Home » Când, unde, cum » De ce este numită Insula Paștelui drept ”buricul pământului”

De ce este numită Insula Paștelui drept ”buricul pământului”

Violeta Badea / 13.05.2021, 11:47
De ce este numită Insula Paștelui drept ”buricul pământului”

De ce este numită Insula Paștelui drept ”buricul pământului”. Probabil mulți oameni au auzit sau au văzut celebrele statui de pe Insula Paștelui, cunoscută și sub numele de „buricul pământului”. De-a lungul timpului au apărut tot felul de ipoteze care au încercat să precizeze care ar fi, de fapt, numele „originar”. Iată ce s-a descoperit.

De ce este numită Insula Paștelui drept ”buricul pământului”

Insula Paștelui se află sud-estul Oceanului Pacific, aflată în cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian. Aceasta se întinde pe o suprafață de 163 de kilometri pătrați și este formată din rocă vulcanică. Acest teritoriu a fost numit Insula Paștelui de către amiralul olandez Jakob Roggeveen, care a descoperit-o chiar în duminica de Paște, în anul 1722. Ulterior, specialiștii au aflat că locuitorii insulei îi spuneau „Rapa Nui”, adică „marea râpă”.

De asemenea, există mai multe povești conform cărora mai mulți oameni care au ajuns aici au numit-o  „Te-Pito-o-te-Henua”, adică „buricul pământului” sau „capătul lumii”. Cercetătorii au descoperit că „pito” se traduce buric sau cordon ombilical, iar insula era considerată a fi legătura dintre lumea celor vii (kainga) și lumea spirituală Po.

Cea din urmă se afla în adâncurile oceanului, la mare distanță de vest. Datorită poziționării sale, numele insulei face referire la capătul lumii celor vii. Ulterior, savantul Alphonse Pinart a numit-o „buricul pământului” în cartea sa „Voyage a l’Ile de Paques”.

Insula Pastelui
Insula Pastelui

Povestea statuilor de pe Insula Paștelui

Mulți oameni au auzit de statuile de pe Insula Paștelui, dar care este povestea lor? Ei bine, acestea au fost sculptate din blocuri de piatră care provin din cariera Rano Raraku. Se pare că aceste opere de artă au fost realizate în acest crater vulcanic, iar 300 dintre acestea pot fi admirate chiar și în zilele noastre.

Mai multe documente arheologice spun că acestea au fost realizate de-a lungul a mai multor sute de ani și că reprezintă anumiți zei. Statuile sunt formate din rocă monolitică, au o înălțime de până la 12 metri și o greutate de 75 de tone. Localnicii le numeau  „moai” sau „arena ora ata atepuna”, adică „faţa vie a strămoşilor noştri”. După ce le-au studiat atent, cercetătorii au descoperit câteva fragmente de coral pe insulă și și-au dat seama că se potrivesc în scobiturile concave  situate în dreptul orbitelor statuilor. Astfel, acestea au fost dotate cu ochi de coral.

De nu mai locuiesc oameni pe Insula Paștelui

Cercetătorii au descoperit că locuitorii de pe InsulaPaștelui au procedat greșit atunci când au ales să defrișeze pădurile pentru a obține teren agricol. Această decizie a dus la degradarea solului, la foamete și la război civil. După un timp, aceștia au descoperit că pădurea a dispărut de pe Insula Paştelui mult mai repede decât se credea inițial.

De asemenea, cercetările au arătat că agricultura nu a fost folosită pe insulă. Din această cauză, mulți infirmă ideea conform căreia  copacii au fost tăiaţi pentru a mări suprafaţa agricolă. Mulți specialiști consideră că arborii au dispărut din cauza şobolanului polinezian (Rattus exulans). Studiile au arătat că numărul acestor rozătoare se poate dubla în mai puțin de 47 de zile.