Home » Când, unde, cum » De ce se aruncă sare peste umăr. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții despre sare

De ce se aruncă sare peste umăr. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții despre sare

Manolică Anca / 14.06.2021, 16:30
De ce se aruncă sare peste umăr. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții despre sare

Chiar dacă astăzi este un aliment banal, nelipsit din nicio gospodărie, în vremurile de demult sarea era vindecătoare și foarte prețioasă în diferite ritualuri. Iată de ce se aruncă sare peste umăr și care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții despre sare.

De ce se aruncă sare peste umăr

Albă și pură, sarea nu este bună doar să schimbe gustul mâncării, ci este considerată de mii de ani o soluție miraculoasă, vindecătoare și protectivă a sufletelor oamenilor și al animalelor. Chiar dacă unii tind să nu creadă în ritualurile străvechi, superstițiile au reușit să se păstreze până astăzi printre noi, fiind folosite, uneori, chiar și fără să ne dăm seama.

Cu siguranță ai văzut sau chiar ți s-a și întâmplat să arunci puțină sare peste umărul stâng, atunci când treceai printr-un moment mai greu sau aveai nevoie de noroc? Acest obicei este vechi de secole și se spune că aruncatul unei cantităţi de sare peste umăr ajută și alungă ghinionul, oricare ar fi el.

De exemplu, în pictura „Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci, se vede că Iuda a trântit solniţa de sare cu cotul său. Și pentru că Iuda L-a trădat pe Iisus Hristos în Biblie, oamenii au început să asocieze sarea cu minciunile şi trădarea. Așadar, de ce se aruncă sare peste umăr? Pentru a-l ori pe Satana. El aşteaptă acolo, lângă tine, pentru a te forţa să faci lucruri rele, necurate. și aruncând sare peste umărul tău stâng, în faţa diavolului, sarea îl orbeşte şi îl lasă neajutorat.

Sarea alungă spiritele rele
Sarea alungă spiritele rele

Cele mai cunoscute tradiții și superstiții despre sare

Conform tradițiilor românești, se spune că, dacă încep să trăznească focul din sobă sau lumânările de pe masă, înseamnă că cineva te vorbește de rău. Astfel, se ia un praf de sare și se aruncă în sobă sau se presără peste lumânarea aprinsă și în acest fel gurile celor bârfitori se vor închide, iar vorbele lor rele nu te vor ajunge.

Sarea care se aruncă în foc are rolul de a purifica aerul din încăpere și pentru a ține departe energiile rele. Cu același scop se presară sare și la praguri, mai ales în zilele de mare sărbătoare. Poate că nu tine departe toate necazurile și bolile, dar sigur alungă furnicile, iar acest obicei îl vedem și azi în gospodăriile rurale.

În Biblie, sarea mai este menționată de multe ori și la prepararea hranei și a ofrandelor aduse Domnului, cu rolul de a-i proteja pe credincioși. De altfel, în creștinism, se presară sare în apa de botez pentru sănătatea și protecția copilului.De asemenea, în casa în care este un nou-născut, niciodată sarea nu trebuie să stea pe fereastră, căci îngerul nu poate veni la el, drumul fiindu-i sărat.

În credința catolică, există obiceiul de a se presăra sare pe locul pe care urmează să se ridice o biserică nouă sau un monument creștin. Acest obicei ajută la alungarea spiritelor rele.