Home » Când, unde, cum » De ce gălbenușul oului fiert devine verde. Explicația e simplă

De ce gălbenușul oului fiert devine verde. Explicația e simplă

Manolică Anca / 04.05.2021, 15:02
De ce gălbenușul oului fiert devine verde. Explicația e simplă

Deși fierberea unui ou pare a fi o operațiune simplă, ei bine acest aliment este destul de pretențios atunci când este preparat termic. Se întâmplă uneori să constați faptul că gălbenușul oului fiert devine verde, cu tentă gri-negricioasă și te întrebi de ce. Ce ascunde culoarea gri-verzuie a oului fiert? Mai este el bun de mâncat?

De ce gălbenușul oului fiert devine verde

Sigur ai dat și tu, măcar o dată, peste vreun ou fiert tare care avea un gălbenuș verde sau un gălbenuș cu un inel verde până la gri în jurul său. Ei bine, află că acesra este un semn că oul nu a fost fiert în mod corespunzător. Iată explicația chimică din spatele motivului pentru care se întâmplă acest lucru.

Așadar, gălbenușul de ou conține, pe lângă alte minerale, fier și sulf, iar albușul conține hidrogen sulfurat. Sub acțiunea căldurii, proteinele din ou trec printr-un proces de agregare și coagulare, în timp ce hidrogenul sulfurat se combină cu fierul, formându-se astfel un nou compus, numit sulfură de fier. Ei bine, această sulfură este cea care dă culoarea gri-verzuie a gălbenușului. Cu cât oul fierbe mai mult, cu atât se formează mai multă sulfură de fier, iar gălbenușurile devin mai închise la culoare.

Hidrogenul sulfurat este cel care conferă mirosul specific ouălor. Însă, în cazul celor fierte în exces, clar va exista o acumulare mai mare de compuși pe bază de sulf, care pot transforma ouăle din alimente benefice în unele care pot provoca indigestie, cu potențial toxic. Cu toate acestea, ouăle care au fost fierte prea mult timp sunt încă perfect comestibile, atât timp cât nu se exagerează cu fierberea.

Gălbenușul oului fiert în exces capătă o culoare verzuie
Gălbenușul oului fiert în exces capătă o culoare verzuie

Cum se fierb ouăle corect

Metoda de gătit ouă moi, medii sau tari este aceeaşi, doar timpul de gătit diferă. Iată cum să fierbi ouăle pentru a nu obține un gălbenuș verde:

  1. Este important ca ouăle să fie la temperatura camerei. Acest lucru nu afectează gălbenușul la fel de mult, dar previne crăparea cojilor de ou în timpul gătitului.
  2. Pune ouăle într-un vas suficient de încăpător, astfel încât acestea să stea într-un sigur strat, deci nu unele peste altele. Adaugă suficientă apă cât să fie bine acoperite.
  3. Acoperă ouăle și adu-le rapid la fierbere folosind focul mediu-mare. Nu găti încet ouăle pentru că riști să le fierbi prea tare.
  4. Odată ce apa fierbe, apar bule pe marginea apei şi ouăle se mişcă uşor oprește focul, acoperă cratița și cronometrează. Păstrează ouăle în oala acoperită timp de trei minute dacă vrei ouă fierte moi și 12-15 minute pentru ouăle fierte tari.
  5. Pune apă rece peste ouă sau pune-le în apă cu gheață. Aceasta va răci ouăle rapid și va opri și procesul de gătit.

Pentru fierbere se recomandă ca acestea să nu fie foarte proaspete, deoarece se vor decoji mai cu dificultate din cauza albușului care nu se coagulează uniform. În ceea ce privește conservarea acestora, ouăle fierte se pot ține la frigider maximum o săptămână.