Home » Când, unde, cum » Cum obții un pașaport în 2023. Ce acte sunt necesare și ce taxă se plătește anul acesta

Cum obții un pașaport în 2023. Ce acte sunt necesare și ce taxă se plătește anul acesta

Ileana Mladinoiu / 17.02.2023, 17:04
Cum obții un pașaport în 2023. Ce acte sunt necesare și ce taxă se plătește anul acesta

Trebuie să plecați într-o excursie în câteva zile, valiza vă așteaptă în sufragerie, dar descoperiți că pașaportul este expirat sau că l-ați pierdut. Nu este cazul să vă panicați, pentru că vă informăm cum să obțineți rapid un pașaport.

Tot ce trebuie să știi despre pașaport. Taxă, acte necesare

Un pașaport este un document de circulație eliberat de guvernul unui stat cetățenilor săi, un document de identitate care permite purtătorului său să călătorească în străinătate. Oricine solicită intrarea într-o altă țară decât a sa, ca turist, student sau muncitor, trebuie să îndeplinească anumite formalități și să solicite autorizație. Pentru a trece o frontieră, în general, este necesar un pașaport, care poate fi combinat cu o viză.

Pașaportul conține informații cu privire la identificarea persoanei, cum ar fi numele și prenumele, sexul, data și locul nașterii, fotografia de identitate, semnătura titularului și adesea caracteristici fizice precum mărimea și culoarea ochilor. Obligația de a integra datele biometrice în cipuri este implementată treptat în anumite state, în special în cele ale Uniunii Europene. De pașaport aveți nevoie și pentru a calatori in Anglia, de când această țară a ieșit din UE.

În mare măsură, pașii pe care îi veți urma pentru obținerea unui pașaport în 2023 nu mai sunt așa de greu de urmat. Nu trebuie decât să fiți bine informați, ca să finalizați cu succes întregul proces.

Care sunt pașii de urmat pentru obținerea unui pașaport în 2023

Programarea pentru a depune actele necesare pentru pașaport

Actualmente, o metodă simplă de a câșiga timp și de a nu vă lovi de cozile de la ghișeu este programarea online care se poate face folosindu-vă de platforma epasapoarte. ro. Prin intermediul ei aflați sigur care sunt orele disponibile la care puteți merge să depuneți actele cerute pentru pașaport și să vă faceți poza necesară obținerii pașaportului. Aflați că în felul acesta, adică online, vă puteți face programarea în orice județ din țară. Programarea este gratuită, dar nu poate fi transmisă altcuiva. E bine să mai știți că nu puteți face programare pentru ridicarea pașapoartelor și nici folosindu-vă de e-mail, fax sau telefon.

Daca vi se întâmplă să nu puteți ajunge la data și ora stabilită în programare sau să nu aveți toate actele necesare, programarea făcută pentru obținerea pașaportului va fi anulată și nu reprogramată.

Ce acte sunt necesare pentru pașaport în 2023

În cazul unui pașaport pentru adulți aveți nevoie de:

  • Cartea de identitate în original care trebuie să fie valabilă și nu expirată;
  • Chitanța cu care faceți dovada că ați achitat taxa de obținere a pașaportului care poate fi plătită online pe Ghiseul.ro;
  • Pașaportul anterior numai dacă ați avut înainte pașaport și a expirat sau v-ați schimbat între timp numele.
  • În cazul copiilor sunt necesare alte acte:
  • Certificatul de naștere în original;
  • Actele de identitate ale părinților, sau doar al unuia dintre părinți, depinde de situație, sau al unui reprezentant legal;
  • Chitanța pentru contravaloarea taxei pentru pașaport, platită pe Ghiseul.ro;
  • Pașaportul anterior, document necesar și pentru copii daca au mai avut emis anterior un pașaport.

De precizat că dacă cererea de eliberare a pașaportului unui copil este completată de un singur părinte, veți avea nevoie de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte. Fără această procură nicio cerere de obținere a pașaportului nu va fi luată în considerare.

Ce taxă se plătește în 2023 pentru pașaport

Preturile pentru eliberarea unui pașaport pot varia în funcție de tipul lui și de vârsta persoanei care îl solicită. Tarifele pentru un pașaport electronic simplu sunt de 258 de lei în cazul persoanelor care au peste 12 ani și 234 de lei pentru minorii cu vârsta sub 12 ani.

Există și varianta pașaportului simplu temporar mult mai ieftin, mai precis 96 de lei, însă perioada de valabilitate al acestuia este mult mai scurtă.

Unde se pot plăti taxele pentru pașaport

Taxele se pot plăti la casieriile CEC Bank, la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank sau prin intermediul platformei online Ghiseul.ro

Chitanța de plată pentru pașaport este foarte importantă, deoarece pe aceasta se află informații ca: nume, prenume, CNP-ul dvs. sau al beneficiarului în cazul minorilor, tipul de pașaport solicitat, suma plătită și denumirea instituției prefectului județului unde va fi depusă cererea de eliberare a pașaportului. Așa că trebuie să aveți mare grijă de ea.