Home » Când, unde, cum » De ce se numește Marea Roșie. 8 lucruri mai puțin știute despre Marea Roșie

De ce se numește Marea Roșie. 8 lucruri mai puțin știute despre Marea Roșie

Manolică Anca / 06.09.2021, 10:46
De ce se numește Marea Roșie. 8 lucruri mai puțin știute despre Marea Roșie

Marea Roșie este un golf intrând al Oceanului Indian între Africa și Asia, comunicând cu oceanul prin strâmtoarea Bab el-Mandeb și prin Golful Aden. Iată care este legătura între numele numele mării și culoarea acesteia. De ce se numește, de fapt, Marea Roșie.

De ce i se spune Marea Roșie

Marea Roșie desparte două continente, Africa de Asia, fiind o înaintare a Oceanului Indian. Înspre acesta, marea prezinta strâmtoarea Beb el Mandeb și Golful Aden, iar înspre nord, spre Marea Mediterană, marea se deschide prin Golful și Canalul Suez.

Marea are o suprafață de circa 450 000 km², circa 1.900 km lungime și o lățime maximă de 300 km. Adâncimea maximă a fundului mării este de 2.500 m în fosa mediană centrală, iar adâncime medie de 500 m. Marea Roșie prezintă o platformă continentală extinsă, foarte cunoscută atât pentru viața submarină a numeroase specii de nevertebrate, cât și pentru speciile de corali. Temperatura la suprafața apei este relativ constantă de circa 21–25 °C, iar temperatura și vizibilitatea rămân bune până la o adâncime de 200 m.

În Marea Roșie se regăsesc o mulțime de specii de nevertebrate
În Marea Roșie se regăsesc o mulțime de specii de nevertebrate

Lucruri mai puțin știute despre această mare

  1. Marea face parte din Marele Rift African, fiind cea mai nordică mare tropicală a lumii. Totodată, este marea sărată, cea mai caldă și cea mai curată din lume.
  2. Marea Roșie, cunoscută în vechime sub numele de „Golful Arab”, este una dintre apele biblice, ea fiind cunoscută mai ales pentru evenimentele petrecute în jurul acesteia, în vremea lui Moise.
  3. Numele mării nu indică, desigur, culoarea apei. Acesta provine de la exploziile sezoniere ale cyanobacteriei Trichodesmium erythraeum, o plantă de culoare roșie, care se află în apropiere de suprafața apei. O altă sursă ar putea fi munții bogați în minerale de culoare roșie care se află în apropiere.
  4. Tribul local himariți ar putea fi un alt motiv pentru care marea se numește astfel. Practic, denumirea tribului se traduce prin „roșu”, iar în vechile timpuri unele limbi asiatice asociau punctele cardinale cu culori. Negru era Nord, iar roșu era Sud. Și cum Marea Roșie este la sud, este posibil ca numele să provină de aici.
  5. Datorită vânturilor puternice și curenților locali înșelători, marea este într-o lărgire continuă. Se crede că în timp va deveni un ocean.
  6. Marea Roșie are o salinitate mai mare decât media planetară din cauza mai multor factori: rata ridicată a evaporării și precipitații, lipsa râurilor cu apă dulce care să se verse în mare, și legătura îngustă cu Oceanul Indian (și salinitatea lui mai joasă).
  7. La un moment dat, în perioada terțiară, strâmtoarea Bab el Mandeb a fost închisă, Marea Roșie uscându-se și devenind o depresiune goală, cu solul sărat.
  8. Marea se bucură de o diversitate impresionantă de floră și faună. De asemenea, este renumită pentru cele 200 de specii de corali.