Home » Când, unde, cum » Femeia navigator care a antrenat piloți în cel de-al Doilea Război Mondial. „A fost cu adevărat o soră pentru noi”

Femeia navigator care a antrenat piloți în cel de-al Doilea Război Mondial. „A fost cu adevărat o soră pentru noi”

Manolică Anca / 29.04.2022, 12:37
Femeia navigator care a antrenat piloți în cel de-al Doilea Război Mondial. „A fost cu adevărat o soră pentru noi”

În vremurile de demult, oamenii se ghidau în funcție de Soare, Lună și alte corpuri cerești. Atunci când radiourile nu mai funcționau și vremea rea ​​se instala, metodele de navigație celestă ale lui Mary Tornich Janislawski, femeia navigator, au salvat extrem de multe vieți, mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cine a fost Mary Tornich Janislawski

Femeia navigator s-a născut la 9 iunie 1908, în San Francisco, fiind fiica unor imigranți italieni și iugoslavi. În copilărie, ea obișnuia să poarte o cască de aviator cusută din bucăți de pâslă.

La vârsta de 20 de ani, ea a lucrat într-o fabrică de dulciuri pentru a-și putea plăti cursurile la Universitatea din California, Berkley. A devenit unul dintre cei trei studenți care au absolvit cu onoruri în astronomie, devenind pionier în domeniul navigației.

Eleva precoce care a devenit un profesor extrem de apreciat

În timpul școlii, Janislawski se pricepea să calculeze mai bine decât orice coleg de clasă. Iar la mijlocul anilor 1930, a avut norocul de a fi descoperită de căpitanul Philip Van Horn Weems, „Marele bătrân al navigației”, care a luat-o sub aripa sa ca protejat. Asta în condițiile în care, la acea vreme, navigația era dominată de bărbați.

Janislawski a predat metodele de navigație nautică și aeriană ale lui Weems în calitate de profesor adjunct la U.C. Berkley, Stanford și la Colegiul Politehnic de Inginerie din Oakland la sfârșitul anilor 1930. Astfel, a devenit prima femeie asociată a Weems System of Navigation, Inc. din întreaga lume, fiind numită „cea mai remarcabilă profesoară de navigație aeriană din America” în 1940 de către New York Times.

Gaylord Green, unul dintre pionierii dezvoltării și funcționării sistemelor de poziționare globală, a spus despre Mary Janislawski că a fost un membru fondator al Institutului de Navigație în momentul în care navigația a trecut de la o artă profesională la o știință a lumii moderne. Cei care au cunoscut-o își aminteau de ea ca de un mijloc de transmitere a tehnicilor antice către lumea modernă.

„Înțelegând atât arta, cât și știința navigației, Mary a ajutat la conturarea agendei de întâlniri pentru ca navigația să avanseze până la o capacitate modernă. Recunoscând importanța efortului american, britanicii au continuat cu un Institut Regal de Navigație după modelul Institutului american”, a spus Green, potrivit History.

Mary Tornich Janislawski
Mary Tornich Janislawski

Janislawski a antrenat cadeți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Mary preda la Universitatea Stanford atunci când Pearl Harbor a fost bombardat în decembrie 1941, iar Statele Unite au intrat oficial în cel de-al Doilea Război Mondial. În acest timp, Janislawski a învățat aproximativ 4.000 de cadeți cum să își traseze pozițiile pe aeroportul King City din Mesa Del Ray, California. Ani mai târziu, fostul student Joseph H. Casey, în vârstă de 82 de ani, a scris: „Dacă noi eram o Band of Brothers, Mary a fost cu adevărat o soră pentru noi”.

Mary a lucrat la stația aeriană navală Alameda pentru a instrui femeile care făceau parte din programul WAVES (Women Accepted for Voluntary Emergency Service) al Marinei SUA în simulatoare de zbor pentru navigația cerească și a pregătit piloții Marinei pentru misiuni de pe portavioane și din bazele din Pacific, sub tăcere radio. În anii 1950, Transocean Airlines și Pan American World Airways au angajat-o pentru a cartografia rutele din Pacific.

A realizat hărțile lunare pentru astronauții de pe Apollo

Pe final de carieră, Janislawski a contribuit la era spațială în plină dezvoltare, creând hărți cu grile lunare pentru a-i ajuta pe astronauții de pe Apollo să navigheze pe suprafața Lunii. În 1970, la reuniunea națională a Institutului de Navigație Spațială de la centrul de cercetare Ames, a folosit metodele sale de navigație cerească pentru a oferi NASA o hartă pentru a naviga pe orice corp planetar – de la Marte la planetele încă nedescoperite.

În 1972, Janislawski a fost prima femeie premiată cu Superior Achievement Award din partea Institutului de Navigație pentru că a ajutat generații de marinari, piloți și astronauți să se întoarcă acasă. După moartea sa, în 16 iunie 1998, la vârsta de 90 de ani, a fost onorată postum ca prima femeie membru al Institutului de Navigație.