Home » Când, unde, cum » Diferențe și asemănări între limba ucraineană și limba rusă. Au o istorie comună până în secolul al XIV-lea. Cum au evoluat apoi

Diferențe și asemănări între limba ucraineană și limba rusă. Au o istorie comună până în secolul al XIV-lea. Cum au evoluat apoi

Alexandru Cazacu / 18.03.2022, 09:46
Diferențe și asemănări între limba ucraineană și limba rusă. Au o istorie comună până în secolul al XIV-lea. Cum au evoluat apoi

Ce diferențe și asemănări între limba ucraineană și limba rusă? Atât ucraineana, cât și rusa fac parte din familia limbilor slave. Acest grup de limbi înrudite din Europa Centrală și de Est include, printre altele, și poloneza, ceha, belorusa și bulgara. Se pare că limba vorbită pe teritoriile ruse și ucrainene ar fi fost similară, ca diferite dialecte ale aceleiași limbi. Însă, de-a lungul timpului, sub diferite influențe istorice, au apărut diferențele.

Diferențe și asemănări între limba ucraineană și limba rusă

Dr. Marina Vraciu, profesor la Catedra de Slavistică de la Universitatea AI.I.Cuza, spune că limba ucraineană și limba rusă au o istorie comună până în secolul al XIV-lea. Ulterior, fiecare limbă a evoluat în felul ei. Conferențiarul universitar mai precizează că, deși cele două limbi sunt distincte, ele împărtășesc o istorie comună, potrivit Ziarul de Iași.

Conform specialistei, ca să înțelegem înrudirea dintre limba ucraineană și limba rusă, mai întâi trebuie să cunoaștem și istoria care a dus la formarea acestor limbi.

„Proveniți în urma unor migrații din Est, popoarele care formează astăzi țările Belarus, Ucraina și Rusia împărtășesc o istorie comună de sute de ani: din secolele al VI-lea, al VII-lea până în secolul al XIV-lea. Ulterior, popoarele au început să se individualizeze, limbile au urmat exemplul, dar nu a trecut suficient de mult timp pentru ca să vorbim de limbi total diferite, este foarte solidă această înrudire”, a explicat dr. Marina Vraciu pentru sursa citată.

Asemănări și diferențe între limba rusă și cea ucraineană
Asemănări și diferențe între limba rusă și cea ucraineană. Au o istorie comună

De ce este diferită limba ucraineană de cea rusă

Conform spuselor dr. Vraciu, limba ucraineană și limba rusă au, după cum spuneam, o istorie comună până în secolul al XIV-lea, însă ulterior au evoluat separat. Statalitatea fiind asediată la Kiev, orașul a căzut, iar tot acest spațiu de răsărit s-a fărâmițat în cnezate. Astfel, după secolul al XV-lea, capitala s-a mutat la Moscova.

„Apare distanța, deși rămâne o comuniune la nivelul culturii, care i-a legat foarte mult, în primul rând prin creștinismul de Răsărit. Dar ucrainenii au rămas într-un spațiu unde s-au intersectat cu latinii, cu religia catolică, și de aici consecințele asupra limbii”, a mai precizat conf.dr. Marina Vraciu.

Chiar dacă limbile ucraineană și rusă au aceleași origini, de-a lungul timpului, structurile gramaticale au început să varieze. De fapt, au început să apară diferențe și în fondul principal de cuvinte.

Asemănările dintre limba ucraineană și limba rusă

În ceea ce privește asemănările dintre cele două limbi, o asemănare se poate face între limba română și aromână, însă din punct de vedere științific aromâna nu este o limbă de sine stătătoare, ci un dialect.

Cu toate acestea, unii dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură ucraineni au opere bogate și foarte apreciate atât în limba ucraineană, cât și în rusă. De asemenea, există și mulți scriitori ruși care au scris în limba lor nativă, dar și în limba ucraineană.

Așadar, dacă le ascultăm, cele două limbi sună oarecum similar însă, după cum spuneam, există mai multe diferențe între ele.