Home » Când, unde, cum » De ce nu văd bine bebelușii la naștere. La ce trebuie să fie atenți părinții

De ce nu văd bine bebelușii la naștere. La ce trebuie să fie atenți părinții

Alexandru Cazacu / 17.02.2022, 15:56
De ce nu văd bine bebelușii la naștere. La ce trebuie să fie atenți părinții

Printre simțurile pe care le avem chiar încă de la naștere se numără și vederea, chiar dacă nu este suficient dezvoltată și clară. Cu siguranță, toate mamele au observat că nou-născuții nu văd clar pentru o perioadă, însă de ce nu văd bine bebelușii la naștere. În continuarea acestui articol noi vă vom spune la ce trebuie să fie atenți viitorii părinți.

De ce nu văd bine bebelușii la naștere

În caz că nu știați, vederea și auzul se numără printre simțurile pe care bebelușul le are încă de când vine pe lume. Cu toate acestea, ele nu sunt destul de dezvoltate, așa că bebelușul nu vede clar la naștere și trebuie să se adapteze. Totuși poate distinge lumina de întuneric.

Unii medici susțin că, până la vârsta de 6 luni de zile, bebelușii sunt „orbi”. Ei bine, asta nu trebuie să ne sperie deoarece în acest interval ei văr încețoșat și nu reușește să facă diferența între obiecte sau fețele persoanelor din jurul său.

Evoluția vederii la bebeluși

În primul an de viață, vederea bebelușului va evolua într-un mod spectaculos. Așadar, atunci când vor ajunge să deosebească la o distanță de 20 cm, o să poată să recunoască toate lucrurile fie ele în apropiere sau la distanță. Văzând totul în ceață, bebelușul distinge însă lumina și mișcarea. Puteți observa acest lucru atunci când urmărește o sursă puternică de lumină, cum ar fi o veioză sau o fereastră, potrivit qbebe.ro.

Însă, începând de la vârsta de 5 luni, vederea bebelușului se va apropia de dezvoltarea completă. Acum, el va trece într-o altă etapă și va începe să perceapă adâncimea și să judece distanța dintre unele obiecte. Așadar, ochii micuțului vor începe ușor să vadă lumea altfel. Ceața va dispărea, iar imaginile vor fi pline de formă și culoare, iar vederea va trece deja la un alt nivel.

De ce nu văd bebelușii la naștere
De ce nu văd bine bebelușii la naștere. Ce trebuie să știe părinții

Probleme de vedere la nou-născuți

În concluzie, vederea nou-născutului se va dezvolta treptat odată cu trecerea timpului. Cu toate acestea, există unii părinți cărora le e frică că bebelușul lor ar putea avea probleme cu vederea. În acest context, iată care sunt câteva dintre semnele care pot indica probleme de vedere pe viitor. Dacă sunt sesizate, atunci părinții trebuie să apeleze la medicul specialist.

  • probleme la mișcarea ochilor în diferite direcții;
  • ochii sunt încrucișați;
  • copilul nu poate urmări un obiect cu ambii ochi;
  • bebelușul își îngustează foarte des ochii;
  • probleme de vedere din familie.

După cum mai arată sursa citată, mai predispuși la eventuale probleme de vedere sunt bebelușii născuți prematur sau care au o greutate foarte mică. Se pare că acest lucru se întâmplă deoarece, venind pe lume înainte de termen, ochii nou-născutului nu au putut să se dezvolte complet în pântecul mamei.

Este important să menționăm faptul că, atunci când observați sau unele nereguli în ceea ce privește vederea bebelușului, cel mai bine este să apelați la medicul dumneavoastră. Multe dintre problemele de vedere își găsesc rezolvarea dacă sunt depistate la timp.