Home » Când, unde, cum » Femei din România care au ajuns pe front. Povestea neștiută a unor eroine

Femei din România care au ajuns pe front. Povestea neștiută a unor eroine

Alexandru Cazacu / 04.03.2022, 10:27
Femei din România care au ajuns pe front. Povestea neștiută a unor eroine

De-a lungul istoriei, nu doar bărbații români au trecut prin ororile războaielor, ci au existat și românce care au dat dovadă de curaj și au înfruntat gloanțele. În acest articol vă vom prezenta povestea mai puțin cunoscută a eroinelor țării noastre. Haideți să vedem ce femei din România au ajuns pe front.

Femei din România care au ajuns pe front

Cel mai probabil, Ecaterina Teodoroiu este cea mai cunoscută dintre femeile din țara noastră care au ajuns pe front în Primul Război Mondial. Cu toate acestea, au existat și alte reprezentate ale sexului frumos care au avut contribuții importante în acest război, chiar dacă nu au pus mâna pe arme. În rândurile de mai jos vă vom prezenta câteva femei din România care au ajuns pe front. Iată povestea neștiută a eroinelor românce.

Ecaterina Teodoroiu

Cu siguranță, majoritatea românilor au auzit de Ecaterina Teodoroiu, una dintre cele mai cunoscute figuri din timpul Primului Război Mondial. Datorită curajului extraordinar de care a dat dovadă pe front, ea a rămas pentru mulți „Eroina de la Jiu”.

Pe numele său real Cătălina Toderoiu, eroina noastră s-a născut în satul Vădeni (acum cartier din Târgu-Jiu), la data de 16 ianuarie 1894. Inițial, Ecaterina Teodoroiu a susținut efortul de război ca infirmieră la spitalul din Târgu Jiu.

Femei din România care au ajuns pe front - Ecaterina Teodoroiu
Femei din România care au ajuns pe front – Ecaterina Teodoroiu

„Eroina de la Jiu” era cercetașă în cohorta din Târgu-Jiu, „Domnul Tudor” . În 1916, când România a intrat în război, toți cercetașii, printre care și Ecaterina Teodoroiu, au fost chemați să intre în serviciile auxiliare ale armatei Române. Tânăra eroină s-a făcut remarcată în luptele de la Jiu și Filiași, suferind răni la ambele picioare.

Ba chiar mai mult de atât, în primăvara lui 1917, Regele Ferdinand I i-a acordat personal, „Virtutea militară” clasa a II-a. Ecaterina Teodoroiu a fost atunci avansată la gradul de sublocotenent. Totodată a primit și comanda unui pluton, în fruntea căruia a căzut eroic în august 1917, la Mărășești.

Femei din România care au ajuns pe front – Elena Caragiani

În lista noastră cu femei din România care au ajuns pe front se află și Elena Caragiani, prima româncă aviator. Elena s-a născut la Tecuci, în anul 1887. Inițial, ea ajuns una dintre primele femei din România care erau licențiate în Drept. Ulterior, Elena Caragiani a dat dovadă de un interes sporit pentru zbor, însă tatăl său, medicul Alexandru Caragiani, nu a fost de acord cu acest lucru.

Sub îndrumarea lui Andrei Popovici (viitor general de aviație), Elena Caragiani a făcut școala de pilotaj la București, iar în 1912 a zburat pentru prima oară. Totuși, autoritățile țării noastre nu au fost de acord să-i elibereze Elenei brevetul de pilot, așa că tânăra a plecat în Franța. Aici a reușit, în 1914, să obțină brevetul. Documentul era recunoscut de Federația Aeronautică Internațională.

Femei din România care au ajuns pe front - Elena Caragiani
Femei din România care au ajuns pe front – Elena Caragiani

În 1916, după intrarea României în război, Elena Caragiani s-a întors în țară, solicitând autorităților să fie lăsată să lupte ca aviator. Ei bine, după cum era de așteptat, Elenei nu i s-a permis acest lucru. Așadar, ea a cerut să fie curier și să transporte pe calea aerului medicamente pentru Crucea Roșie, însă nu a primit aprobare nici în acest caz. Așa că, Elena Caragiani s-a înrolat ca infirmiera la Crucea Roșie.

Datorită curajului extraordinar de care a dat dovadă în tranșee și în spitale, Elena Caragiani a fost decorată de Familia Regală a României.

Marina Hociotă

Atunci când vorbim despre femeie din România care au ajuns pe front, cu siguranță trebuie să menționăm și numele Marnei Hociotă sau Maica Mina. Ea s-a născut la Săliște (Transilvania), în 1896. Pe când avea doar 14 ani, Marina a plecat la mănăstirea Văratec, unde o mătușă de a sa era călugăriță. Patru ani mai târziu, Marina Hociotă a decis să se călugărească, primind numele de Mina.

Când România a intrat în Primul Război Mondial, tânăra măicuță s-a oferit voluntară și a lucrat ca infirmieră. Datorită curajului de care a dat dovadă în bătălia de la Mărășești, maica Mina a primit rangul de sublocotenent. În 1917, ea a fost rănită grav în timp ce evacua răniții cu un tren sanitar. A fost apoi îngrijită și tratată la Iași, unde a și rămas pentru a avea grijă de bolnavi. Așadar, Maica Mina a fost decorată prin Înalt Decret Regal cu Crucea Comemorativă.