Home » Când, unde, cum » De ce se vede de fapt Luna roșie în timpul eclipselor. Misterul deslușit de cercetători

De ce se vede de fapt Luna roșie în timpul eclipselor. Misterul deslușit de cercetători

Manolică Anca / 17.11.2021, 12:56
De ce se vede de fapt Luna roșie în timpul eclipselor. Misterul deslușit de cercetători

Dacă ai fost și tu vreodată martor al unei eclipse de lună, sigur ai observat că în timpul acestui fenomen ea se vede roșie. Află care sunt explcațiile oamenilor de știință pentru acest lucru. De ce se vede Luna roșie în timpul eclipselor.

În timpul unei eclipse de Lună, fața lunii capătă o nuanță de roșu

Strălucirea parcă de foc este cea mai „dramatică” în timpul unei eclipse totale de Lună, dar chiar și în timpul eclipselor de Lună parțiale și penumbrale, satelitul nostru singuratic are o culoare castanie.

Atunci când luna se îndreaptă către porțiunea exterioară a umbrei Pământului, fiind total scăldată de partea cea mai întunecată a umbrei, de ce rezultatul nu este o „lumină stinsă” pe cer? De ce este cuprinsă de o strălucire de la portocaliu deschis la roșu-sânge? Ei bine, hai să vedem explicațiile în rândurile de mai jos.

De ce se vede Luna roșie în timpul eclipselor

Deși ar părea ciudat, fenomenul care explică de ce cerul este albastru este același care face luna noastră roșie în timpul unei eclipse de Lună. Se numește împrăștiere Rayleigh sau împrăștierea preferențială a anumitor lungimi de undă de lumină de la particulele mici, cele de aproximativ o zecime din lungimea de undă a luminii, sau mai mici.

Pe timpul zilei, undele de lumină ale soarelui, formate dintr-o fâșie de culori corespunzătoare lungimilor lor de undă individuale, sunt filtrate de atmosfera noastră, unde moleculele mici de azot și oxigen lasă lungimi de undă mai lungi, cum ar fi roșu, portocaliu și galben, și trec direct în pământ (fără ca noi să le distingem). Dar lungimile de undă mai scurte, precum violetul și albastrul, sunt absorbite și apoi împrăștiate în toate direcțiile, fiind mai multe șanse ca noi să le vedem.

Eclipsă totală de Lună
Eclipsă totală de Lună

Așadar, același fenomen de împrăștiere a luminii face ca luna noastră să pară roșie. În timpul unei eclipse totale de Lună, Soarele, Pământul și Luna sunt perfect aliniate în această ordine. Când Pământul se află fix în fața Soarelui, blochează razele să lumineze Luna. În acel moment, vei vedea un inel de lumină în jurul Lunii, pentru că, deși planeta noastră este mult mai mare decât Soarele, lumina stelei noastre străbate marginile Pământului. Această lumină se reflectă pe Lună.

„Discul terestru întunecat este înconjurat de fiecare răsărit și fiecare apus de soare din lume, toate odată”, potrivit NASA. Cu toate acestea, lumina soarelui trebuie să treacă prin atmosfera Pământului înainte de a atinge Luna. Pe parcurs, lumina albastră cu lungime de undă mai scurtă este împrăștiată înainte de a ajunge pe Lună, lăsând nuanțele de roșu și portocaliu să scalde suprafața lunii. Și iată cum avem o lună roșie.

De ce capătă răsăriturile și apusurile de soare nuanțe roșiatice

„Când soarele este mai sus pe cer în timpul zilei, lumina roșie trece direct în pământ. În timp ce lumina albastră este împrăștiată și, prin urmare, este mai probabil să fie în câmpul tău vizual (..) La pus, deoarece soarele este jos pe cer, lumina roșie trece prin linia ta de vedere, în timp ce albastrul se împrăștie departe de ea.”, spune astronomul Shannon Schmoll, directorul Planetariului Abrams de la Universitatea de Stat din Michigan, potrivit Live Science.

Luna va schimba diferite nuanțe în timpul diferitelor etape ale unei eclipse totale de Lună, transformându-se de la o inițială cenușie la portocaliu și galben. Condițiile atmosferice pot afecta și ele nuanța culorilor. De exemplu, particulele suplimentare din atmosferă, cum ar fi cenușa de la un incendiu mare sau o erupție vulcanică recentă, pot face ca luna să apară într-o nuanță mai închisă de roșu, explică NASA.

De ce se vede Luna roșie în timpul eclipselor
De ce se vede Luna roșie în timpul eclipselor

Luna nu se ascunde întotdeauna complet în spatele umbrei Pământului. În timpul eclipselor parțiale de Lună, Soarele, Pământul și Luna sunt ușor deplasate în alinierea lor, astfel încât umbra planetei noastre cuprinde doar o parte a Lunii.

Următoarele două eclipse de Lună vor fi eclipse totale și vor avea loc pe 16 mai 2022 (vizibile în Americi, Europa și Africa) și pe 8 noiembrie 2022 (vizibil în Asia, Australia, Pacific și Americi).