Home » Când, unde, cum » De ce nu fac grecii limonadă, deși e plin de lămâi. Explicația neașteptată

De ce nu fac grecii limonadă, deși e plin de lămâi. Explicația neașteptată

Manolică Anca / 04.07.2022, 11:01
De ce nu fac grecii limonadă, deși e plin de lămâi. Explicația neașteptată

Dacă tu nu lași să treacă vara până nu bei o limonadă bună și răcoritoare, ei bine, grecii nu au aceleași obiceiuri. Cu siguranță ai observat și tu, atunci când ai fost în vacanță în Grecia, că tavernele sau restaurantele nu vând deloc această băutură răcoritoare. Ba mai mult, te poți trezi că primești suc din comerț. În ciuda faptului că lămâile abundă aici.

De ce nu fac grecii niciodată limonadă

De câțiva ani buni, o mulțime de români aleg ca destinație de vacanță de vară Grecia, acolo unde parcă se simt deja ca acasă. Mulți dintre ei și-au făcut și un top al mâncărurilor și băuturilor pe care le găsesc acolo și pe care să le încerce an de an. De asemenea, au putut observa și anumite obiceiuri ale localnicilor de pe tărâmul elen.

Printre acestea se numără și faptul că grecii nu fac niciodată limonadă. În ciuda faptului că există o mulțime de plantații de lămâi. Care să fie motivul și ce poți primi în loc dacă vrei să te delectezi cu o astfel de băutură răcoritoare?

Ce poți primi în loc de limonadă

Lămâii abundă în Grecia, dar cu toate astea prea puțini localnici beau limonadă. Și cum românii sunt obișnuiți să se răcorească în zilele toride de vară cu o astfel de licoare, nu mică le-a fost mirarea să descopere că unii nici nu știau ce este aceasta.

Grecia abundă în plantații de lămâi
Grecia abundă în plantații de lămâi

Atunci când au cerut o limonadă la terasele sau restaurantele din Grecia, au avut parte de tot felul de întâmplări. Majoritatea s-au lovit de mirarea totală a localnicilor atunci când întreabau de limonada care s-ar putea face din lămâii care răsar peste tot în sate, pe lângă plaje sau în drum spre diverse locații.

„Am întrebat asta un grec odată și mi-a spus: dar tu știi de câte lămâi ai nevoie ca să umpli un pahar? Și în plus ar fi foarte acră și nu ai putea să o bei. Și i-am explicat că nu trebuie să umple paharul cu suc de lămâie, că pune maxim 1 lămâie și restul apă. A fost destul de mirat, dar a făcut asta pentru noi”, a relatat un român pe pagina de Facebook Forum Grecia.

Un alt român, stabilit în Grecia, a venit însă cu o explicație în acest sens. Acesta a spus că lămâile sunt folosite foarte mult la gătit, motiv pentru care ei preferă mai mult sucul de portocale, care este dulce, și, de asemenea, portocalele se găsesc pe toată durata anului, ân comparație cu lămâile.

„Pește cu lămâie, carne cu lămâie, salată cu lămâie, dulciuri cu lămâie… Prea multa lămâie strică, asa că bem apă, vin, tsipuro, rachi, retsina, bere și sucuri dulci”, a spus acesta.

Alți turiști care au vizitat Grecia au povestit că în ultimii ani au început să mai găsească, totuși, limonadă pe la taverne. Cu toate acestea, ei îi sfătuiesc pe români să nu spună „limonade”, pentru că s-ar putea să primească Fanta de lămâie. „Spuneti fresh limonade sau freshly squeezed limonade”, a spus ea.

„În Sarti am comandat zilnic limonadă la Beach bar și la taverne. De fiecare dată primeam întrebarea: fanta or home made?”, a relatat un alt turist uimit că nu grecii nu fac această băutură, într-o țară care are atât de multe lămâi.