Home » Când, unde, cum » Medicul care simte durerea pacienților. Afecțiunea rară de care suferă

Medicul care simte durerea pacienților. Afecțiunea rară de care suferă

Cojocaru Cristian / 10.10.2021, 09:52
Medicul care simte durerea pacienților. Afecțiunea rară de care suferă

Unii medici au o manieră de tratament dar și de conversație mai bună decât alții. Aceștia pot simpatiza cu pacienții în timp ce le spun diagnosticul în cel mai bun și blând mod posibil. Află cine este medicul care simte durerea fizică a pacienților.

Medicul simte durerea pacienților

Dr. Joel Salinas, neurolog și cercetător clinic la Massachusetts General Hospital, poate face asta. Are o trăsătură neurologică numită sinestezie în oglindă (MT). Un mister medical care îl face să simtă experiențele emoționale și fizice ale altor oameni.

”Ceea ce văd la altcineva simt din punct de vedere fizic și emoțional, creierul meu mă face să simt literalmente și asta, așa că dacă ești pălmuit pe încheietura mâinii drepte, simt că sunt palmat pe încheietura mâinii stângi”, a declarat Salinas.

În noua sa carte, „Mirror Touch: A memoir of synesthesia and the secret life of the brain”, Salinas descrie o viață plină de emoții și senzații fizice ale altor persoane.

”Din cauza ”atingerii în oglindă”, creierul meu ne clasifică pe tine și pe mine ca fiind aceeași persoană și încearcă să-ți recreeze experiența pe baza situației și a propriilor mele experiențe din trecut”, a spus Salinas.

MT este o subcategorie a sinesteziei, o afecțiune neurologică care determină creierul să proceseze date sub forma mai multor simțuri, toate în același timp. În general, este o amestecare a simțurilor. Afecțiunea rară afectează 1,6% din populație, iar neurologii au început să considere sinestezia MT ca o trăsătură neurologică verificabilă în 2005.

Nu este ca o experiență psihică sau orice alt dar lumesc. Cercetătorii cred că este legată de o activare crescută a sistemului neuron oglindă, cu o conectivitate mai mare în părți ale creierului asociate cu percepția socială și empatie și o conectivitate mai mică în zonele creierului care sunt responsabile de a face distincția între sinele nostru și ceilalți.

În cartea sa, Salinas detaliază zeci de experiențe despre momentul în care era sensibil la durerea și disconfortul pacienților săi. Într-un exemplu, el a descris un pacient cu sindrom Tourette care a dezvoltat ticuri auto-mutilante. În timp ce pacientul și-a mușcat gura pe interior și și-a împins fața cu încheieturile atât de tare încât a început să i se despartă gura, Salinas a simțit o durere similară.

medicul simte durerea
Dr. Joel Salinas a scris si o carte pe baza acestui lucru, denumita Mirror Touch

Cum îl ajută această afecțiune în meseria sa

A fi medic creier cu MT îl poate ajuta pe Salinas să împărtășească o conexiune mai profundă cu pacienții săi atunci când vine vorba de durerea lor, dar în cele din urmă îl ajută să le ofere și mai multă îngrijire. Într-o experiență anterioară, Salinas trata un pacient cu paralizie cerebrală care nu putea vorbi. Dar Salinas a simțit că se întâmplă altceva.

”Am simțit această senzație subtilă în piept și un sentiment de greutate pe umeri. Am recomandat o tomografie CT doar pentru a fi sigur și mai târziu, mi-a fost arătat că are un cheag de sânge în plămâni. Nu aș fi reușit să iau la cunoștință asta dacă nu ar fi fost MT ”, a spus Salinas.

Tratarea pacienților care decedează este, de asemenea, o provocare dificilă și intensă, a spus Salinas, ”este ca și cum toate senzațiile fizice pe care le-am oglindit au dispărut, cum ar fi într-o cameră un aparat de aer condiționat care funcționează în fundal și apoi se oprește. Și apoi are loc această tăcere stranie”.

În copilărie, Salinas a spus că a avut întotdeauna sentimentul că este diferit. Și-a amintit de vremurile când urmărea desene animate și avea impresia că mestecă un morcov când îl urmărea pe Bugs Bunny. Abia când Salinas a mers la școala de medicină, a descoperit că are MT și a început să profite de beneficiile sale pentru a ajuta alți oameni. Salinas a spus că unele persoane cu această afecțiune ajung să se izoleze și se închid în casă, pentru că experiențele celorlalți sunt prea intense.

”Cu toții ne străduim să comunicăm, să ne conectăm și mai ales să stabilim granițele corecte cu oamenii pe care îi iubim și îi îngrijim, ca să nu mai vorbim de oamenii cu care lucrăm zi de zi. Mirror-Touch (MT)  deschide o cale nouă, interesantă și cu adevărat importantă pentru a afla acest lucru, deoarece începe să fie descoperit o parte din misterul din spatele modului în care ne relaționăm unii cu alții.”, a spus Salinas.