Home » Când, unde, cum » Galileo Galilei – 7 cele mai importante descoperiri făcute de „părintele astronomiei observaționale moderne”

Galileo Galilei – 7 cele mai importante descoperiri făcute de „părintele astronomiei observaționale moderne”

Alexandru Cazacu / 15.02.2022, 14:12
Galileo Galilei – 7 cele mai importante descoperiri făcute de „părintele astronomiei observaționale moderne”

Deși au trecut mai bine de patru secole de când Galileo Galilei făcea descoperiri, acestea sunt importante pentru știință chiar și în zilele noastre. Îmbunătățirea telescopului nu a fost singura moștenire lăsată de „părintele astronomiei observaționale moderne”. Haideți să vedem care sunt cele mai importante descoperiri ale lui Galileo Galilei și cum au contribuit acestea în domeniul științei.

Cele mai importante descoperiri făcute de Galileo Galilei

Născut în anul 1564 la Pisa, în Italia, Galileo Galilei a fost un savant strălucit. În caz că nu știați asta, el a jucat un rol foarte important în transformarea științei din vremea respectivă, având cunoștințe importante și aducând idei noi în astrologie, fizică, matematică și filozofie.

După cum spuneam, mulți sunt de părere că Galileo Galilei este „părintele” astronomiei observaționale sau a fizicii moderne. El a urmat inițial cursurile de medicină ale Universității din Pisa, însă fiind fascinat și de alte domenii a început să studieze matematica și filozofia.

Nu trece mult timp, iar savantul inventează un dispozitiv ne mai întâlnit până la acea vreme. Mai exact, este vorba despre predecesorul termometrului, adică „termoscopul”.  Câțiva ani mai târziu, ajungând să predea astronomie, mecanică și geometrie la Universitatea din Padova, Galileo a făcut cele mai mari descoperiri ale sale. Haideți să vedem care sunt acestea.

Descoperire importantă în inginerie

Aportul adus de către Galileo Galilei ingineriei este reprezentat de compas. Concret, între anii 1595 și 1598 el a avut parte de un mare succes economic, după ce a conceput și îmbunătățit compasul . Acesta era destinat atât uzului militar, cât și celui academic.

Principiul de bază al relativității

Tot el este cel care a enunțat principiul de bază al relativității, adică ideea care a stat la baza legii mișcării a lui Newton și teoria relativității enunțate de Albert Einstein. Adică, faptul că legile fizicii sunt identice în cadrul oricărui sistem aflat în mișcare cu o viteză constantă, într-o linie dreaptă, indiferent de viteză sau direcție.

Unele dintre cele mai importante descoperiri ale lui Galileo Galilei
Care sunt cele mai importante descoperiri ale lui Galileo Galilei

Studiu în domeniul matematicii

În ceea ce privește domeniul matematicii, Galileo a realizat un studiu referitor la probabilitatea combinațiilor rezultate din aruncarea a trei zaruri. Ei bine, de-a lungul timpului, acest studiu a fost un fel de sursă de inspirație pentru alți mari savanți, captând de asemenea și interesul pasionaților de jocuri de noroc.

Descoperiri importante a lui Galileo Galilei în astronomie

Rotația planetelor a fost un alt subiect controversat abordat de Galileo. În acele vremuri, majoritatea oamenilor credeau că planetele și Soarele se învârt în jurul Terrei. Însă, el nu a fost de acord cu această teorie, susținând o alta heliocentrică, potrivit căreia planetele sunt de fapt cele care se rotesc în jurul Soarelui.

El a încercat să demonstreze această teorie prin lucrarea sa „Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii”, însă datele publicate în aceasta erau bazate pe ideea că fluxul și refluxul apelor apar datorită mișcărilor de accelerare și frânare a Pământului în timp ce se rotește în jurul propriei axe și a Soarelui. Astfel, pe baza existenței a două fluxuri pe zi și nu doar a unuia singur, teoria sa a fost desființată.

Îmbunătățirea telescopului

După cum spuneam și la începutul articolului, una dintre cele mai importante sau poate chiar cea mai importantă moștenire pe care ne-a lăsat-o Galileo Galilei o reprezintă îmbunătățirile aduse telescopului. Deși a avut ca inspirație doar câteva din descrierile olandezului Hans Lippershey (despre care se spune că a inventat telescopul), el a reușit să creeze în doar un an de zile un telescop care putea să mărească obiectele de până la 3 ori.

Ulterior, savantul a reușit să perfecționeze și mai mult acest dispozitiv și s-a ajuns astfel la o mărire de până la 30 de ori.

Descoperirea Sateliților Galileeni

Cu noul telescop îmbunătățit, în timp ce se uita către planeta Jupiter, el a observat „trei stele fixe, complet invizibile datorită mărimii reduse”, după cum le-a descris ulterior. După o perioadă în care le-a studiat, Galileo Galilei a constatat că acele corpuri cerești orbitează în jurul planetei. Nu după mult timp a observat și o a patra stea, numindu-le Stelele Mediceane. Acestea sunt cunoscute în zilele noastre sub denumirea de Sateliții Galileeni.

Tot cu ajutorul telescopului, Galileo Galilei a studiat și planetele Saturn, Venus, Neptun, Luna și chiar Calea Lactee, potrivit stiridecluj.ro.