Home » Când, unde, cum » Locul din România unde Soarele răsare de două ori. Fenomen spectaculos, unic în lume

Locul din România unde Soarele răsare de două ori. Fenomen spectaculos, unic în lume

Nistor Alexandru / 24.01.2022, 10:04
Locul din România unde Soarele răsare de două ori. Fenomen spectaculos, unic în lume

Un sat din România este special pentru că îi face fericiți pe cei care locuiesc acolo cu două răsărituri de soare. Ce se întâmplă cu adevărat în acest loc magic și unde se află? Iată detalii despre destinația pe care toată lumea ar trebui să o viziteze! Cei care își iau energia de la soare sau pur și simplu iubesc răsăritul ar trebui să vină neapărat aici. Locul în care Soarele răsare de două ori.

Satul din România în care Soarele răsare de două ori

Cei care se încarcă cu multă energie de la soare sau pur și simplu iubesc adoră răsăriturile de soare ar trebui să viziteze neapărat această destinație. În luna iulie, dacă sunt condiții favorabile, localnicii din acest sat din România sunt surprinși de două răsărituri de soare.

Țara noastră are peisaje absolut superbe de care mulți străini s-au îndrăgostit și au mărturisit că par desprinse din povești. Noi de multe ori poate tindem să uităm cât de specială și deosebită este natura, dar fenomenele spectaculoase ne reamintesc acest lucru. Vorbim despre un sat din județul Alba care are un detaliu deosebit – două răsărituri de soare.

Mai exact, este vorba despre o așezare renumită pentru istoria sa zbuciumată, dar și pentru arhitectura sa unică. Satul Rimetea, situat la câțiva kilometri de orașul Aiud, este cunoscut pentru peisajele sale de basm.

Satul din România în care Soarele răsare de două ori
Satul din România în care Soarele răsare de două ori

Ce se întâmplă în acest loc magic, de fapt

La est de Rimetea există numeroase creste ale Pietrei Secuiului, din Munții Trascău, dar două au înălțimi ceva mai mari decât restul. Astfel, locuitorii de aici pot observa de două ori răsăritul soarelui. Datorită înălțimii celor două creste, soarele răsare după prima creastă, „se ascunde” apoi după cea de-a doua, urmând să răsară din nou.

Soarele se poate vedea apoi în toată splendoarea sa după ce se înalță deasupra Pietrei Secuiului. Din acest motiv, această mică așezare a fost catalogată drept unul dintre cele mai frumoase sate de la noi din țară, fiind propus de Ministerul Culturii spre a fi înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Casele încă păstrează arhitectura originală a locului

Populat de maghiari încă de acum mulți ani, aici sunt respectate întocmai tradițiile locurilor, iar casele au fost păstrate cu foarte mare grijă de-a lungul timpului. Din acest motiv, satul a primit premiul „Europa Nostra” din partea Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

Multe dintre case sunt albe și au ferestre verzi, iar arhitectura locului a rămas neschimbată de peste 100 de ani. Cei care au trăit în acest loc au avut mare grijă de casele construite în secolele XVII-XIX, astfel că au preferat să locuiască în ele, fără a mai construi altele. Pe vremea când Ceaușescu era la putere, s-a dat ordin să nu se construiască nimic și să nu se distrugă nimic în acest sat.

Satul Rimetea, județul Alba
Satul Rimetea, județul Alba

Locul din România în care Soarele răsare de două ori este un punct de atracție turistică atât pentru români, cât și pentru străini, care vin cu drag să viziteze aceste meleaguri.