Home » Când, unde, cum » Hora Unirii – 7 lucruri pe care orice român ar trebui să le știe. Versuri, apariție, semnificația poeziei scrise de Vasile Alecsandri

Hora Unirii – 7 lucruri pe care orice român ar trebui să le știe. Versuri, apariție, semnificația poeziei scrise de Vasile Alecsandri

Nistor Alexandru / 21.01.2022, 16:44
Hora Unirii – 7 lucruri pe care orice român ar trebui să le știe. Versuri, apariție, semnificația poeziei scrise de Vasile Alecsandri

Hora Unirii este un cântec patriotic extrem de cunoscut, care se aude în fiecare an pe data de 24 ianuarie. Versurile au fost compuse de Vasile Alecsandri, fiind intonate în cinstea micii uniri, cea dintre Moldova și Țara Românească, atunci când Alexandru Ioan Cuza a devenit Domnitorul Principatelor Unite. Descoperă câteva lucruri interesante despre Hora Unirii.

Hora Unirii, unul dintre simbolurile poporului român

În istoria României, data de 24 ianuarie 1859 are o importanță extrem de mare. Este ziua în care a avut loc Mica Unire sau Unirea Principatelor Române, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Un prim pas important în formarea teritoriului României de astăzi. Tot atunci a avut loc și dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, în Țara Românească și Moldova.

Acest cântec patriotic este unul dintre simbolurile sărbătorii naționale, strâns legat de ziua de 24 ianuarie. Potrivit Historia, celebra compoziție: „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română!” are un autor foarte cunoscut, o personalitate istorică a poporului român, poetul Vasile Alecsandri.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Scriitor cu o sensibilitate aparte, folclorist, om politic, ministru şi diplomat, patriot, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, o personalitate marcantă a românilor, Alecsandri a scris această poezie cu câțiva ani înainte ca Alexandru Ioan Cuza să devină domn al celor două principate.

Vasile Alecsandri
Vasile Alecsandri

Lucruri pe care orice român ar trebui să le știe despre Hora Unirii

Muzica celebrului cântec a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher, iar alăturarea lor dus la crearea unui adevărat imn național care este cântat și dansat cu multă dragoste și respect de românim pe 24 ianuarie. Descoperă în rândurile de mai jos șapte lucruri interesante despre Hora Unirii.

  1. Posibilitatea unirii celor două principate române sub garanția a șapte mari puteri europene era adusă pentru prima dată în discuție în cadrul Tratatului de Pace de la Paris din martie 1856, ce a urmat Războiului Crimeii, pierdut de Imperiul Otoman.
  2. Entuziasmat la gândul unei eventuale uniri, după deciziile luate la Paris, Vasile Alecsandri a publicat poezia cu titlul inițial „Hora Unirei”, pe 9 iunie 1856, în „Steaua Dunării”, revista lui Mihail Kogălniceanu
  3. Compozitorul Alexandru Flechtenmacher s-a născut la Iaşi în 1823, acolo unde se stabilise tatăl său, jurist sas. Însă, în perioada 1853-1858, chiar înainte de Unirea din 1859, Alexandru Flechtenmacher locuia şi lucra la Craiova.
  4. Hora Unirii se pare că s-a jucat pentru prima dată, de fapt, pe 9 octombrie 1857, cu un an și trei luni înainte de de înfăptuirea Unirii, în Craiova. Scena a fost imortalizată de pictorul Theodor Aman în lucrarea „Horă a Unirii la Craiova”.
  5. Alexandru Flechtenmacher avea numai 36 de ani când prietenul său, Vasile Alecsandri, i-a dat nişte versuri pentru care şi-ar fi dorit să le găsească o melodie potrivită. Până seara, compozitorul a făcut muzica la pian.
  6. Acesta este considerat primul dirijor al teatrului românesc și compozitorul primei operete româneşti, „Baba Hârca”, a cărei premieră a fost pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Naţional din Iaşi. De asemenea, a fost director la Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, instituţie care a devenit mai apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
  7. Hora Unirii este imnul Unirii Principatelor Române începând din ianuarie 1859, devenind cea mai cântată melodie a vremii și cel mai iubit cântec patriotic.