Home » Când, unde, cum » Groapa diavolului. Unde se află și ce ascunde unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planetă

Groapa diavolului. Unde se află și ce ascunde unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planetă

Manolică Anca / 25.05.2022, 13:26
Groapa diavolului. Unde se află și ce ascunde unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planetă

Există multe locuri interesante pe întreg teritoriul planetei, înconjurate de secrete și legende. Unul dintre ei este celebrul Devil’s Hole sau Groapa Diavolului, situată în statul Nevada, funcționând ca o unitate detașată a Parcului Național al Valea Morții. De ce este numită așa și ce se întâmplă aici.

Totul despre Groapa diavolului

Deșertul Amargosa din Nevada se află chiar peste Munții Funerali din Valea Morții, o zonă ce este cunoscută ca fiind una dintre cele mai fierbiți și uscate din emisfera vestică. Interesant este că, direct sub suprafața sa, se regăsește un sistem de peșteri întinse, umplute cu apă, unde viețuiesc o mulțime de specii de pești antici.

Poarta de intrare în aceste caverne este o fisură protejată, ce poartă numele de Groapa diavolului. Aceasta este una dintre cele mai ciudate formațiuni naturale de pe pământ, cu un ecosistem natural unic în care se regăsește o specie pești protejată (peștele pupfish), care este pe cale de dispariție. Oamenii de știință estimează că aceștia au trăit sub deșert în izolare timp de peste 25.000 de ani.

De asemenea, apele din interiorul său sunt ca un fel de senzor natural de cutremur, ele putând detecta vibrații de la distanțe extrem de mari, cum ar fi cele din Japonia, Indonezia sau Chile. Cutremurele care au avut loc aici au generat valuri în apele din interiorul gropii.

Nu se cunoaște adâncimea sa exactă

Deși s-au efectuat nenumărate studii, niciun om de știință nu a reușit să descopere cu exactitate cât de mare este caverna. Estimările variază de la aproximativ 152 de metri la 274 de metri adâncime. Toate încercările de măsurare a profunzimii au sfârșit în eșec.

Groapa diavolului
Groapa diavolului

Și mai ciudat este că cercetătorii au descoperit că nivelul apei se schimbă constant, salturile fiind extrem de periculoase aici. În ceea ce privește temperatura, aceasta măsoară aproximativ 33 de grade Celsius. Apa este cunoscută, de asemenea, pentru culoarea sa albastră, neobișnuit de limpede.

Potrivit omofon.com, tot ceea ce se poate ști cu exactitate este că la o adâncime de 80 de metri, gaura se extinde foarte mult, iar după alte sute de metri, expansiunea este și mai mare. După ce robotul automat s-a scufundat în apă la o adâncime de 230 de metri, comunicarea cu acesta s-a pierdut.

În interiorul său au loc tsunami-uri subterane

Natura te poate surprinde oricând, așa că nu este de mirare să se formeze un tsunami într-o imensă groapă din mijlocul unui deșert. S-a întâmplat pe 20 martie 2012, atunci când cercetătorii au înregistrat un astfel de fenomen la interior.

În timp ce aceștia se ocupau de monitorizarea peștilor pupfish, au putut observa cum nivelul apei creștea și scădea în mod constant, ajungând să fie golită aproape în întregime zona platoului unde trăia populația de pești. După care revenea la normal.

Oamenii de știință nu au înțeles la început ce se întâmpla, însă după au aflat că un cutremur care a avut loc la peste 3.000 de kilometri spre sud, în Mexic, a dat naștere unui tsunami subteran în Groapa diavolului.

Potrivit localnicilor din zonă, locul este de mult timp supraîncărcat de mituri și legende. Se spune că în această gaură ar trăi o zeitate malefică, capabilă să ia viața oricui o tulbură. Noaptea, aceasta iese din gaură și rătăcește prin jur.