Home » Când, unde, cum » De ce se întorc astronauții mai înalți din spațiu. Motivul nebănuit

De ce se întorc astronauții mai înalți din spațiu. Motivul nebănuit

Alexandru Cazacu / 23.11.2021, 11:04
De ce se întorc astronauții mai înalți din spațiu. Motivul nebănuit

Potrivit oamenilor de știință de la NASA, astronauții cresc în înălțime în spațiu cu aproximativ 3%. Ba chiar mai mult de atât, Norishige Kanai, un astronaut de origine japoneză, susținea că în cele trei săptămâni petrecute pe Stația Spațială Internațională a crescut cu 9 centimetri. Cu toate acestea, oare de ce se întorc astronauții mai înalți din spațiu? Ei bine, acest lucru îl vei afla în rândurile de mai jos.

Motivul nebănuit pentru care astronauții se întorc mai înalți din spațiu

Declarația astronautul nipon a stârnit mai multe controverse legate de călătoria în spațiul cosmic. Potrivit unor studii ale oamenilor de știință, înălțimea unui astronaut crește, după cum spuneam, cu circa 3%, iar media este cuprinsă între 3 și 5 centimetri. Mai exact, dacă un astronaut are 1,80 m atunci când pleacă de pe Pământ, el ar putea crește cu aproximativ 5 cm în timp ce se află pe orbită, potrivit Scientific American.

Dar de ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, în lipsa gravitației, coloana vertebrală a unui om își pierde accentul curbelor naturale. Mai precis, mușchii care țin vertebrele strâns unite sunt mai slăbiți, așadar decalajele dintre vertebre devin mai mari. Ca urmare, coloana va fi mai întinsă, iar înălțimea unei persoane va crește. Cu toate acestea, corpul va reveni la înălțimea inițială după câteva săptămâni de la întoarcerea pe Pământ.

Ce se întâmplă cu coloana vertebrală în spațiu

Oamenii de știință știu de ceva vreme că astronauții se confruntă cu o ușoară creștere în înălțime, în timpul petrecut pe Stația Spațială Internațională. În urmă cu câțiva ani, experții de la NASA au început să folosească tehnologia cu ultrasunete pentru a vedea exact ce se întâmplă cu coloanele astronauților în micro-gravitație.

Specialiștii folosesc un dispozitiv cu ultrasunete pe stație care permite o examinare mai precisă pentru evaluarea anatomiei complexe și a coloanei vertebrale. O mai bună înțelegere a alungirii coloanei vertebrale în micro-gravitație ar putea ajuta medicii să dezvolte tehnici de reabilitare mai eficiente pentru a ajuta astronauții să se întoarcă la gravitația Pământului, după misiunile de pe stația spațială.

Motivul pentru care astronauții se întorc mai înalți din spațiu
Motivul pentru care astronauții se întorc mai înalți din spațiu

Potrivit unor studii anterioare, atunci când coloana vertebrală nu este expusă forței de gravitație a Pământului, vertebrele se pot extinde și relaxa, permițând astronauților să crească efectiv. Cu toate acestea, după cum am menționat anterior, această creștere nu este permanentă, deoarece odată ce astronauții se întorc pe Pământ, înălțimea lor revine la normal după o perioadă.

Ce se mai modifică în organism în timpul șederii în spațiu

Creșterea în înălțime nu este singura schimbare din corpul unui astronaut care petrece mai mult timp în spațiu. Deoarece plutesc, oasele de la picioare, șolduri și coloana vertebrală experimentează o scădere semnificativă a sarcinii, iar asta poate face osul mai fragil și mai slab. Din moment ce nu apucă să-și lucreze mușchii, aceștia dezvoltă și slăbiciune musculară.

Printre altele, astronauții pot prezenta și probleme de circulație a sângelui în timpul șederii în spațiu, deoarece sângele circulă mai mult în partea superioară a corpului și puțin mai puțin în extremitățile inferioare, potrivit timesnownews.com. Cu toate acestea, La întoarcerea pe Pământ, astronauților li se oferă spațiu și facilități pentru a se obișnui din nou cu lucruri normale, cum ar fi mersul, îmbrățișarea, alergatul etc.