Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să speli când e sărbătoare. Ce scrie în Biblie și ce spun preoții

De ce nu e bine să speli când e sărbătoare. Ce scrie în Biblie și ce spun preoții

Violeta Badea / 12.05.2021, 11:42
De ce nu e bine să speli când e sărbătoare. Ce scrie în Biblie și ce spun preoții

În țara noastră există anumite zile de sărbătoare de-a lungul anului, în care românii sunt îndemnați să nu spele. Mulți respectă cu strictețe aceste interdicții, dar puțini sunt cei care știu de unde a apărut această credință. În acest material vei afla de ce nu e bine să speli când e sărbătoare. Iată ce scrie în Biblie și ce spun preoții.

De ce nu e bine să speli când e sărbătoare

În fiecare an există o serie de sărbători mari de peste an, marcate în calendarul ortodox cu o cruce roșie. Aceste zile sunt considerate nelucrătoare, angajații nu lucrează, iar creștinii se odihnesc. De asemenea, aceștia respectă cu strictețe anumite credințe vechi de sute de ani: nu spală, nu calc, nu cos sau nu mătură.

Însă, puțină lume cunoaște adevăratul motiv pentru care există aceste interdicții. Creștinii au căutat acest răspuns în Biblie sau au discutat cu preoți. Se spune că Dumnezeu a creat lumea în șase zile, iar în cea de-a șaptea zi s-a odihnit. De atunci și până în prezent, duminica este considerată zi de odihnă.

De ce nu este bine sa speli in zilele de sarbatoare
De ce nu este bine sa speli in zilele de sarbatoare

Ce scrie în Biblie și ce spun preoții

Toate aceste zile de odihnă se regăsesc în calendarul ortodox notate cu cruce roșie, astfel ne este foarte ușor să le deosebim. Credința spune că este păcat să se muncească în zilele de duminică, iar cei care încalcă acest lucru vor avea de numeroase neînțelegeri, certuri, necazur sau chiar boli.

 „Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti. Lucrează şase zile şi fă-ţi în acestea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine” (Ieşire, 20, 8-11).

Cel care a mai vorbit despre consecințele nerespectării acestor credințe este preotul Gabriel Gârdan. Acesta a declarat că riscăm pedepse importante dacă nu ținem cont de aceste lucruri.

„Dumnezeu, Maica Domnului şi sfinţii nu sunt slujitori ai răului şi nu îl produc în viaţa noastră. Ei sunt însufleţiţi de iubire şi vor să ne însufleşească şi pe noi. Noi, oare, vrem?”, a declarat preotul, citat de adevărul.ro.

Tradiții și supersitiții

Pe lângă credință și ceea ce se regăsește în Biblie, oamenii de la sate respectă și anumite tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generație în generație. Bătrânii spun că de Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul nu este bine să dai cu mătura, deoarece vei alunga norocul și vei avea parte de necazuri. De asemenea, unii susțin că zgomotul provocat de aceasta îi deranjează pe cei morți.

Luni, Miercuri, Joi şi Duminică sunt considerate zile cu noroc iar Marţea, Vinerea şi Sâmbăta aduce ghinion. În Ajunul Bobotozei se spune că nu este bine să speli rufe sau să calci. De asemenea, se spune că este păcat să spălăm în Săptămâna Luminată sau să facem baie în zilele de vineri.