Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să te uiți la televizor, înainte de culcare. Studiul cercetătorilor scoate la iveală un detaliu incredibil

De ce nu e bine să te uiți la televizor, înainte de culcare. Studiul cercetătorilor scoate la iveală un detaliu incredibil

Alexandru Cazacu / 20.01.2022, 17:27
De ce nu e bine să te uiți la televizor, înainte de culcare. Studiul cercetătorilor scoate la iveală un detaliu incredibil

Cel mai probabil, majoritatea dintre noi am auzit că nu e bine să adormim uitându-ne la televizor. În luna ianuarie a acestui an, oamenii de știință austrieci au publicat un studiu în acest sens. Haideți să vedem ce au aflat cercetătorii și de ce nu este bine să te uiți la televizor înainte de culcare și cum îți afectează somnul acest lucru.

De ce nu e bine să te uiți la televizor înainte de culcare

Pe 17 ianuarie, în revista „Journal of Neuroscience” a fost publicat un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Salzburg. Oamenii de știință au demonstrat faptul că obiceiul de a ne uita la televizor înainte de culcare ne împiedică să dormim bine și să avem un somn odihnitor. Hai să vedem de ce se întâmplă acest lucru.

Cercetările au arătat faptul că, creierul uman acordă atenție vocilor necunoscute în timpul somnului pentru a rămâne alert la potențialele amenințări. Specialiștii austrieci au monitorizat activitatea creierului unor adulți care dormeau pentru a vedea dacă aceștia au vreo reacție la vocile familiare și cele necunoscute.

În timpul somnului, la auzirea vocilor necunoscute, creierul uman a reacționat cu mișcări oculare rapide, în prima etapă a somnului (NREM). Însă, oamenii de știință nu au văzut același efect în cea mai profundă etapă a somnului (REM). Potrivit cercetătorilor, cel mai probabil asta se întâmplă din cauza modificărilor microstructurii din creier.

Creierul monitorizează ce se întâmplă în jurul nostru chiar și atunci când dormim

Se pare că, deși în timpul somnului avem ochii închiși și nu mai avem legătură cu tot ceea ce ne înconjoară, creierul continuă să monitorizeze mediul din jurul nostru, echilibrând nevoia de a proteja somnul cu cea de a ne trezi în caz de pericol.

Creierul răspunde diferit la vocile necunoscute față de cele familiare, iar acest lucru are legătură cu procesul lung al evoluției umane și cu nevoia de a ne trezi rapid în fața unui potențial pericol, atunci când auzim lucruri mai puțin familiare. În concluzie, studiul sugerează că vocile necunoscute (cum ar fi cele auzite la televizor) împiedică un somn odihnitor, pentru că în acest caz creierul este în alertă mai mare.

„Descoperirile noastre evidențiază discrepanțe în răspunsurile creierului la stimulii auditivi pe baza relevanței acestora pentru persoana care doarme. Rezultatele sugerează că vocea nefamiliară este un promotor puternic al răspunsurilor creierului în prima etapă a somnului”, spun cercetătorii în lucrarea lor, potrivit Daily Mail.

De ce să nu te uiți la televizor înainte de culcare
De ce să nu te uiți la televizor înainte de culcare

Cum reacționează creierul uman la vocile necunoscute în timpul somnului

La studiul respectiv au participat nu număr de 17 voluntari, dintre care 14 erau femei cu o vârstă medie de 22 de ani. Niciunul dintre participanții la studiu nu prezentau tulburări de somn. Voluntarii au fost echipați cu echipament de polisomnografie și au fost monitorizați pe tot parcursul unei nopți complete de somn.

În timp ce vocile familiare pot declanșa unele reacții, numai cele declanșate de voci necunoscute s-au dovedit a fi însoțite de schimbări la scară largă ale activității creierului legate de procesarea senzorială. Cu toate acestea, răspunsurile creierului la vocea necunoscută au devenit din ce în ce mai rare pe măsură ce noaptea a trecut, iar vocea a devenit mai familiară.