Home » Când, unde, cum » De ce uităm ce visăm. Ce se întâmplă, de fapt, în creierul nostru

De ce uităm ce visăm. Ce se întâmplă, de fapt, în creierul nostru

Alexandru Cazacu / 05.04.2022, 09:14
De ce uităm ce visăm. Ce se întâmplă, de fapt, în creierul nostru

Ne petrecem aproximativ o treime din viață dormind. Cu toate acestea, de multe ori este destul de greu să ne amintim detaliile viselor noastre. Dar, de ce uităm ce visăm atât de repede? Ei bine, veți afla acest lucru în rândurile de mai jos. Haideți să vedem ce se întâmplă în creierul nostru atunci când visăm.

Ce sunt visele și ce se întâmplă în creierul nostru atunci când visăm

Visul este o serie de gânduri, imagini și sentimente care apar în conștiința noastră în timp ce dormim. Visele apar atunci când anumite zone ale creierului sunt activate printr-o serie de tipare electrice și activități chimice.

Există mai multe teorii despre funcționalitatea viselor, însă, principala este că visele sunt direct legate de procesele de consolidare a memoriei. Conform oamenilor de știință, atunci când dormim creierul reactivează noi cunoștințe și amintiri în vise pentru a le reorganiza. Dar totuși, de ce uităm ce visăm?

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

De ce uităm ce visăm

Sunt mai multe motive pentru care uităm un vis, iar câteva dintre acestea sunt următoarele:

  • Semnalele electrice și reacțiile chimice care creează un vis dispar adesea pe măsură ce se instalează starea de veghe. Elementele unui vis pot reapărea în mintea noastră mai târziu, uneori chiar în aceeași zi. Acest lucru s-ar putea întâmpla pentru că repetăm ​​experiența care reactivează aceeași zonă a creierului care creează vise noaptea. Unele vise pot lăsa o impresie profundă pe parcursul întregii vieți, deoarece ele sunt conectate cu emoții puternice.
  • Uneori nu ne amintim visele pentru că ne trezim dintr-o dată, cum ar fi în cazul alarmei care ne trezește dimineața. Momentul în care ne trezim este un factor important în procesul de amintire a unui vis. Așadar, acest mecanism nu va funcționa așa cum trebuie dacă te trezești brusc.
  • Diverse tulburări de somn pot fi, de asemenea, un motiv pentru care poate fi greu să ne amintim visele. De exemplu, insomnia poate perturba faza REM în timpul căreia se formează visele.
De ce uităm visele
De ce uităm ce visăm. Ce se întâmplă în creierul nostru

Cum poți să îți amintești un vis

De asemenea, există și câteva moduri care ne pot ajuta să ne amintim visele. Putem, de exemplu, să ținem un jurnal care să ne ajute în procesul de amintire a viselor. Mai exact, dacă ținem un caiet și un pix lângă pat, vom avea șansa de a ne nota elemente din vis imediat după ce ne trezim. Notițele scrise ne pot ajuta să păstrăm visul în memorie și să ne gândim la semnificația lui.

Încearcă să îți amintești fiecare vis. Fă acest lucru în mod regulat, nu doar atunci când un vis pare că merită amintit. Făcând asta, procesul de amintire a viselor va deveni mai ușor în timp.

Fă-ți un program de dormit. A merge la culcare la aceeași oră în fiecare zi te va ajuta să-ți îmbunătățești calitatea somnului, iar mai târziu, corpul tău va începe să te trezească imediat după faza REM. În acest caz, va fi mult mai ușor să-ți amintești visele.