Home » Când, unde, cum » Femeia care a stat 40 de ani lângă Arsenie Boca. Povestea cutremurătoare a acesteia. Duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Femeia care a stat 40 de ani lângă Arsenie Boca. Povestea cutremurătoare a acesteia. Duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Manolică Anca / 04.08.2022, 15:58
Femeia care a stat 40 de ani lângă Arsenie Boca. Povestea cutremurătoare a acesteia. Duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Arsenie Boca a fost o figură importantă a Bisericii Ortodoxe din România, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai secolului XX. Faptele sale, considerate de unii adevărate minuni, au fost intens analizate de Securitate, care îl urmărea la tot pasul. Cine este femeia care i-a stat alături 40 de ani din viață și cu care s-a fi spus că ar fi avut o relație intimă.

Maica Zamfira, femeia care a stat 40 de ani lângă Arsenie Boca

Julieta Constantinescu sau maica Zamfira a trăit alături de Arsenie Boca timp de 40 de ani, până când el a trecut la cele sfinte. S-au cunoscut în anul 1946, iar 3 ani mai târziu ea a ajuns la Mănăstirea Prislop, unde a devenit stareță. Potrivit datelor de la dosarul pe care părintele îl avea la Securitate, maica Zamfira a stat alături de duhovnic aproape toată viaţa ei.

Prin urmare, s-a presupus că cei doi ar fi avut o relație intimă, fiindcă au trăit împreună atât la Mănăstirea Prislop, cât și la București, după ce el a fost gonit din lăcașul de cult.

Măicuţa Zamfira s-a născut în 1925, în Ialomiţa, şi până la 24 de ani, când a fost tunsă în monahism, a purtat numele de Julieta. Făcea parte dintr-o familie săracă şi avea doi fraţi şi o soră, dar cu toate acestea, a reuşit să termine cursurile unei facultăţi de Teologie. La doar 25 de ani, maica Zamfira devenea stareța mănăstirii Prislop.

Arsenie Boca și maica Zamfira
Arsenie Boca și maica Zamfira

Părintele ar fi salvat-o de la mai multe tentative de suicid

Potrivit descrierilor unor apropiaţi ai săi din acei ani, ea era o tânără cu o personalitate complexă, foarte hotărâtă, însă în unele cazuri cu o atitudine ce o ducea la extrem. Ar fi avut mai multe tentative de a se sinucide, dar de fiecare dată Arsenie Boca a salvat-o și a îndreptat-o pe calea mântuirii, scrie adevarul.ro.

Drept răsplată și recunoștință, maica i-a fost mereu alături și când acesta a dat de greu a încercat să îl ajute. Așa se face că, în ianuarie 1951, când părintele a fost arestat de către Miliție, stareţa i-a trimis o scrisoare patriarhului Justinian, relatându-i cele întâmplate și făcând apel la intervenția sa. De asemenea, a mers de mai multe ori la Ministerul Cultelor, acolo unde a cerut ajutorul în demersul ei pentru a îi reda libertatea.

Datele din dosarele de la CNSAS au arătat că aceasta l-a vizitat pe călugăr de mai multe ori, când se afla în închisoare și când a lucrat la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Pentru faptele sale și apropierea față de el, femeia a fost anchetată, în perioada 20 – 29 septembrie 1955, de Procuratura Timişoara.

Au fost dați afară de la Mănăstirea Prislop

Patru ani mai târziu, însă, Arsenie Boca și maica Zamfira au fost excluși de la Mănăstirea Prislop. Lui nu i-a mai fost permis să poarte veșmântul monahal toată viața, în timp ce ea a mai putut doar până în 1964. Se spune că cei doi au ajuns în București și au locuit împreună, părintele angajându-se la atelierul de pictură al Patriahiei.

Arsenie Boca și maica Zamfira
Arsenie Boca și maica Zamfira

Tot ea a fost cea care s-a îngrijit de părinte în ultimii ani din viață. De altfel, ea a fost cea care a făcut posibilă publicarea unei părți a lucrărilor acestuia. Cei doi sunt îngropați la Mănăstirea Prislop, ea decedând în anul 2005.