Home » Când, unde, cum » Imagini uimitoare cu Castelul Predjama, impresionanta fortăreață aflată într-o gură de peșteră. Unde este construcția inedită și de ce vin oamenii aici

Imagini uimitoare cu Castelul Predjama, impresionanta fortăreață aflată într-o gură de peșteră. Unde este construcția inedită și de ce vin oamenii aici

Manolică Anca / 07.06.2021, 09:08

Imagini uimitoare cu Castelul Predjama, fortăreața construită într-o gură de peșteră. Cine a fost cel mai faimos proprietar al castelului și ce poveste ascund zidurile sale.

Castelul Predjama, impresionanta fortăreață realizată într-o gură de peșteră

Castelul Predjama este unul dintre cele mai cunoscute din Slovenia, ce atrage an de an zeci de mi se turiști. Aflată la marginea satului Predjama, această fortăreață, realizată într-o gură de peșteră, nu este o fortificație tocmai obișnuită. Castelul arhaic nu are tunuri crenelate, decorațiuni interioare grandioase sau detalii somtuoase, însă este un loc cu totul și cu totul special. Primul lucru prin care atrage, cu siguranță, atenția este amplasamentul său.

Privită din față, oricine ar putea spune că această clădire se contopește cu muntele la baza căruia a fost construită, iar contrastul dintre stâncile înnegrite de trecerea timpului și pereții încă albi ai castelului dă și mai tare senzația că spațiul este ireal.

Castelul Predjama, impresionanta fortăreață realizată într-o gură de peșteră
Castelul Predjama, impresionanta fortăreață realizată într-o gură de peșteră

Potrivit documentelor, Predjamski Grad (în slovenă, „castelul din fața peșterii”) a fost construit în jurul secolului al XII-lea. În acea vreme, stilul gotic avea influențe puternice în ceea ce privește arhitectura clădirilor.

Fortificația are cinci etaje și șapte camere și a fost reconstruită de două ori, după ce a suferit pagube mari din cauza unui război și a unui cutremur. Clădirea care poate fi admirată astăzi la intrarea în peșteră a fost contruită în anul 1570 este considerată o adevărată capodoperă.

Un tâlhar, cel mai cunoscut dintre proprietari

De-a lungul timpului, castelul a fost în proprietatea mai multor familii nobile. Însă, de departe, cel mai faimos dintre toți este Erazem Lueger, un baron-tâlhar ce a deținut fortificația în a doua jumătate a secolului XV.

Conform legendei, Erazem (sau Erasmus) a fost fiul unui guvernator imperial din Trieste. Acesta s-a luptat cu împăratul Frederik al III-lea, ajungând să îl ucidă. Mai exact, Erazem la omorât pe comandantul armatei imperiale pentru a răzbuna moartea celui mai bun prieten, astfel că regele a decis ca ucigașul să fie întemnițat.

Imediat ce a aflat de planurile regelui, Erazem s-a ascuns în interiorul castelului Predjama. Nu după mult timp, avea să se alieze cu regele maghiar Matei Corvin în încercarea de a jefui domeniile familiei Habsburg.

Castelul Predjama, la interior
Castelul Predjama, la interior

Cum și-a găsit sfârșitul

Acest gest l-a înfuriat teribil pe rege, care a trimis o armată la Predjama, pentru a îl prinde pe Erazem. Însă, vreme de un an, trupele lui Frederik nu au reușit să terme această misiune. Erazem se folosea de un tunel secret prin care ieșea din castel oricând dorea. Atunci când se afla în castel, îi plăcea să își bat joc de soldații care păzeau fotificația aruncând cu fructe după ei.

Însă, totul a luat o turnură neașteptată atunci când unui dintre slujitorii acestuia a fost mituit și și-a trădat stăpânul. Planul er aca servitorul să îi anunțe pe soldați când Erazem era la toaletă (cam cel mai vulerabil loc al castelelor medievale), aflată la primul etaj al construcției, astfel încât să poată trage cu o ghiulea în direcția lui.

Asta s-a și întâmplat. Când servitorul a făcut semnul, fluturând un steag, ghiuleaua a pornit din tun și a lovit ținta. Așa și-a găsit sfârșitul cavalerul Erazem.