Home » Când, unde, cum » Locul spectaculos din România în care nu ai voie să intri. De ce a fost interzis accesul aici

Locul spectaculos din România în care nu ai voie să intri. De ce a fost interzis accesul aici

Manolică Anca / 22.06.2021, 15:23
Locul spectaculos din România în care nu ai voie să intri. De ce a fost interzis accesul aici

Locul spectaculos din România în care nu ai voie să intri. Cel mai nou pământ românesc are dimensiunea Bucureștiului, dar accesul este interzis. Ce se întâmplă aici.

Locul spectaculos din România în care nu ai voie să intri

Considerat cel mai nou pâmânt românesc, locul oferă peisaje absolut spectaculoare. Cu toate acestea, locuirea acestui teritoriu şi simpla vizitare a lui sunt interzise. Locul cu pricina este Insula Sacalin, un teritoriu de 21.410 hectare, cam de dimensiunea Capitalei.

Insula Sacalin se află în Marea Neagră, la o mică distanță de pământul românesc, în dreptul braţului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Aceasta s-a format în urmă cu circa 150 de ani, în urma unor inundații deosebit de puternice care au afectat judeţul Tulcea. După retragerea apelor, aluviunile aduse au contribuit la formarea insulei Sacalin. Deși la început erau două insule, Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic, în timp, cele două petece de pământ s-au unit prin înnisipare şi formează astăzi un teritoriu compact, de peste 210 kilometri pătraţi.

Insula Sacalin, locul spectaculos din România în care nu ai voie să intri
Insula Sacalin, locul spectaculos din România în care nu ai voie să intri

De ce a fost interzis accesul aici

Locul spectaculos din România în care nu ai voie să intri a fost declarat, de către autoritățile române, rezervație a biosferei și au interzis popularea acestei insule încă din anul 1938. În prezent, este interzis și accesul turiștilor. Principalul motiv pentru care s-a luat această măsură strictă este acela de a proteja speciile de păsări rare care cuibăresc aici și flora deosebită, care reunește sute de plante rare, cum ar fi varza de mare şi canarul bălţii.

Peste 229 de specii de păsări se regăsesc pe insula Sacalin. Printre acestea se numără și cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi, insula fiind principala lor zonă de cuibărit, hrănire şi iernare. De asemenea, în apele din apropiere se regăsesc multe specii de peşti rari, sturioni.

Important de menționat este faptul că insula românească Sacalin nu trebuie confundată cu insula Sahalin, cea mai mare insulă rusească, aflată în nordul Oceanului Pacific.

Specialiştii cred că în viitor vom câştiga din ce în ce mai mult pământ

Cercetătorii din cadrul Institutului „Grigore Antipa” susţin că Sacalin nu este singura insulă în care se produc aceste modificări. În urma unei reevaluări teritoriale făcută de Agenţia Naţională de Cadastru a apărut un teritoriu nou. Insula „K”, așa cum a fost ea denumită de experți, (sau Insula Musura) a luat naștere în Marea Neagră, în golful Musura, la nord de gura de vărsare a Brațului Sulina.

La fel ca insual Sacalin, și aceasta a apărut în urma unui proces de acumulare a aluviunilor. Ele au fost aduse în principal de către brațul cel mai nordic al Dunării, Brațul Chilia. De asemenea, un aport au și curenţii circulari ai Mării Neagre care aduc sedimente pe care le depun în diferite zone, foarte aproape de uscat.

Insula K
Insula K

Dacă la început, în urma activității de delimitare a frontierei de stat împreună cu autoritățile din Ucraina, insula a fost împărțită în două zone, mai exact, 2 km aparținând Romaniei și 5 km Ucrainei, ulterior, în urma soluționării conflictului dintre cele două state cu privire la această zonă, insula a revenit în totalitate României, chiar dacă nici acum nu sunt îndepărtate semnele specifice frontierei de stat.

Teritoriul României se modifică în timp şi datorită modificării cursului Dunării şi Prutului, Mureșului și Tisei.