Home » Când, unde, cum » Fetița care nu a îmbătrânit niciodată. Cazul bizar care a șocat lumea medicală

Fetița care nu a îmbătrânit niciodată. Cazul bizar care a șocat lumea medicală

Manolică Anca / 11.06.2021, 10:35
Fetița care nu a îmbătrânit niciodată. Cazul bizar care a șocat lumea medicală

Brooke Greenberg, fetița care nu a îmbătrânit niciodată este primul caz din lume identificat cu o afecțiune extrem de ciudată, căreia oamenii de știință nu îi găsesc o explicație complexă.

Fetița care nu a îmbătrânit niciodată

Fetița s-a născut pe 8 ianuarie 1993 în Reiestertown, SUA. Ea a venit pe lume în urma unei operații de cezariană, în a 36-a săptămână de sarcină. Încă de când era în uterul mamei, medicii au observat unele anomalii în dezvoltarea sa. Cu toate acestea, nu au putut da un diagnostic precis.

La naștere, fetița care nu a îmbătrânit niciodată a avut numai 1.840 grame, și i s-a descoperit să avea o curbură a coloanei vertebrale (scolioză) și un decalaj în dezvoltare fizică. De asemenea, s-a născut cu o luxație anterioară a șoldului, o afecțiune care i-a determinat picioarele să fie rotite în sus spre umeri, care a fost corectată chirurgical. În rest, Brooke părea a fi un copil normal.

Au urmat multe probleme medicale din care și-a revenit miraculos

În primii șase ani de viață, ea s-a confruntat cu o serie de probleme medicale inexplicabile din care și-a revenit. A avut șapte ulcere stomacale perforate. A urmat ceea ce a fost diagnosticat ulterior ca fiind un accident vascular cerebral, săptămâni mai târziu medicii constatând că acesta nu i-a afectat în niciun fel creierul.

Fetița care nu a îmbătrânit niciodată, alături de sora sa
Fetița care nu a îmbătrânit niciodată, alături de sora sa

La vârsta de cinci ani, Brooke a intrat în comă timp de 14 zile. Medicii au diagnosticat-o ca având o tumoare pe creier. Ulterior, după ce s-a trezit, medicii nu au mai găsit nicio tumoare prezentă. Pediatrul lui Brooke, dr. Lawrence Pakula, afirmă că sursa bolii ei bruște rămâne un mister.

Cu trecerea anilor s-a observat tot mai tare că Brooke era diferită de toți ceilalți copii. Creșterea a fost foarte lentă și nu a început niciodată să vorbească. La 20 de ani, ea ajunsese să cântărească numai 7,25 kg și avea 76 de cm înălțime.

Organele s-au dezvoltat într-un ritm biologic diferit

O mulțime de medicii au supus-o diferitor teste, însă niciunul nu a știut să pună un diagnostic exact. Unicitatea bolii consta în faptul că organele corpului s-au dezvoltat într-un ritm biologic diferit. În anul 2006, când era avea 16 ani, dezvoltarea sa osoasă corespundea cu cea a unui copil de 8-10 ani, starea părului și a pielii la doi ani, iar vârsta mentală estimată era de la nouă luni până la un an.

Oamenii de știință nu au găsit nici ei nicio mutație genetică (însă acest lucru nu certifică 100% că nu a fost). Singurul lucru care a fost descoperit a fost „eroziunea” unei porțiuni din cromozomi. Acestea sunt responsabile de numărul de diviziuni celulare și de vîrsta oamenilor. Rămâne, însă, un mister, motivul pentru care a avut loc această „eroziune”.

Brooke Greenberg la 20 de ani
Brooke Greenberg la 20 de ani

Fetița care nu a îmbătrânit niciodată a murit pe 24 octombrie 2013, la 20 de ani, chiar la spitalul unde se născuse. Cauza morții, spun medicii, au fost dificultățile respiratorii care sunt des întâlnite în cazul bebelușilor. Mulți cercetători sunt încă interesați de acest caz medical misterios și au numit boala „Sindromul X”. Ulterior, această anomalie a mai fost identificată și la alți copii, cercetătorii susținând că studiind „Sindrmul X” ar putea găsi secretul tiereții veșnice.