Home » Când, unde, cum » De ce este Râpa Roșie o locație din România care pare de pe altă planetă. FOTO

De ce este Râpa Roșie o locație din România care pare de pe altă planetă. FOTO

Violeta Badea / 12.05.2021, 10:39

Județul Alba ascunde o locație fabuloasă și unică, cel puțin pentru țara noastră. Râpa Roșie nu pare a avea legătură cu celelalte peisaje, iar nuanța de roșu-cărămiziu îi dă un aspect impresionant. Cum s-a format această priveliște rară și de ce este Râpa Roșie o locație din România care pare de pe altă planetă veți afla din materialul următor.

De ce este Râpa Roșie o locație din România care pare de pe altă planetă

Râpa Roșie se află la doar câțiva kilometri distanță de oraşul Sebeş, spre satul Daia Română. Acest peisaj spectaculos se poate observa direct de pe autostradă și îți va capta atenția imediat. Te întrebi cum s-a format acest peisaj fabulos? Ei bine, geologii susțin că formațiunea s-a format prin eroziunea produsă de un torent în depozitele sedimentare de vârstă miocen inferioară (oligocenă) constituite cu precădere din alternanțe de argile roșii cu gresii cenușii și roșii, ce se dezagregă ușor în nisipuri.

De asemenea, intercalațiile de microconglomerate au un rol foarte important, deoarece în urma spălării liantului argilos se transformă în pietrișuri și argile, ce se acumulează la baza versantului. Apele au contribuit la acest aspect, deoarece au format cute și au format  coloane cunoscute sub denumirea de „piramide coafate”.

În plus, panta deosebit de mare, apa, prăbușirile de teren și lipsa vegetației au dus la crearea unui relief deosebit. Cei care ajung aici pot admira numeroaselee turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ, care împreună cu culoarea roșie și cărămizie îi dau un aspect deosebit.

Rezervatia Naturala Rapa Rosie
Rezervatia Naturala Rapa Rosie

Ce legende circulă în această zonă

Despre Râpa Roșie s-au spus și s-au scris destul de multe, dar cât de adevărate sunt aceste legende? Unii susțin că peisajul se poate observa din satelit, dar lucrurile nu stau tocmai așa. Este adevărat că încrețiturile roșii (care formează versanții rezervației) sunt vizibile de la o distanță foarte mare.

O altă legendă care circulă pe internet este legată de prezența dinozaurilor. Se spune că arheologii au făcut anumite descoperiri. De asemenea, alte povești care au circulat sunt legate de haiduci, hoți și aventurieri ai zonei.

Se spune că o bancă a fost spartă în Sebeș. Polițistul de atunci a lansat ideea că hoțul ar fi trecut printr-un spațiu extrem de strâmt. Într-un final, autorităţile l-au închis pe Lică-Pisică, deşi nu au fost găsite dovezi. Îndurerată și singură, iubita lui Lică era văzută urcând mereu la Râpa Roşie.

Astfel, lumea a început să spună că la Gaura Hoţilor şi-ar fi ascuns Lică banii. Deși au avut loc numeroase anchete, nu s-a găsit absolut nimic. După ce a fost eliberat, Lică a fugit cu iubita lui în America și a început să trimită familiei sume mari de bani. Cum a reuşit Lică-Pisică să câştige atât de mult într-un timp atât de scurt, aceasta era întrebarea pe care și-o punea toată lumea. În popor, circulă zvonul că aceştia ar fi fost, de fapt, banii furaţi de Lică şi ascunşi în Gaura Hoţilor sau în crăpăturile Râpei Roşii.

Gaura Hoţilor este, de fapt, o groapă săpată în roca nisipoasă a râpei. Aici se găsesc nume scrijelite încă din secolul al XIX-lea şi ascunde numeroase legende cu hoţi, haiduci şi aventurieri.