Home » Când, unde, cum » De ce a fost construit de fapt Castelul Pelișor și cum arată Camera de Aur a castelului. Tainele din spatele acestui proiect unic

De ce a fost construit de fapt Castelul Pelișor și cum arată Camera de Aur a castelului. Tainele din spatele acestui proiect unic

Manolică Anca / 17.09.2021, 09:18

Castelul Pelişor din Sinaia este situat pe domeniul Peleş de pe valea pârâului care poartă acelaşi nume. Considerat „casa de vis” a Reginei Maria, castelul este ilustrarea fidelă a gusturilor ei în materie de frumos, dezvăluind personalitatea ei îndrăzneaţă, romantică, misterioasă. Dar de ce a fost construit de fapt Castelul Pelișor?

De ce a fost construit Castelul Pelișor

Construcţia Castelului Pelişor a început în anul 1899, din dorința regelui Carol I de a asigura o reşedinţă principilor moştenitori Ferdinand şi Maria. A fost proiecul arhitectului ceh Karel Liman (1855-1929), cu contribuţia decoratorului vienez, Bernhard Ludwig, în stiș Art Nouveau.

Construcția a durat din 1899 până în 1902, fiind inaugurat un an mai târziu, pe 24 mai 1903. Castelul a devenit reședința principilor moştenitori și apoi reședință regală. „Casa de vis”, cum a mai fost numit, ce îmbină elemente germane cu unele româneşti, ilustrează gusturile Reginei şi crezul acesteia în materie de frumos. De altfel, întregul Pelişor păstrează amintirea pregnantă a celei care a fost regina tuturor românilor, fiind şi locul în care Regina Maria a trecut în eternitate.

Regina Maria și Regele Ferdinand
Regina Maria și Regele Ferdinand

La fel ca Palatul Cotroceni, și Pelișorul a cunoscut mai multe etape ale decorației, care transpun evoluția sentimentelor și a gustului Reginei Maria. De la „cuiburile aurite”, unde aceasta, ranită de lumea reală, se refugia pentru a visa departe de dura realitate, până la epurarea severă a liniilor, la geometrismul Modern Style-ului sau la includerea în stilul personal a elementelor de artă românească, o exprimare a identificării Reginei cu durerile și bucuriile neamului.

Face parte din ansamblul arhitectonic creat de Regele Carol I

Castelul este parte integrantă a marelui ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleş într-o perioadă care se suprapune cu viața trăită în România. În apropiere se mai regăsesc reşedinţa de vară a Casei Regale, adică Peleşul, Economatul, Casa Cavalerilor, Casa Corpului de Gardă, Casa Arhitecţilor, Casa Grădinii, iar mai târziu, Pelişorul.

Construcţia cuprinde 99 de încăperi, mai puține faţă de Castelul Peleş care are 160. Camera de aur, denumită încăpere – pivot a palatului, a fost decorată cu pereţi din stuc aurit, cu frunze de ciulini, motiv drag reginei (emblema oraşului Nancy, capitala Art-Nouveau-lui, legat și de Scoţia, locul natal al Mariei), mobilierul este decorat cu elemente celtice şi bizantine desingn-ul fiind întregit de lustra de pe plafon, în forma unei cruci celtice.

Camera de Aur
Camera de Aur

Aici, la Castel, au crescut şi copiii cuplului regal: Carol, viitorul rege Carol al II-lea, Mărioara, regina Iugoslaviei, Elisabeta, regina Greciei, şi Nicolae.

„Noi, Carol I, Rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleş pentru iubiţii noştri nepoţi. Sfinţită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României cu Maria, principesă primit-am această nouă clădire, cu inima recunoscătoare şi plină de dragoste.

Intrat-am cu ai noştri copii, Carol, Elisaveta şi Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelişor”, se arată scris în Actul inaugural al castelului, pictat de regină pe un pergament.

Căsuţa din copaci a Reginei, „predecesoarea” Pelişorului

Încă dinaintea constririi Pelişorului, în 1897, viitoarea regină Maria a construit în apropierea Peleşului o căsuţă în copaci, fiind un vis al copilăriei sale. Regina Maria relatează în amănunt în „Povestea vieţii mele” realizarea acestui proiect din tinereţea sa:

„Dragostea mea de născociri originale şi fărâma de fire copilărească ce păstrasem în fiinţa mea mă împinseră să-mi clădesc o colibă mică şi nostimă, sus, în frunzişul unor pomi. Această idee hazlie îl încântă pe Lecomte du Nouÿ, arhitectul Unchiului; aşadar, îmi desenă o căsuţă drăgălaşă şi originală care trebuia proptită sus în aer, între nişte brazi uriaşi.”

La marea inaugurare au fost prezenţi, alături de monarhi şi principii moștenitori, arhimandritul Nifon, personalităţi din lumea politică şi culturală, ofiţeri superiori ai Armatei Române, dar şi numeroşi localnici.