Home » Când, unde, cum » De ce au unii oameni au părul roșcat și de ce sunt considerate speciale aceste persoane. Rezultatele uimitoare ale unui studiu

De ce au unii oameni au părul roșcat și de ce sunt considerate speciale aceste persoane. Rezultatele uimitoare ale unui studiu

Manolică Anca / 05.05.2021, 16:22
De ce au unii oameni au părul roșcat și de ce sunt considerate speciale aceste persoane. Rezultatele uimitoare ale unui studiu

Mereu au existat și vor continua să existe tot felul de curiozități despre persoanele care au păr roșcat. Se spune în popor că nu au suflet sau că sunt cumva însemnați de soartă. Însă, ceea ce au descoperit oamenii de știință, în cel mai recent studiu, i-a surprins. Iată de ce au unii oameni părul roșcat și de ce sunt considerate speciale aceste persoane.

De ce au unii oameni părul roșcat

Gena care determină această curloare a părului a început să se manifeste în urmă cu mai bine de 50.000 de ani, după ce oamenii au migrat din Africa spre teritorii unde clima este mai rece. Astfel, pielea albă şi părul roşcat au apărut pentru prima dată atunci când oamenii s-au stabilit în Europa, gena care determină apariţia lor continuând și în zilele noastre să fie una dominantă.

Cunoscută sub numele de „alela V6OL”, această genă face ca pielea să se deschidă la culoare pe măsură ce sinteza de vitamina D scade în urma unei expuneri mai mici la soare. Părul roşcat apare în mod natural la mai puţin de 2% dintre persoanele din întreaga lume. Roşcatele tind să aibă au părul mai voluminos, iar persoanele roşcate cu ochi albaştri sunt foarte rar întâlnite pe Pământ. Așadar, a avea părul roşcat este extrem de rar, iar cel mai frecvent apare în cazul europenilor. Scoţia se laudă cu cel mai mare procent de persoane roşcate (13%), pe locul doi fiind Irlanda, 10% din populaţie având părul roşu.

Persoanele roşcate cu ochi albaştri sunt foarte rar întâlnite pe Pământ
Persoanele roşcate cu ochi albaştri sunt foarte rar întâlnite pe Pământ

De ce sunt considerate speciale aceste persoane

Femeile roşcate sunt percepute ca fiind mai îndrăzneţe şi mai pătimaşe. În urma unui studiu recent, s-a descoperit că persoanele roşcate au o calitate în plus faţă de cele cu părul șaten, brunet sau blond, iar aceasta are legătură cu modul în care reacţionează la stimulii de durere.

Cercetătorii din cadrul Spitalului General din Massachusetts, Boston, au descoperit că oamenii cu pigment roşcat mai au o calitate în plus faţă de celelalte persoane: pot face faţă mai cu ușurință durerii decât persoanele cu altă culoare de păr. Deși ar părea foarte ciudat, specialiştii consideră că acest studiu este un prim pas important care va ajuta la dezvoltarea viitoarelor tratamente pentru tratarea durerii.

Cum rezistă acestea la durere

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au studiat o specie de şoareci cu părul roşu şi au descoperit că aceștia au o toleranţă mai mare la durere decât şoarecii cu alte culori de păr. La fel ca oamenii, rozătoarele cu părul roşu secretă un nivel mai scăzut de molecule POMC din melanocitele, celulele responsabile de pigmentarea pielii sau a părului. Această moleculă conţine diverşi hormoni, printre care unul ce creşte sensibilitatea la durere. Practic, producţia unui nivel mai scăzut de astfel de molecule duce la creşterea semnalelor care ajută la blocarea durerii. Deci creşte şi toleranţa la durere.

Conform revistei de ştiinţă Science Advances, această descoperire ar putea fi de mare ajutor în crearea viitoarelor tratamentele în ameliorarea durerilor. De exemplu, ar putea exista posibilitatea producerii unor medicamente noi care să poată bloca receptorii care trimit semnalele de durere către creier. Astfel, și persoanele cu alte culori de păr vor putea beneficia de ceea ce se bucură în mod natural persoaele roșcate.