de similar cu acesta, a fost dezvoltat anterior de către medicul Vincent Fortanasce, profesor linic de neurologie la Universitatea din California de Sud. Acest test poate diagnostica demența, însă poate oferi indicații și despre „vârsta creierului”. Iată care sunt cele 25 de întrebări care ajută la aflarea vârstei creierului.

  1. Dorm șapte sau mai multe ore de somn în fiecare noapte.
  2. Mănânc zilnic cel puțin cinci sau mai multe porții de fructe și legume bogate în antioxidanți (citrice, ardei verzi, spanac, broccoli, mere, roșii, varză kale).
  3. Mănânc zilnic cel puțin o porție de afine, zmeură sau mure.
  4. Mănânc pește la cuptor sau la grătar cu conținut ridicat de acizi grași omega-3 (cum ar fi somonul și macroul) de cel puțin trei ori pe săptămână.
  5. Iau suplimente de ulei de pește cu conținut ridicat de acizi grași omega-3 sau suplimente de semințe de in de cel puțin cinci ori pe săptămână.
  6. Iau suplimente de acid folic împreună cu multivitamina mea zilnică.
  7. Iau zilnic o doză mică de aspirină, care, potrivit studiilor, ar putea încetini declinul cerebral prin menținerea fluxului sanguin către creier.
  8. Beau vin roșu sau suc de struguri de cel puțin cinci ori pe săptămână.
  9. Fac exerciții fizice în majoritatea zilelor săptămânii, timp de cel puțin 30 de minute de fiecare dată.
  10. Citesc cărți provocatoare, fac cuvinte încrucișate sau Sudoku sau mă implic în activități care necesită o învățare activă,
  11. memorare, calcul, analiză și rezolvare de probleme cel puțin de cinci ori pe săptămână.
  12. Colesterolul meu total este mai mic de 5 milimoli pe litru (mmol/l).
  13. Colesterolul meu LDL  este mai mic de 3 mmol/l (medicul dumneavoastră de familie sau asistenta medicală poate efectua un test de colesterol și va lua o probă de sânge fie cu o seringă, fie prin înțepare în deget).
  14. Am „genele longevității” în familia mea, cu membri care au trăit până la 80 de ani și mai mult fără pierderi de memorie.
  15. Nu sunt obez (mai puțin de 1,4 kg în plus pentru o femeie; mai puțin de 1,5 kg în plus pentru un bărbat).
  16. Am o dietă de tip mediteranean (bogată în fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci și semințe și ulei de măsline ca sursă de grăsimi; puțină carne roșie).
  17. Folosesc ulei de măsline și produse tartinabile fără grăsimi trans în loc de unt sau margarină.
  18. Nu am fumat niciodată țigări.
  19. Am o tensiune arterială normală.
  20. Nu am diabet.
  21. Nu am sindrom metabolic (termen medical pentru o combinație de diabet, hipertensiune arterială și obezitate).
  22. Nu am o tulburare de somn, cum ar fi sforăitul sau apneea obstructivă a somnului sau insomnia netratată.
  23. Stresul necontrolat zilnic nu reprezintă o problemă pentru mine.
  24. Am un grup de sprijin puternic și mă bucur de multe activități cu prietenii, colegii și membrii familiei.
  25. Nu am probleme cu memoria pe termen scurt sau lung.

Interpretarea rezultatelor testului

Pentru a putea efectua testul, trebuie să răspunzi cu „Da” sau „Nu” la toate întrebările de mai sus. Numără toate răspunsurile de „Da” și notează scorul. Pentru a putea interpreta rezultatul, află în care dintre categoriile de mai jos se încadrează numărul de răspunsuri afirmative.

  • 23-25 Scade 15 ani din vârsta ta cronologică pentru a obține vârsta reală a creierului tău. Dacă lucrurile nu se schimbă, riscul este extrem de scăzut.
  • 20-22 Scade 10 ani din vârsta ta cronologică pentru vârsta reală a creierului. Faci multe pentru a avea grijă de sănătatea ta fizică și mentală. Acordă atenție acelor întrebări la care ai marcat „Nu” pentru a vedea ce schimbări trebuie să faci.
  • 15-19 Vârsta reală a creierului tău este aceeași cu vârsta ta cronologică. Ai putea fi expus riscului de a dezvolta demență și ar trebui să acorzi atenție întrebărilor la care ai răspuns „Nu” și să faci schimbări în acest sens.
  • 12-14 Adaugă cinci ani la vârsta ta cronologică pentru a obține vârsta reală a creierului. Cu această diferență între vârsta cerebrală reală și vârsta cronologică, ai putea avea șanse crescute de demență. Revizuiește răspunsurile tale și unde este nevoie de muncă și vizitează medicul de familie pentru a discuta rezultatele.
  • 0-11 Adaugă 10 ani la vârsta ta cronologică pentru vârsta reală a creierului. Ia legătura cu medicul tău pentru a discuta problemele de sănătate pe care le ai și ce poți face pentru a gestiona orice problemă.