Home » Când, unde, cum » De ce se spune Aleluia și ce semnificație specială are de fapt

De ce se spune Aleluia și ce semnificație specială are de fapt

Manolică Anca / 06.07.2021, 12:41
De ce se spune Aleluia și ce semnificație specială are de fapt

Este o expresie pe care o auzim la fiecare slujbă la biserică și orice creștin o folosește, însă te-ai întrebat vreodată de ce se spune Aleluia și ce semnificație și origini are de fapt?

De ce se spune Aleluia și ce semnifică

Cuvântul „Aleluia” se regăsește într-un număr mare de rugăciuni creștine. Cuvântul de origini ebraice apare în cântările bisericești sau în timpul închinării, dând solemnitate momentului și sporind sensul și intensitatea rugăciunii.

La începuturile creștinismului, așa cum se întâmplă și astăzi, cuvântul era rostit în cadrul slujbelor din perioada sărbătorii Învierii Domnului, nefiind folosit în perioadele de post. De asemenea, termenul definește şi un cântec liturgic din timpul slujbei, care se cântă înainte de citirea din Evanghelie.

De unde provine cuvântul

Cuvântul „Aleluia”  provine din limba ebraică, „Hallelujah”, care înseamnă „Lăudaţi pe Yah/Jahwe” (YHWH). Cuvântul format din patru litere, YHWH, este numele ebraic al lui Dumnezeu, derivat din verbul „hyh”, care se traduce prin „ a fi”. Originea conceptului este asociată și cu numele zeului Yahweh din Biblia evreiască. El este Creatorul, Judecătorul și Sursa mântuirii lumii: „Eu sunt Yahweh, Dumnezeul tău, cel care te-a scos din sclavia Egiptului. Să nu ai alți Dumnezei în afară de mine”.

Hallelujah este o exclamație a închinării sau o chemare la rugăciune, tradusă din două cuvinte evreiești, care înseamnă „Lăudați pe Domnul”. În Biblia ebraică se spune că acest nume ar fi fost auzit de Moise pe Muntele Sinai. Forma grecească a cuvântului este alleluia.

„Amin” și „Aleluia” trebuie rostite încet, cu evlavie și din inimă, pentru că ele reprezintă o mărturisire și o întărire a credinței
„Amin” și „Aleluia” trebuie rostite încet, cu evlavie și din inimă, pentru că ele reprezintă o mărturisire și o întărire a credinței

Aleluia în Biblie

La creștini, Biblia evreiească se numește Vechiul Testament, care este o colecție de scrieri iudaice sacre, care au fost preluate și modificate de creștini mai târziu. Termenul este des întâlnit în aceste scrieri, în Psalmii lui David.

Aleluia se găsește de 24 de ori în Vechiul Testament, dar numai în cartea Psalmilor. Apare în 15 dintre aceștia, între 104-150, și aproape în fiecare la deschiderea și/sau închiderea Psalmului. Aceste pasaje sunt numite „Psalmii Alleluia”. În Noul Testament , cuvântul apare exclusiv în Apocalipsa 19: 1-6.

De ce spunem Amin. Însemnătatea cuvântului

Iisus Hristos își începea, de cele mai multe ori, cuvântările către apostolii săi rostind mai întâi cuvântul „amin”. „Amin, amin vă zic vouă!”, iar în Biblie, expresia a fost tradusă prin sintagma „Adevăr vă zic vouă!”. Vorbele Mântuitorului Hristos reprezentau adevărul pur și sincer.

Cuvântul „amin” provine și el tot din limba ebraică și, în traducere simplă, acesta înseamnă „așa să fie” sau „cu adevărat”. În esență, termenul întărește o rugăciune și se spune fie la începutul acesteia, fie la finalul ei. Acesta este folosit atât de credincioșii ortodocși sau catolici, cât și de evrei și musulmani, pentru a întări credința și rugăciunea.

„Amin” și „Aleluia” trebuie rostite încet, cu evlavie și din inimă, pentru că aceste cuvinte reprezintă un puternic legământ de credință. Odată cu rostirea lui, omul își mărturisește credința sinceră și angajamentul de a respecta și urma din toată inima cuvântul lui Dumnezeu.