Home » Când, unde, cum » „Drumul Morții”. Unde se află și cum arată cel mai periculos drum din lume

„Drumul Morții”. Unde se află și cum arată cel mai periculos drum din lume

Manolică Anca / 28.06.2022, 11:51
„Drumul Morții”. Unde se află și cum arată cel mai periculos drum din lume

Carretera de los Yungas sau Drumul Morții este, probabil, cel mai faimos drum din lume, dar și cel mai periculos. Această șosea de pământ cu pietriș acoperă o porțiune de 69 de kilometri între La Paz și Coroico, în regiunea Yungas din Bolivia. Câți oameni mureau în fiecare an pe acest drum.

Drumul Morții, cel mai periculos drum din lume

În prezent, din punct de vedere tehnic, nu mai este considerat „cel mai periculos drum din lume” datorită construcției unei noi autostrăzi în apropiere, care direcționează majoritatea traficului departe de calea sa. Însă, se estimează că între 200 și 300 de persoane care călătoreau pe el au murit în fiecare an.

Drumul subțire urcă pe munții acoperiți de junglă până la o înălțime de 4.650 de metri, șerpuind și întorcându-se tot timpul, cu canioane de o adâncime amețitoare sub el. Zeci de vehicule au ieșit de pe șosea în fiecare an, iar cu căderi verticale de până la 1.000 de metri peste margine, numărul deceselor anuale a ajuns la sute.

În timp ce în restul Boliviei se circulă pe partea dreaptă, aici vehiculele circulă pe partea stângă. Un șofer aflat pe partea stângă are o vedere mai bună asupra marginii drumului. În plus, vehiculele care coboară nu au niciodată prioritate de trecere și trebuie să se deplaseze la marginea exterioară a drumului.

Are abia lățimea unui vehicul

Cunoscută alternativ sub numele de Drumul Morții, Drumul Grove’s, Drumul Coroico, Camino de las Yungas, El Camino de la Muerte, Drumul Morții, Autostrada Unduavi-Yolosa, această șosea urcă pe o faimoasă trecătoare boliviană, La Cumbre, la o altitudine de 4.650 de metri deasupra nivelului mării.

Acest drum a fost legendar pentru pericolul său extrem. Și nu este greu de înțeles de ce: are abia lățimea unui vehicul, fără garduri de protecție care să te protejeze de căderi de până la 2.000 de metri. Ploaia poate face ca drumul să fie noroios și alunecos, iar ploaia sau ceața pot reduce șoferul la senzația de a fi legat la ochi. Și pentru a înrăutăți situația, drumul este adesea învăluit în nori, iar în unele locuri cascadele se prăbușesc pe suprafața sa.

Drumul Morții, cel mai periculos drum din lume
Drumul Morții, cel mai periculos drum din lume

Drumul Morții a devenit acum o adevărată afacere

Periculozitatea a conferit acestui drum o mare notorietate și a ademenit oamenii care sunt iubitori de adrenalină. Carretera de los Yungas a devenit acum o adevărată afacere. Există acum mulți operatori turistici care se ocupă de această activitate, oferind informații, ghizi, transport și echipament.

Profilul de altitudine al Drumului Morții începe în Nuestra Señora de La Paz, la o altitudine de aproximativ 3.650 m deasupra nivelului mării. După o urcare abruptă și în zig-zag, drumul ajunge apoi până la aproximativ 4.650 de metri (15.260 ft) în Pasul La Cumbre. În cele din urmă, coboară spre orașul Coroico, la 1.200 de metri (3.900 ft).

De-a lungul anilor, nenumărate vehicule (în special autobuze) s-au prăbușit pe stâncile de 3.000 de metri care mărginesc drumul din cauza unor mici greșeli de calcul care, altfel, ar fi fost inofensive pe drumurile normale. Acolo sus chiar nu există reguli de circulație. Uneori mergi pe partea stângă a drumului, alteori mergi pe dreapta, alteori trebuie să te strecori orbește prin praf cu vizibilitate zero și de fiecare dată nu știi dacă trebuie să depășești sau să oprești alte vehicule.

Șoseaua a fost construită în anii 1930, în timpul Războiului Chaco, de către prizonieri paraguayeni, și a fost modernizată pe parcursul a 20 de ani, încheindu-se în 2006. La sfârșitul anului 2006, după 20 de ani de construcție, un nou drum (o rută ocolitoare) de la La Paz la Coroico a fost deschis pentru public.

Această nouă rută dispune de construcții moderne și multe elemente care o fac considerabil mai sigură decât ruta originală. Prin urmare, Drumul Morții este în prezent mult mai puțin folosit de trafic, deși un număr tot mai mare de aventurieri îl parcurg cu bicicleta pentru senzații tari.