La 24 februarie, în calendarul creștin-ortodox este pomenit un mare eveniment biblic. Mai exact, este vorba despre întâia si a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ce înseamnă de fapt „Aflarea Cinstitului Cap al lui Ioan Botezătorul” și ce sărbătoresc creștinii-ortodocși pe 24 februarie, puteți afla în continuarea acestui articol.
După cum vă spuneam, la data de 24 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aflăm din Sfânta Evanghelie că la un ospăț ce avea loc cu ocazia zilei sale de naștere, Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan, la cererea Irodiadei.
Pe atunci, Sfântul Ioan Botezătorul era întemnițat în fortăreața de la Maherus. Asta deoarece în predicile sale, prorocul îl mustra pe Irod pentru că trăia în păcat cu sora fratelui său. La ospățul dat în cinstea lui Irod, pentru că îl ura nespus pe Sf. Ioan, Irodiada i-a spus fiicei sale, Salomeea să îi ceară acestuia capul Botezătorului. Așadar, soldații au năvălit în temniță și i-au tăiat capul prorocului chiar în timp ce el se ruga.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Fiindu-i frică că Sfântul Ioan Botezătorul ar putea învia dacă capul său ar fi fost îngropat alături de trup, Irod a dat ucenicilor prorocului doar trupul acestuia. Așadar, se spune că trupul Sfântului a fost îngropat în Savastia, iar Irodiada a îngropat cinstitul cap chiar în curtea sa.
Conform scrierilor bisericești, Sfânta Ioana, soția dregătorului lui Irod, a luat capul Sf. Ioan Botezătorul și la îngropat într-un vas de lut pe Muntele Eleonului, la Ierusalim. Ei bine, acest eveniment este considerat prima aflare a cinstitului cap.
Pentru o bună perioadă de timp sfințitul cap a rămas îngropat în acest loc. Asta până când, pe vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, doi monahi au luat capul Sfântului Ioan Botezătorul și l-au dus la Emesa. În anul 453, Episcopul Uranie l-a așezat în biserica cetății. Astfel, aceasta este considerată cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Iată că am aflat totul despre întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, aceste mari evenimente biblice pomenite în calendarul ortodox la 24 februarie. Pe 25 mai, Biserica Ortodoxă sărbătorește cea de-a treia aflare a cinstitului cap a Sf. Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Mulți ani mai târziu, pe vremea luptei împotriva sfintelor icoane, cinstitul cap al prorocului a fost îngropat la Comane. De acolo, Sfântul Ignatie (860) l-a luat și la adus în cetatea Constantinopolului, în timpul domniei împăratului Mihail. Astfel, acest eveniment este socotit a fi cea de-a treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul.
În 1204, pe vremea cruciadelor, o parte din sfințitul cap a fost luat din Constantinopol și dus în Franța, într-o biserică din Amiens. De fapt, acesta este locul unde se află și în zilele noastre, potrivit crestinortodox.ro.