Home » Când, unde, cum » Detalii mai puțin știute din trecutul lui Ion Iliescu. Ce relație a avut tatăl lui cu Nicolae Ceaușescu

Detalii mai puțin știute din trecutul lui Ion Iliescu. Ce relație a avut tatăl lui cu Nicolae Ceaușescu

Alexandru Cazacu / 03.03.2022, 16:09
Detalii mai puțin știute din trecutul lui Ion Iliescu. Ce relație a avut tatăl lui cu Nicolae Ceaușescu

Cel mai probabil, nu există român care să nu-l cunoască pe Ion Iliescu, fostul președinte al României. El a fost cel care a condus țara imediat după Revoluția din Decembrie 1989, însă după 1992 a mai avut două mandate la cârma României. Acestea sunt câteva din lucrurile pe care majoritatea românilor le știu despre fostul președinte, însă există și unele detalii mai puțin știute din trecutul lui Ion Iliescu. Haideți să vedem care sunt acestea.

Detalii mai puțin știute din trecutul lui Ion Iliescu

Născut la 3 martie 1930, în Oltenița, Ion Iliescu este unul dintre cele mai cunoscute personaje politice ale României de după Decembrie 1989. Nu mulți știu însă că fostul președinte a avut o copilărie destul de grea, fiind abandonat de cea care i-a dat viață, pe când avea doar 1 an.

În ciuda acestor lucruri, Ion Iliescu a ajuns unul dintre cei mai importanți politicieni ai țării noastre. De fapt, chiar el spunea că primii ani din viața sa nu au fost chiar ușori, petrecându-și timpul printre țiganii din Oltenița.

„Adevărul este că împrejurările vieții au făcut ca, la vârsta de un an, să fiu abandonat de propria-mi mamă, care nu s-a interesat niciodată de soarta mea. Nu i-am reproșat niciodată nimic, dar nici nu am băgat-o vreodată în seamă. Am conviețuit cu țiganii, de care nu mă deosebeam deloc, în Oltenița.

Și erau țiganii muncitori, care o duceau cel mai greu, și erau lăutarii, care erau aristocrația țigănească. Petreceam mult timp prin casele lor, mai ales că arătam cam la fel ca puradeii lor” spunea fostul președinte, într-o scrisoare adresată jurnalistului  Cornel Nistorescu.

Detalii mai puțin știute din trecutul lui Ion Iliescu – Tatăl său a murit în închisoare

Fiind comunist ilegalist, în anul 1931, Alexandru Iliescu a participat la Congresul Partidului Comunist de la Gorikovo (în U.R.S.S, lângă Moscova). Se pare că acolo a ajuns clandestin și decis să mai rămână pentru o perioadă de patru ani. Potrivit biografiei lui Ion Iliescu, când s-a întors în România a fost condamnat la închisoare unde, din nefericire, a și murit.

Ce relație a avut tatăl lui Ion Iliescu cu Nicolae Ceaușescu

În cadrul unui interviu pentru TVR, fostul președinte a vorbit despre tinerețea sa în preajma lui Nicolae Ceaușescu. Se pare că atunci când era tânăr, dictatorul îl cunoscuse pe tatăl lui Iliescu. Cu toate acestea, Ceaușescu era în relații mai apropiate cu fratele mai mic a lui Alexandru Iliescu.

După cum susținea chiar Ion Iliescu, fostul dictator îl încuraja și îl trata cu simpatie. De fapt, chiar Ceaușescu a fost cel care l-a „propulsat”, în 1971, ca secretar general al Comitetului central.

Lucruri mai puțin cunoscute din trecutul fostului președinte, Ion Iliescu
Lucruri mai puțin cunoscute din trecutul fostului președinte al României, Ion Iliescu

Ion Iliescu, student la Moscova

După primul an de studenție în U.R.S.S, Ion Iliescu publica în „Scânteia” un articol, potrivit căruia, pentru studenții români era un adevărat privilegiu să studieze în Uniunea Sovietică.

„Pentru orice student român este o cinste și o fericire să studieze în Uniunea Sovietică. (…) Avem de învățat nespus de mult din felul de a trăi și a gândi al omului sovietic, al acestui om de o mare înălțime morală, cult, modest, gata oricând să-ți spună deschis ce gândește și să te ajute”, scria Iliescu în articolul „Fericirea de a studia în Uniunea Sovietică”.

Cu toate acestea, în „Fragmente de viață și istorie trăită”, cate autobiografică scrisă mulți ani mai târziu, fostul președinte spunea că încă din perioada studenției a început să aibă îndoieli cu privire modul în care sistemul era aplicat în U.R.S.S.

Colegul lui Mihail Gorbaciov

Pe vremea când studia la Institutul din Moscova, Iliescu l-a avut coleg pe Mihail Gorbaciov. Acesta din urmă a fost ultimul secretar general al Partidului Comunist din Uniunea sovietică. Ba chiar mai mult de atât, fostul președinte al României a fost coleg și cu Li Peng, fost prim-ministru chinez între 1988 și 1998.