Home » Când, unde, cum » De ce apa sfințită nu se strică niciodată. Efectele nebănuite

De ce apa sfințită nu se strică niciodată. Efectele nebănuite

Alexandru Cazacu / 17.01.2022, 12:35
De ce apa sfințită nu se strică niciodată. Efectele nebănuite

Atât credincioșii, cât și duhovnicii sunt de părere că agheasma are proprietăți binefăcătoare pentru oameni, care vin prin puterea Duhului Sfânt. Cu siguranță, mulți dintre noi ne-am întrebat de ce apa sfințită nu se strică niciodată. Ei bine, se pare că există și unele explicații mai pământești pentru care agheasma stă fără să se strice chiar și mai mulți ani.

De ce nu se strică apa sfințită

Cel mai probabil, toată lumea știe că apa este sfințită de către preoți prin scufundarea crucii și a busuiocului în aceasta. După cum explică oamenii de știință, atunci când este sfințită, apa intră în contact atât cu argintul din care este făcută crucea, cât și cu busuiocul. Acestea având proprietăți antibacteriene, apa se păstrează nealterată pentru o perioadă mai lungă de timp.

În caz că nu știați deja acest lucru, argintul distruge bacteriile de putrefacție și algele microscopice din apă, creând un mediu în care acestea nu pot să se dezvolte. De asemenea, busuiocul este o plantă foarte cunoscută pentru proprietățile sale antiseptice. Așadar, explicația pare să fie dată de combinația celor două elemente.

După cum spuneam, la fel ca și aurul, argintul are proprietăți antiseptice și de sterilizare. Astfel, fiind de ajuns doar o concentrație mică de argint, la scufundarea crucii, apa este purificată. La scufundare, o parte de argint rămâne în apă și omoară bacteriile și microbii, iar aceasta nu se stricăm, potrivit realitatea.net.

Ce spun preoții despre apa sfințită

După cum spuneam la începutul articolului, atât credincioșii, cât și preoții cred cu tărie că apa sfințită nu se strică datorită puterii dumnezeiești a Duhului Sfânt. Ei bine, există teoria precum că agheasma nu se alterează datorită scufundării curcii confecționate din argint, metal care are proprietatea de a ioniza apa, creând un mediu nefavorabil pentru bacterii.

De ce agheasma nu se strică niciodată
De ce nu se strică niciodată apa sfințită

Cu toate acestea, nu toți preoții folosesc o cruce de argint la sfințirea apei. De exemplu, unii duhovnici folosesc o cruce de lemn. Care este explicația în această situație? Potrivit fețelor bisericești, aici intervine puterea Sfântului Duh, care face ca apa să nu se altereze pentru o perioadă foarte lungă de timp. Prin rugăciunile rostite la sfințirea apei, Sfântul Duh pogoară și apa se schimbă din stricăcioasă în nestricăcioasă, conform sursei citate.

Chiar și rugăciunea rostită în cadrul slujbei de sfințire spune că agheasma are puterea dumnezeiască de a alunga spiritele necurate din casele oamenilor, dar si de a limpezi mintea de gândurile rele din viața de zi cu zi.

Ce proprietăți miraculoase are agheasma

Apa sfințită este folosită la taina botezului pentru fiecare creștin. De asemenea, agheasmă se ia și la împărtășanie. După cum scrie în pravilele vechi, puterea apei sfințite este „izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate și putere îngerească”.

Totodată, agheasma mai este folosită pentru curățarea sufletelor și a trupurilor, la sfințirea locuințelor, ogoarelor, dar și pentru vindecarea de patimi. Prin utilizarea apei sfințite în diferite împrejurări ale vieții, credincioșii caută să- aibă aproape pe Dumnezeu aproape, spun unii preoți.