Home » Când, unde, cum » Maica Domnului cu aripi de vultur, icoana unică în lume. Unde se găsește în România și ce semnificație specială poartă

Maica Domnului cu aripi de vultur, icoana unică în lume. Unde se găsește în România și ce semnificație specială poartă

Alexandru Cazacu / 10.03.2022, 09:55
Maica Domnului cu aripi de vultur, icoana unică în lume. Unde se găsește în România și ce semnificație specială poartă

Într-o mănăstire din țara noastră se găsește o icoană ortodoxă unică în lume. Mai exact, este vorba despre Maica Domnului cu aripi de Vultur. Icoana despre care vom vorbi astăzi este totodată și cea mai mare de acest fel. Haideți să vedem unde se găsește icoana Maicii Domnului cu aripi de vultur și ce semnificație specială poartă.

Maica Domnului cu aripi de vultur, icoana unică în lume

Icoana în care Sfânta Fecioară este reprezentată cu mâinile întinse în lateral și cu aripi de vultur se găsește în Mănăstirea Govora din județul Vâlcea. Pictura se află deasupra ușii de la intrarea în biserică și o înfățișează pe Maica Domnului întinzând aripile protectoare peste credincioșii ce se roagă. Sub Sfântul Acoperământ al Fecioare apar fețe bisericești, domnitori, boieri, dar și oameni de rând.

După cum spuneam, fresca unică în lume a fost realizată deasupra ușii de la intrarea în lăcașul de cult, la începutul secolului al XVIII-lea. Fiind considerată cea mai mare icoană de acest fel, ea a fost pictată de zugravii Școlii brâncovenești de la Horezu. Chiar dacă nu este singura din România, cu siguranță este cea mai mare și mai veche din țară. Spunem că este unică în lume, mai ales datorită tehnicii folosite la realizarea sa, dar și prin expresivitatea și dimensiunile ei.

Maica domnului cu aripi de vultur. Ce semnificație specială poartă

Fără îndoială, cei care au pictat mănăstirea din Govora cunoșteau foarte bine textul Sfintei Scripturi, deoarece au avut ca inspirație un moment din Apocalipsa lui Ioan Evanghelistul, în care se spune că Sfânta Fecioară a primit aripi de vultur pentru a-l proteja pe pruncul Iisus și a zbura cu el în pustie.

Astfel, Sfânta Născătoare de Dumnezeu devine protectoarea tuturor, iar fețele bisericești, boierii și credincioșii pictați sub aripile sale amintesc de Țara Românească de la vremea respectivă. Însemnătatea acestei icoane este una cu totul și cu totul specială, deoarece Maica Domnului nu doar ne apără, ci ne și ajută să ne ridicăm la ceruri.

Unde se află Maica Domnului cu aripi de vultur, icoana unică în lume
Unde se află icoana Maicii Domnului cu aripi de vultur

Detalii despre icoana Maicii Domnului cu aripi de vultur

În icoana de la Govora, Maica Domnului este pictată purtând o coroană împărătească pe cap, îmbrăcată în haine domnești și este văzută ca o doamnă a cerurilor cu o putere fără limite primită chiar de la Dumnezeu.

„S-a arătat din cer un semn mare: o femeie învestmântată, cu soarele și luna la picioarele ei, și pe cap cu o cunună din 12 stele. Și femeii i s-au dat aripi de vultur să zboare în pustie”, se spune în scena din Apocalipsa lui Ioan, din care este inspirată Maica Domnului cu aripi de vultur.

„Pravila de la Govora”, primul cod de legi din Țara Românească

Nu mulți știu că în 1637, la Mănăstirea Govora a funcționat o tiparniță, unde a fost tipărită „Pravila de la Govora”, adică primul cod de legi din Țara Românească. Aceasta a fost tipărită în limba română, cu alfabet chirilic. Traducerea a fost realizată după o ediție slavonă, iar lucrarea este prima culegere de legi juridice, civile și canonice, în limba română.