Home » Când, unde, cum » Din ce este făcută naftalina. Puțini știau, de fapt, ce produs folosesc

Din ce este făcută naftalina. Puțini știau, de fapt, ce produs folosesc

Alexandru Cazacu / 19.07.2021, 14:55
Din ce este făcută naftalina. Puțini știau, de fapt, ce produs folosesc

Cu siguranță, mulți dintre noi am văzut la bunicile sau mamele noastre că folosesc naftalina pentru a scăpa de unele insecte. Aceasta omoară atât moliile dar și alte gângănii care își fac apariția prin dulapurile cu haine. Cu toate acestea, din ce este făcută naftalina? Puteți afla acest lucru în următoarele rânduri.

Din ce este făcută naftalina

Ei bine, deși mulți o folosesc, nu mulți sunt cei care știu că naftalina se fabrica din petrol sau din gudron de huilă. Însă, naftalina este produsă și atunci când o țigară este fumată sau de fumul din incendii sau cel care iese prin țeava de eșapament a unui autovehicul. Această substanță a fost folosită pentru prima dată ca pesticid în 1948, în Statele Unite. totodată, naftalina se obține prin distilarea fracționată a gudroanelor de cărbuni care conțin până la 11 % naftalină.

De obicei, mulți dintre noi folosim naftalina este pentru a ține moliile la distanță de haine. Se pare că mirosul emanat de această substanță acționează foarte bine împotriva acestor insecte. Există foarte multe produse care conțin naftalină, care pot fi folosite și ca insecticide. Atunci când aceasta este inhalată, organismul o descompune în mai multe substanțe care reacționează negativ asupra celulelor din țesuturile corpului. Cu toate că nu se știe care este motivul pentru care naftalina omoară moliile, este cert faptul că aceste insecte nu-i suportă mirosul.

În anul 1819, chimistul englez Alexander Garden a izolat naftalina din cărbune, iar formula chimică a acesteia a fost descoperită în anul 1866 de chimistul german Emil Erlenmeyer. Aceasta este considerată o hidrocarbură aromatică policiclică, fiind compusă din două nuclee alipite de benzen. Existența celor două inele benzenice a fost demonstrată prin reacții de oxidare la acizi ftalici, potrivit Wikipedia.

Din ce este făcută naftalina. Puțini știau, de fapt, ce produs folosesc
Din ce este făcută naftalina. Nu mulți știau ce produs folosesc

Expunerea la naftalină este periculoasă

Este știut faptul că insecticidele sunt periculoase, iar naftalina nu face excepție de la această regulă. Așadar, naftalina este extrem de periculoasă dacă o este inspirată pentru un timp îndelungat, ca orice alt pesticid. De asemenea, ea poate fi periculoasă și pentru copii sau animale de compania, mai ales că are de obicei forma unei bomboane. Așadar, este recomandat să aveți grijă atunci când folosiți această substanță.

De exemplu, dacă sunt inhalați constant, vaporii de naftalină vă pot cauza migrene, diaree și greață. Pe de altă parte, în cazul în care este înghițită, s-a observat că naftalina atacă celulele roșii ale sângelui și favorizează apariția unor afecțiuni.

Este important să menționăm faptul că, vaporii de naftalină atacă tegumentele sensibile ale ochilor și ale nasului. Așadar, dacă aceasta este ținută într-un dulap bine închis, vaporii se vor acumula câteva zile, iar atunci când deschizi ușile dulapului este posibil să te usture ochii și să te ia durerea de cap. În concluzie, cu cât naftalina este mai multă, cu atât este mai greu de tolerat.

De asemenea, este indicat ca hainele care au stat în preajma naftalinei să fie spălate înainte de a fi purtate. Totodată, naftalina poate rezista în aer aproximativ 24 de ore, iar în sol până la 80 de zile, înainte de a fi dezintegrată, potrivit pestmag.ro.